După pesta porcină,

Alt PERICOL la orizont

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a desfășurat, în județul Dolj, în zilele de 1 și 2 noiembrie, un exercițiu de simulare al măsurilor ce pot fi întreprinse de autorități dacă apare o suspiciune sau un focar de Pestă a Rumegătoarelor Mici (PMR) în România.

Instituția a realizat acest exercițiu în contextul epidemiologic actual, respectiv răspândirea PRM în Bulgaria.

Scopul acestui exerciţiu este de a testa aplicabilitatea Manualului Operaţional pentru intervenția în focarele de PRM la nivel local, viteza de reacție și capacitatea structurilor din cadrul DSVSA județene și a celor din cadrul celorlalte instituții, de a conlucra, în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor.

Programul instruirii a vizat, conform unui comunicat, informarea privind evoluția focarelor de PRM în Bulgaria, inclusiv a zonelor aflate sub restricție din cauza evoluției bolii; etiologia, etiopatologia, aspectele clinic și anatomopatologice ale PRM; legislația în vigoare privind PRM; diagnosticul PRM; Manualul Operațional pentru intervenția în focarele PRM; exercițiu practic (simulare) privind modul de intervenție în cazul apariției unei suspiciuni și/sau a unui focar de PRM într-o exploatație.

Autoritatea informează că PRM este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele.

„De regulă, în focare, sunt afectate 50-90% dintre animale, fiind considerată una dintre cele mai contagioase boli ale rumegătoarelor mici. În cazul apariției bolii, pierderile economice sunt importante, generate de interzicerea sau limitarea deplasării acestor rumegătoare, exportul, importul şi creşterea în exploataţii intensive”, a transmis ANSVSA.

În România, nu evoluează această boală.

Transmiterea infecţiei se face direct de la animalul bolnav la cel receptiv şi puţin probabil indirect, având în vedere rezistenţa scăzută a virusului în mediul exterior. Virusul pătrunde în organism la nivelul mucoasei nasofaringiene.

Evoluţia bolii este supraacută sau acută, caracterizată clinic prin febră, tulburări digestive şi respiratorii, iar morfopatologic prin necroze, eroziuni şi ulcere la nivelul căilor respiratorii şi a mucoasei digestive.

În caz de apariţie a bolii, în ţări indemne, se recurge la eliminarea efectivului afectat.

În ţările în care boala evoluează frecvent, animalele bolnave sunt izolate și, eventual, sunt supuse tratamentului cu antibiotice pentru prevenirea infecţiilor bacteriene secundare sau sunt sacrificate. În plus, animalele sănătoase sunt dezinfectate şi vaccinate.

Pe această cale, ANSVSA solicită operatorilor economici din România, implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA județene, pentru a proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală.

Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA județene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Evident că asaltul asupra gospodăriei țărănești, cea care ne-a ținut în viață în ultima perioadă Ceaușescu, continuă. Rezistența scăzută, aproape inexistentă, îi încurajează să scoată toată artileria grea la înaintare. Cum se face că GPA ocolește tocmai cel mai mare producător de carne de porc din Europa, Germania! A dracu’ GPA, nu a învățat limba germană!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.