A crescut sărăcia energetică în perioada plafonării preţurilor la gaze şi energie

Politicile antisărăcie energetică derulate în România ultimilor 30 de ani sau bazat aproape exclusiv pe subvenţii şi preţuri reglementate, aspect care nu a avut efectul scontat, în fapt sărăcia energetică a crescut, se arată într-o analiză a lui Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Analizând Matricea Sărăciei Energetice din cadrul Studiului AEI – Măsurile anticriză energetică au adâncit sărăcia energetică, corelarea evoluţiei salariului minim pe economie cu preţul gazelor naturale efectiv plătit, se poate desprinde că scăderea venitului real al populaţiei, chiar şi în condiţiile subvenţionării preţului gazelor şi a energiei electrice a determinat creşterea sărăcie energetice în România. În fapt din Matricile Sărăciei Energetice rezultă că sărăcia energetică este determinată în principal de veniturile reale mici ale românilor (acestea au scăzut în ultimii 3 ani puternic erodate de inflaţie) şi pierderile energetice mari ale cladirilor din România.

Analizând situaţia preţurilor efectiv achitate conform datelor EUROSTAT/AEI pentru populaţie, pentru perioada S12020 – S12023, putem observa că România se plasează în UE pe:

– locul 5 sub aspectul preţului gazelor naturale medii achitate de consumatorul final, după ce s-a scăzut compensarea realizată de statul român.

– locul 12 la creşterea preţurilor efectiv achitate de populaţie.

– locul 9 sub aspectul nivelului preţului, achitat efectiv de populaţie după ce s-au scăzut compensaţiile acordate de autorităţi.

– locul 21 în topul european al creşterii preţului la energie electrică între 2020 şi 2023 la populaţie, dacă considerăm preţul efectiv plătit de populaţie.

– locul 6 la creşterea costurilor cu energia în contractele de gaze şi energie electrică, într-o gospodărie între S12020 – S12023

– locul 22 în ceea ce priveşte resursele alocate pentru criza energetică.

Românii au avut în anul 2022, costuri în medie cu 93% mai mari cu energia în gospodărie (gaze naturale şi energie electrică) decât în anul 2020 (iar anul 2023 costuri mai mari cu 83%).

Analizând de câte salarii minime din anul 2023 ar fi fost necesare pentru a achita creşterea costurilor cu energia în gospodărie în perioada 2023 – 2020 se desprinde că dacă considerăm preţurile efectiv achitate pentru gaz şi energiei electrică de români, România s-ar plasa pe locul 4 în rândul ţărilor europene sub aspectul impactului creşterii preţului la energie. O familie cu un singur salar minim pe economie ar fi trebui să muncească aproape 1 lună în România, doar pentru a-şi achita exclusiv creşterea costurilor cu energia.

Matricea Poverii Energetice din cadrul Studiului AEI – Măsurile anticriză energetică au adâncit sărăcia energetică, arată corelaţia salariului minim pe economie în România, cu costul gazelor naturale pe baza preţurilor efective şi a consumului energetic într-o gospodărie şi putem observa că România se plasează în rândul ţărilor din UE cu o sărăcie energetică mare, caracterizată de:

-al doilea cel mai mic salariul minim din Europa, după Bulgaria (jumătate din media salariului minim european, de 4 ori mai mic decât cel mai mare salariu minim din Europa)

-ineficienţa energetica în clădiri (România se găseşte pe ultimul loc la nivelul performaţei energetice a clădirilor).

-dublarea costurilor cu energia într-o gospodărie în ultimii 3 ani (al patrulea cel mai mare impact din Europa).

Analizând Matriciile Sărăciei Energetice din cadrul Studiului AEI – Măsurile anticriză energetică au adâncit sărăcia energetică, se poate desprinde că România se găseşte alături de Lituania, Croaţia, Bulgaria şi Slovacia în rândul ţărilor cu sărăcie energetică mare. În România se desprinde că principala cauză a sărăciei energetice este ineficienţa energetică, urmată de veniturile minime reduse ale populaţiei şi doar în ultimă fază legată de preţ.

Cu toate acestea în România singura măsură măsură energetică aplicată a fost esclusiv bazată pe scăderea preţului la gaze, element care nu a stimulat reducerea ineficienţei energetice (cauza principală a sărăciei energetice în România), ci creşterea acesteia aspect care a menţinut sărăcia enetrgetică şi chiar a accentuat fenomenul.

Reducerea sărăciei energetice în România se poate face doar prin următoarele măsuri şi doar în această ordine:

-limitare a ineficienţei energetice,

-creşterea veniturilor populaţiei,

-limitarea creşterii preţului la gaze şi energie.

În analizele din prezentul material nu am luat pentru consumatorii casnici preţurile gazelor naturale şi a energiei electrice din anul 2023 conform datelor EUROSTAT, deaoecere acestea sunt preţurile din contracte şi nu preţurile efectiv achitate de populaţie. În studiul efectuat de Asociaţia Energia Inteligentă – Măsurile anticriză energetică au adâncit sărăcia energetică, am efectuat şi analize folosind exclsuiv date EUROSTAT, care plasează România într-o postura dezastruasă, nereală, dar pe care autorităţile nu o corectează.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4568 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Nu știu de cei in cauză, care conduc o țară, un departament, o instituție, o regie, o primărie, sau ceva unde se incasează niște sume, de poate face calculul in care să constate de cît se mai poate merge in acest hal in care omul plătește de două trei ori mai mult decît sumele anterioare, nu mai departe de anul trecut..In scurt timp omul efectiv iși golește resursele și nu mai are de unde da banii solicitați drept impozite, sau diferite chitanțe energetice, pe lîngă prețul unui doctor sau al medicamentelor.. Deci poți afirma că faci genocid cu propriul popor.. Lăudăroșeniile cu creșterea economică sau cu alte minciuni, care azi practic nu mai au sens, cum ar fi Schengen,. nu mai impresionează pe nimeni..Să ai hrană, căldură, pace și sănătate,. Astea să primeze la fiecare conducător,. Nu bazele militare….și bunăstarea celora care te pot fu gări dela ciolan..

  2. Saracia energatica a romanilor a crescut din cauza preturilor exagerat de mari la kWh, practicate de speculanii din energie, care impun restrangerea consumului.
    La asta se adauga inselatoriile din facturile de curent unde eu de ex am 11 rubrici de taxe, incat ma indoiesc ca omul obisnuit pricepe ceva……[Rumburak]

  3. Nu trebuie să fii un geniu precum dl. Chisăliță, care face analize atât de inteligente şi frumoase, ca să-ți dai seama că dacă ar dispărea trădătorii care au băgat Europa în colaps, conform poruncilor primite de la Washington, „sărăcia energetică” a Europei ar scădea semnificativ şi Europa ar redeveni prosperă.
    Trebuie să înceteze politica asta criminală de a importa gaz lichefiat de 3-4 ori mai scump de peste Ocean doar pentru a susține economia SUA, de a termina cu idioțeniile de fotovoltaice şi eoliene care nu-şi amortizează costurile niciodată, deci sunt un perpetuu înghițitor de bani şi sursă de poluare inutilă, de a opri cheltuielile demente pentru înarmare fiindcă nu ne atacă nimeni că nu are de ce, şi oprirea sancțiunilor care îmbogățesc Rusia şi falimentează Europa.
    Până când Europa nu se va distanța de SUA, va fi tot mai rău. Dintr-un continent care a cucerit întreaga lume, Europa a devenit o cârpă de şters bocancii SUA, o colonie a „partenerului strategic” săracă, distrusă şi fără viitor.

  4. Rromanistan-lagar de exterminare a cetatenilor.Tara e condusa de o junta militarizata ca in tarile latino-americane. Poporul intretine luxul unei camarile de instelati si asa zisi politicieni care nu sunt interesati decat de bunastarea proprie.

  5. Era un nene de la Automatica, sau poate chiar FEA-Buc., ce semana cu fotografia. Nu are importantza, dar important este ca amandoua fabrici, ca multe altele, au fost daramate la temelie, mai ceva ca la vecinii noshtrii, care au razboi totushi
    Saracia pleaca ca nu mai sunt locuri de munca, pentru ca pe vremuri, de la salariu la salariu rezistai la poolitruci.
    O zi buna.
    Con
    P.S. De unde sa mai scoata banii, decat pe pielea poolimii, ca pe vremea turcilor…?

  6. energetic care esti sarac. E comic termenul de ‘saracie energetica’. Cei care s-au incalzit punand niste vreascuri pe foc deja sunt bogati energetic.

  7. Cunosc multe cazuri care au acel card de energie, doar din prima distribuire pentru că, la a doua în septembrie, nu le-a mai furnizat restul de 700 lei, pe motiv mincinos și fals, că au persoane in domiciliu și contribuie financiar! Vă spun că, nici primii 700 lei, nu i-au consumat, stand în frig, din cauza cretinilor din politica și a bugetarilor de lux nesimtit care umbla cu fals în acte la modul real! Acele persoane au completat cererea pe propria răspundere cu actele necesare și nu au primit restul de 700 lei pentru energie din gaze! Daca cineva care are liber să facă un calcul cu sumele de la persoanele deposedate prin fals în acte, care au rămas la guvern, ar rămâne cu gura căscată la ce sume uriașe sunt rămase din acele carduri, sume care au rămas în mâinile escrocilor din politica.

  8. Problema se putea rezolva fara plafonare, care de fapt este o subventie. Se foloseau resursele tarii in interesul tarii, fata sa mai treaca prin maini straine, prin licitatii pe bursa, cu limitarea sau chiar eliminarea adaosurilor. Adica sa se vanda la costul de productie plus transport plus distributie, fara certificate de carbon, profituri uriase si alte minuni. De exemplu cau face Hidroelectrica. Am auzit ca Romgaz vrea sa cumpere un mare distribuitor, lucru mentionat de ei ca necesar inainte de a proveda ca Hidroelectrica, deci poate ca si Romgazul va vinde gaze direct catre cetateni asa cum face Hidroelectrica cu energia electrica.

  9. Subventionarea facturilor se face pentru consumatorii casnici. Vedeti cat reprezinta aceia din consumul total si nu-l mai publicati pe acest manipulator ordinar. Asta lupta cu mijloacele voastre sa fie subventionat, adica platit de tot poporul, consumul creatorilor de profit !

  10. nu mai ai loc intr-un post platit bine la Romgaz inventezi o asociatie si incepi sa filozofezi pe cat de destept esti, fara sa ai nici o legatura cu problema, doar ca ti-ai facut ”scoala” la Iohannis in ograda/Sibiu…Mai bine ne explicati de ce a daruit Germaniei si Frantei distributia gazului? Cum a putut trai Romania inainte de ’89 fara frantuzi si germani, iar acum fara sa le dam profitul de buni negustori nu putem…?

  11. „Cum a putut trai Romania inainte de ’89 fara frantuzi si germani”

    Pai, erau in alta uniune, n-a fost meritul cuiva de la noi, cum ar parea ! Si atunci eram santajati de aceeasi, produsele romanesti erau vandute prin intermediari, doar, dar romanul „se descurca” individual. Solidaritatea s-a nascut la altii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.