Scandalul TAROM, răsturnare de situație: „Are dreptul”?

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni, că ministrul Transporturilor are dreptul să se intereseze de anumiți pasageri, dar că nu și-ar permite să țină navele Tarom la sol. Dăncilă a mai spus că întâlnirea dintre Răzvan Cuc și fostul director Tarom a fost o discuție între colegi.

Întrebată ce măsură va lua în cazul ministrului Răzvan Cuc, dacă se adeverește tentativa de obstrucționare a traficului aerian în ziua moțiunii de cenzură, Dăncilă a răspuns: „Demitere imediată, dar nu cred în așa ceva, nu cred că cineva și-ar permite să facă așa ceva. Văd că porniți de la premisa că este adevărat”

„După câte înțeleg, ministrul Transporturilor are dreptul să se intereseze dacă sunt anumiți pasageri, așa este regulamentul, dar acest lucru nu înseamnă că și-ar permite să țină navele la sol. Am transmis corpul de control la Tarom și la Ministerul Transporturilor. Eu am încredere în oameni și la prezumția de nevinovăție. Este o acuzație gravă și de aceea este grav atunci când noi spunem că este adevărat. Eu cred că nimeni nu și-ar fi permis să facă așa ceva „, a mai adăugat aceasta.

Potrivit lui Dăncilă, discuția dintre ministrul Cuc și fostul director Tarom a fost o discuție între colegi.

„Fiecare dintre noi, presupun, că a vorbit cu prietenii… Dumnealui, cunoștințele dumnealui… Suntem colegi, este normal că să vorbim între noi, colegii. Nu vă imaginați că în alte partide politice nu discuta colegii între ei. Este normal să discute și cu domnul Arsenie, este normal să discute și cu alți deputați”, a mai spus Dăncilă.

Fostul director TAROM a acuzat că ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, i-ar fi cerut să reţină aeronavele TAROM la sol în ziua moţiunii, acesta fiind motivul real al demiterii sale din fruntea companiei. Răzvan Cuc a negat acuzațiile. Ministrul Transporturilor a admis însă că a cerut lista palamentarilor care zburau cu avioanele TAROM, dar a susținut că a făcut acest lucru pentru a se convinge că aceștia sunt în regulă. DNA a deschis o anchetă în acest caz.

Mădălina Mezei a fost numită la șefia Tarom în luna iunie, iar demiterea sa a avut loc la doar câteva zile după ce același Consiliu de Administrație îi prelungise contractul de management cu două luni. Mezei a fost al patrulea director al companiei numit în acest an.

Autoritățile competente să ceară informații despre pasagerii curselor aeriene sunt poliția și instituțiile care se ocupă de securitatea statului, conform unei legi speciale care reglementează acest tip de date și modul în care instituțiile statului le pot accesa.

Conform legii 284/2018 privind utilizarea datelor din registrul cu numele pasagerilor din transportul aerian care transpune Directiva (UE) 2016/681 a Parlamentului European și a Consiliului, autoritățile are au acces la datele pasagerilor sunt Poliția Română, Poliția de Frontieră, Direcția Generală de Protecție Internă, Direcția Generală Anticorupție, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Ministerul Apărării Naționale: Direcția generală de informații a apărării, Ministerul Public și Agenția Națională de Administrare Fiscală: Direcția Generală a Vămilor.

Datele pasagerilor sunt administrate de Unitatea Națională de Informații privind Pasagerii (UNIP), structură de specialitate, fără personalitate juridică, în cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

UNIP colectează datele pasagerilor de la transportatorii aerieni, le stochează pentru o anumită perioadă, transferă datele către autoritățile competente și facilitează schimbul de date cu Unitățile similare din alte state membre ale Uniunii Europene și cu EUROPOL.

Legea nu aduce atingere dreptului organelor judiciare de a solicita și de a obține de la transportatorii aerieni, în condițiile Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare, date din registrele cu numele pasagerilor deținute de aceștia și nu aduce atingere dreptului organelor de stat cu atribuții în domeniul securității naționale de a solicita și de a obține de la transportatorii aerieni, în condițiile Legii nr. 51/1991 privind securitatea națională a României, republicată, cu completările ulterioare, date din registrele cu numele pasagerilor deținute de aceștia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

10 Comentarii

  1. Cucul PSDist NU are Dreptul sa CEARA Informatii despre pasagerii de la bordul unui avion!
    A spus-o DIRECT chiar el in August 2019, cand Presa a scris despre el ca a fost la Salonic!
    „Cuc s-a autodenunțat că a cerut lista pasagerilor Tarom. Acum 2 luni, el spunea că un asemenea comportament ”e îngrijorător, sunt lucruri confidențiale”.
    Ministrul Cuc a admis vineri seară că i-a cerut fostei șefe a TAROM numele parlamentarilor care aveau programate zboruri în ziua moțiunii de cenzură și care erau cursele care îi aduceau la București. Acestea sunt informații la care, potrivit legii, NU ar trebui să aibă acces.
    În urmă cu aproape 2 luni, chiar Cuc se arata deranjat de faptul că în presă au apărut informații că a zburat la Salonic, în Grecia, la bordul unei aeronave TAROM.
    Acum 2 luni, pe 26 august, tot din cladirea MT, Cuc se declara INGRIJORAT că informații referitoare la numele unui pasager al TAROM și data când a efectuat o călătorie ajung să fie cunoscute de terțe persoane atât de ușor. Sigur, atunci era vorba despre un zbor pe care chiar EL îl efectuase la Salonic.
    „Nu vreau să cred că oricine pleacă cu o companie națională poate ajunge subiect de presă. E destul de îngrijorător pentru că acestea sunt lucruri confidențiale. Iar dacă managementul TAROM nu poate să gestioneze astfel de lucruri e foarte periculos”, a declarat atunci Cuc.(SICTIR!)

    Atât numele asociat unei rezervări și unui bilet de avion, cât și data la care e programată călătoria sunt așa numite de legislație date PNR, la care ministrul Transporturilor NU ar trebui să aibă acces, deci NU ar trebui să le ceară, iar fosta directoare TAROM NU ar fi trebuit să i le dea.”
    Editat
    Javre ordinare!

  2. „a fost o discuție între colegi”de aia s-a si deplasat la directoroasa acasa!Aia a iesit cu frate-su,stiind cam ce hram poarta Cuc si,ghinion de nesansa, au fost fotografiati de Ace Ventura !Weto,mai bine taci si nu te mai baga in kktul asta,ca te va costa cat nu face!Filmul asta cu CUCul pe afara,e pentru adulti,tu esti prea puerila,mai bine te botezau pulcheria!

  3. Cucule pasare sura, dupa mine trebuia sa fi impuscat! Daca tu ministru nu sti ca transportul pe drumurile publice e hazard, daca tu nu sti ca transportul pe CFR este ZERO cum i-ti permiti idiotule sa ceri TAROM sa tina avioanele la sol?! Tu nenorocitule vei intra in cartea de istorie ca „ministrul terorist” ! Rusine nefericitule!

    • Dar basescu nu ar trebui Editat, vita desculta ce esti !
      Ala care, atit beat cit si treaz spunea ca NU NE TREBUIE AUTOSTRAZI FIINDCA DEBITUL NU STIU CU…..

  4. Sun convins ca domnul Cuc a dorit sa tina avioanle la sol diez si fa bemol, numai ca geniul doamnei a-nteles ca PNL-ul o va repune in functie. Asa ca familia Grade a demonstrat ca e doar o familie de tablagii.

  5. Sigur ca are dreptul. Daca erau teroristi la bord? Toti aia care vand tara sunt mai rai ca teroristii.

  6. Chiar asa o fi? Madam Mădălina Mezei, ajunsa directoreasa sub ministrul cuc, in iunie, a iesit in lume sa strige minstrului ca nu retine aviaonele la sol. Prietenul cuc, singur cuc, s-a dus la madam ca-l chemase, sa-l filmeze secu, care o puse la cale pe madam, secu stiind ca va cistiga si-l va pune pe orban prim ministru, oferindu-i recompensa doamnei mezei postul din care fusese alungata. Pai doamana mezei de ce nu ati anuntat, nu ati declarat imediat, adica imediat care inseamna imediat, vorba unui contemporan incalcator de Constitutie cu repetitie, ce v-a insarcinat cucul singuratic, prietenul care v–a facut directoreasa?? Ha? Sincer, cite sule in coaste vi s-au pus ca sa spuneti prostii! Si de ar fi cum spuneti, nu asa se trateaza un binefacator! Poate frica, amenintarea sa va dezumanizeze asa de mult? Numai asa mai va toleram spusele, fiindca frica, amenintarile de mai rau ne face neoameni!

    • Este posibil ca individa sa-l fi inregistrat dar inregistrarea sa nu spuna nimic din ce s-ar fi dorit. Acum o tine inainte pe a ei pentru ca altii o imping din spate.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.