Penuria se confirmă

Scandalul scumpirii gazelor

Prețurile în creștere ale gazelor naturale au stârnit scandal în piață. Dincolo de ce resimt consumatorii casnici, ale căror facturi s-au mărit cu peste 15% doar în acest an, și alte categorii de participanți în piață au început să-și clameze nemulțumirea. În primul rând, firmele, care cumpără de pe bursă gaze cu 50% mai scumpe ca acum jumătate de an.

Dintre firme, mai întâi a ieșit ENGIE, grupul francez care controlează furnizarea gazelor către românii din sudul țării. Eric Stab, directorul ENGIE, a spus tranșant că scumpirile sunt cauzate de lipsa gazelor și că alte ajustări sunt așteptate, în perspectiva iernii.

„Preţul gazelor pe piaţă este în creştere din mai multe cauze. În primul rând, aceasta se întâmplă ca urmare a faptului că gazele de import sunt mai scumpe, dar şi din cauză că nu există suficient gaz pe piaţă scos la vânzare de producătorii români, Petrom şi Romgaz. Ei spun că pur şi simplu nu mai au gaz“, a explicat Stab.

Și constructorii se plâng de prețul gazelor și cer măsuri guvernamentale. „Este greu de înțeles motivul pentru care prețul gazului natural din producția internă se apropie de prețul gazului natural din import”“ remarcă reprezentanții asociației producătorilor de BCA. Ei spun că aceste creșteri importante de preț ale gazului natural se vor reflecta în creșteri ale prețurilor produselor industriale și alimentare, cu impact final în creșterea economică și creșterea inflației. Din acest motiv, producătorii de BCA solicită de urgență Guvernului să organizeze o întâlnire între principalii producători de gaz natural (Romgaz și Petrom), principalii distribuitori și confederațiile patronale din industrie, pentru a se putea găsi o soluție la această problemă majoră pentru economia românească.

De precizat, în urmă cu câteva luni, consilierul prim-ministrului Dăncilă, Darius Vâlcov, vorbea despre o posibilă plafonare a prețului gazelor, idee rapid adoptată de ministrul Finanțelor, Orlando Teodorovici, dar la fel de repede abandonată. Plafonarea ar fi urmat să se facă la un preț cu 15% mai mic decât referința de atunci.

Motivele scumpirii

Producția de gaze a Petrom a scăzut cu 6% în primele trei trimestre ale anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, la 3,64 miliarde metri cubi, de la 3,89 miliarde metri cubi, potrivit unui raport remis Bursei. Vânzarea de gaze a scăzut și mai mult – 9%, dar, mai important, cea către terți s-a diminuat cu 15%. Acest lucru confirmă ceea ce publicația noastră a relatat încă din urmă cu două luni, anume că Petrom a contribuit mai puțin la piața locală de gaze, ceea ce a cauzat deficit și creșteri mari de prețuri. Este vorba despre depletarea naturală a zăcămintelor operate de austrieci, multe dintre ele dincolo de maturitate, dar și despre o decizie comercială. Pentru că, în ciuda faptului că a extras mai puțin gaz per total, Petrom a livrat totuși mai mult decât oricând către centrala proprie de la Brazi. Cu 6% mai mult, astfel, producția de energie electrică a crescut cu aproape 30% față de 2017. A existat un motiv bine întemeiat pentru asta, pentru că prețurile energiei electrice din piață s-au dublat peste vara acestui an, de la 170-180 lei/MWh la peste 350 lei. Practic, Petrom a decis că poate face mai mulți bani dacă arde gazele pentru a produce curent decât dacă le-ar vinde pe piață. Decizie corectă economic, dar care a provocat penurie printre consumatori. A fost nevoie de importuri încă din luna august, practic în plin sezon cald, ba chiar și extracție din depozite, un lucru fără precedent. Mai mult, de la 74-76 lei/MWh, cât costa gazul în iunie, s-a ajuns la 100, chiar 110 în septembrie, o scumpire cu 50%. În prezent, este circa 100  lei/MWh.

Reacționând la deficitul provocat de Petrom, celălalt mare producător de gaze, Romgaz, și-a majorat producția. Directorul general, Adrian Volintiru, a vorbit despre +7%, în primele trei trimestre, aproape totul mergând spre piață. „Romgaz a direcţionat către Iernut (centrala proprie) mai puţin de 5% din totalul producţiei, deci peste 95% au mers, repet, pe piaţa internă“, a precizat Volintiru. Producţia a crescut la 9 luni cu 7% faţă de perioada similară a anului trecut, iar toată producţia a fost vândută pe piaţa internă.

România are doi producători majori de gaze, Romgaz și Petrom, care își împart anual o piață cu o dimensiune de 10-11 miliarde metri cubi. Mai sunt și importuri, dar, până în acest an, erau nesemnificative. Având în vedere că, încă din august, România a început să importe, este de așteptat ca rușii să redevină un competitor major pentru firmele locale.

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1073 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Dar la ce se așteaptă babuinii de români! Soluție pentru stoparea acestui jaf sistematic există dar, din păcate, depinde în exclusivitate de clasa politică românească, cea care ne-a dovedit până în prezent că doar mimează patriotismul. Clasa politică românească nu trebuie să-și bată capul să inventeze soluții, este suficient să copieze modelul Ungariei. Știu, Orban este nefrecventabil, prieten cu Putin, dușman al UE, dar nu poafe fi acuzat că nu apără interesele ungurilor lui, iar acest aspect este esențial. Tot din presă am aflat că Orban nefrecventabilul intenționează să naționalizeze utilitățile publice. Curios, am săpat mai adânc și am descoperit că n-a reușit să naționalizeze utilitățile publice dar în schimb a făcut un lucru pe care căpușele bruxeleze au fost nevoite să-l accepte. A creat o companie națională, care are ca scop administrarea utilităților publice (deocamdată gazele naturale, curentul electric și termoficarea) și care face concurență operatorilor așa-ziși privați (OMV, Engie, E.On, Cez, Enel sunt tot companii de stat, dar al statelor austriac, francez, german, ceh, italian). Cetățenii maghiari pot opta să fie clienți ai companiilor așa-zis private sau ai companiei naționale care funcționează pe principiul non-profitului. Detalii pot fi obținute de la sursă, accesând saitul (https://www.nemzetikozmuvek.hu/) – google translate nu face o treabă profesionistă dar suficientă pentru înțelegerea corectă a informațiilor prezentate pe sait. Evident că ungurii nu-s proști și optează pentru Compania Națională. Ușor, ușor, compania își extinde aria de acoperire iar într-un viitor nu foarte îndepărtat vor opera pe întreg teritoriul maghiar iar căpușele străine vor dispare natural de pe piață rămânând fără clienți.

    • Bun comentariul.Ungurii lui Orban si-au luat inapoi tara cu adevarat .Tot ce jegosii de socialista inaintea lui au vandut strainiilor a fost ,,nationalizat,, de Orban de aia nu il au la inima UE si alte motive.

    • „operatorilor așa-ziși privați (OMV, Engie, E.On, Cez, Enel sunt tot companii de stat, dar al statelor austriac, francez, german, ceh, italian)” – De aici pleaca tot dezastrul scumpirii energiei in Romania!

    • @Marco – Nu este vorba de jegoșii de socialiști, este vorba de condițiile pe care le-a pus UE pentru extindere. Să fie clar, extinderea UE nu se făcea dacă nu era în folosul fondatorilor! Este și firesc, nimeni nu cred că-și imaginează contrariul. Probleme apar în momentul în care unii sunt cu mult mai câștigați decât alții. Să fie limpede, Ungaria, Polonia țin cu dinții de UE. Sunt net avantajate pentru că nu sunt țări cu resurse energetice importante. Chiar dacă nu stai la masă cu stăpânii tot cad inevitabil niște firimituri pe jos. Drama României este că putea rămâne o țară suverană cu toate bogățiile pe care i le-a lăsat Dumnezeu! Bogății multe înseamnă și jafuri multe. Asta-i crucea pe care o cărăm. O să rămânem subdezvoltați iar de bogățiile lăsate de Dumnezeu românilor vor beneficia alte popoare. În termen clasic chestia asta se numește colonie. În cazul României este vorba de multicolonialism. Multe țări sug de pe aici. Este suficient să se certe între ele și ne vor sfârteca și teritorial. Nu prea mai văd o ieșire din fundătura asta. Peste câteva zeci de ani limba română nu se va mai vorbi. Doar limba moldovenească s-ar putea să supraviețuiască.

  2. De unde gaze la Romgaz când banii din profit care trebuiau reinvestiți in explorare si dezvoltare s-au dus la bugetari? Vorbiți ce Daea sa semene numai fasole de la anul!

  3. Păi când ai gazul tău, din solul țării,.. pe urmă din Marea neagră,.. practic pe gratis,.Cu conductele, rețeaua existente din vremea impușcatului,. cum puii mei viii,.. să ai cel mai mare preț la gaz din europa ?? Păi nu le crapă moaca tâlharilor nesătui , care sunt șefi la gaz sau in ministere ?? Degeaba te lauzi cu mărire de salari sau pensii, deveme ce scumpești tot, și gazul de trei ori doar in anul ăsta,.Ce fel de țară , ce fel de guvern,. ce fel de patrioți sunt cei care jupuie atât de necruțător poporul ?

  4. De ce credeti ca engie si eon nu pleaca din Romania? Ca pierd o gramada de bani, nu-i asa? Nationalizati utilitatile: apa, curent, gaze!

  5. Gaz este din belsug dar criminalii vor si mai mult profit deci scumpesc.Rusia ne poate da gaz mai ieftin decat cel din subsolul nostru dar asta ar afecta castigul fabulos al celor care moaca il extrag plus ca ordinul stapaniilor amerloci catre slugiile ordinare nevertebrate din politica romaneasca e sa nu luam.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.