Sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici, o zi plină de tradiții

Sfinţii 40 de Mucenici care au murit după ce au fost condamnaţi la moarte prin îngheţare în lacul Sevastiei sunt comemoraţi în fiecare an la data de 9 martie, zi în care preoţii fac pomeniri pentru sufletele morţilor care au plecat neîmpărtăşiţi, iar femeile împart mucenici sau bradoşi, varietăţi de preparate din cocă sau aluat de cozonac în forma cifrei opt sau a infinitului, ceea ce semnifică speranţa pentru un nou început şi renaşterea.

„Ultima zi a babelor, dar şi începutul anului agricol, pentru că din această zi se pregăteau şi plugurile pentru aratul pământului, sunt marcate în judeţul Giurgiu şi de prepararea mucenicilor sau a bradoşilor, în amintirea celor 40 de Mucenici din Sevastia, soldaţi creştini, aflaţi în slujba împăratului roman Licinius, care au fost condamnaţi la moarte prin îngheţare în lacul Sevastiei pentru că au refuzat să se închine idolilor. Se spune că apa lacului în care au fost aruncaţi cei 40 de Mucenici s-ar fi încălzit în acea noapte, gheaţa s-a topit, iar deasupra Mucenicilor au apărut 40 de cununi strălucitoare. La Giurgiu există această tradiţie a preparării mucenicilor sau bradoşilor din cocă sau aluat, care sunt apoi însiropaţi cu miere şi peste care se adaugă multă nucă’, a declarat, directorul Muzeului Judeţean Giurgiu, Gabriel Dumitru.

Atât mucenicii preparaţi din cocă şi fierţi în siropuri pregătite cu miere şi nucă, dar şi bradoşii preparaţi din aluat, însiropaţi cu miere şi peste care se presară nucă se fac în forma infinitului sau a cifrei opt, ceea ce semnifică speranţa şi renaşterea şi sunt daţi de pomană copiilor, celor mai în vârstă din familie, dar şi vecinilor sau trecătorilor pentru sufletele celor decedaţi care au plecat neîmpărtăşiţi.

La Giurgiu, femeile prepară mucenici sau bradoşi, pe care îi duc apoi în coşuri din nuiele împletite şi aşezate pe ştergare albe, cusute în casă, la biserică sau chiar la căminele culturale, unde se întrec în prezentarea acestora.

La finalul slujbei de pomenire făcute de preoţi, femeile adaugă în coşuri şi alte preparate făcute în casă – plăcinte sau bucăţi de carne stropite cu vin, pe care le împart apoi pentru sufletele celor adormiţi, pentru că urmează Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi şi lăsatul secului de carne pentru Sfintele Sărbători ale Paştelui.

Tot această zi este considerată şi o zi a renaşterii sau un nou început pentru natură, pentru că este şi ultima zi a babelor şi se spune că vine primăvara şi s-a încheiat cu capriciile vremii, iar ogorul urmează să fie pregătit pentru însămânţările de primăvară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

3 Comentarii

  1. Dumnezeu sa-i MANTUIASCA pe cei dragi care ne-au lasat „aici” in suferinta… Sa aiba lumina si liniste acolo unde calatoresc. Ma rog sa nu fie intorsi „aici”, intr-o existenta crancena, de sacrificiu si suferinta, pentru (poate) cateva clipe de fericire…

  2. Nu mănânc dulce . Am mâncat Salam de Vara si mi-a cazut o Plomba de la o Măsea ! Si nu am voie sa mănânc dulce !

  3. Soldati crestini ?
    Chiar nu vi se pare ciudata NOTIUNEA de crestin CRIMINAL .fiindca asta e meseria soldatului
    SA UCIDA
    SI ATUNCI ,CUM POATE UN CRIMINAL CE UCIDE OAMENI SA PRETINDA CA-I CRESTIN ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.