Schimbare a furnizorului în 24 h, cu anumite condiții

Trecerea de la un furnizor de gaze sau curent la altul se va putea face în doar 24 de ore, la sfârșitul acestui an, spune vicepreședintele ANRE Zoltan Nagy. Oficialul precizează că acest lucru va fi posibil cu ajutorul unei aplicații pe care o dezvoltă acum Autoritatea, dar, foarte important, acest lucru va fi posibil dacă tot procesul este digitalizat complet, fără să mai implice vreo hârtie, iat toți consumatorii români vor fi adunați la un loc într-o unică bază de date.
În urmă cu doi ani, am semnat un contract de finanţare cu Ministerul Fondurilor Europene, prin care am obţinut aproximativ 20 de milioane de lei prin care ne-am propus să creăm o bază de date şi un soft pentru schimbarea furnizorului”, a spus el.
Directiva europeană prevede ca până în 2026 consumatorii să poată schimba furnizorul în 24 de ore, faţă de 21 de zile, cum este prevăzut acum în legislaţia românească.
„Undeva în luna septembrie, acest program se termină şi foarte probabil în cursul acestui an vom pune în funcţiune această aplicaţie. Aceasta presupune, practic, o bază de date cu toţi consumatorii de energie electrică şi gaze naturale din România. Din momentul în care operaţionalizăm această aplicaţie, toate iniţierile de schimbare a furnizorului se va face prin această platformă, indiferent dacă un client merge la centrul de relaţii cu clienţii şi semnează fizic contractul acolo, operatorii vor intra în baza de date şi vor opera modificările. De asemenea, clientul poate accesa această aplicaţie şi va iniţia de acolo schimbarea furnizorului”, a explicat oficialul ANRE.
În aplicaţie vor fi integrate şi comparatoarele de preţ care există în acest moment pe site-ul ANRE.
Piața de energie electrică și gaze este liberalizată, pe componenta prețurilor de furnizare, fiecare consumator casnic sau firmă putându-și alege ce furnizor dorește.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1091 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Bomba zilei!!ukraina dă curent electric româniei!!..vă dați seama ce război e acolo?..dar asta-i nu-i nimic, o ukrainiană a dat în judecată căile ferate ukrainiene că trenul ei a avut o jumătate de oră întârziere!!..
    Trăiască UM gigi 24 !!..

  2. Bani arucanți pe soft și bază de date „desteaptă” pt uzul unora ? Toata procedura si softul exista deja ! Eu a facut asta de nevoie la sfîrsitul lui Martie ac. Si da, totul este complect digital, dar te poti descurca cu tel mob mai nou cu camera foto mai buna si un pic de know how pt format.pdf care este folosit. Pretul de plecare sa zicem EXW este ok, dar pretul final la contor DDP este o povara din cauza taxelor. Asta e de fapt problema pe care eivo coafeza politic.

  3. Cum adica ? Schimbam un hot cu altul repejor ? adica in 24 de ore …Geniala idee.

  4. Este normal sa exporte curent electric. In Ucraina nu mai functionaeza nicio intreprindere mai mare, deci consumatoare mai mare de curent. Le-au bombardat bestiile lui Putin.

  5. Da ma asta de la 18:21, al dreacu Putin a bombardat toate intreprinderile dar a ocolit fix producatorii si transportatorii de energie! Poate de frica nu-i asa? Mare ti-e gradina…

  6. Autorele a uitat sa mentioneze la sfarsitul articolului ca, la randul lor, furnizorii au creat, „discret”, un cartel si ca schimabarea unui furnizor cu altul chiar nu serveste la nimic. Vorba cea veche: fugi de Dracu’ si dai peste tac’su. Nenorocirea este – si in scurt timp aceasta va deveni si mai mare cu semne foarte clare ca va tinde spre insuportabil – deoarece „liberalizarea” a afost „gandita” de maretul finantist Catzu (pupa-l-ar sub coada pe matzu!) ca o „resursa” de alimentare a bugetului si un „prosper izvor” de „crestere economica”. Iar urmasii catzului au pastrat si utilizeaza, spre binele natiunii, desigur, „valoroasa mostenire”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.