Schimbare la vârful CEO. Explicațiile ministrului

Directorul CE Oltenia, demis. Sorin Boza nu mai este în funcția de președinte al directoratului companiei printr-o decizie a Consiliului de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia. Ministrul Economiei Virgil Popescu vorbește de un prejudiciu de 600 de milioane de lei.

„Ieri (luni – n.r.) a fost un Consiliu de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia destul de lung, toată ziua, şi s-a discutat raportul pe care l-am trimis, al corpului de control al ministrului Energiei care a rămas definitiv în urma pronunţării de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în decembrie şi le-am mai trimis şi raportul corpului de control al prim-ministrului, care mi-a parvenit din decembrie, făcut în 2018, care până acum nu fuseseră trimise CS-ului”, a precizat ministrul.

Potrivit lui Popescu, aceste controale au relevat prejudicii de 600 de milioane de lei ca urmare a managementului defectuos.

Legea MAFIEI, la Ministerul Economiei: ”Cine mișcă nu mai mișcă!”

„Trebuiau luate măsuri, pentru că perioada vizată includea actualul Directorat. În raportul corpului de control al prim-ministrului era prevăzut că au fost descoperite nereguli inclusiv în ceea ce priveşte modul de selectare a membrilor Directoratului. Până acum nimeni nu a spus nimic. Că nu a fost selectat un director general, ci a fost selectat un Directorat şi, din rândul Directoratului, ales de către CS un director general, care nu a fost ales din lista scurtă, ci din afara listei scurte. Aceasta referitor la domnul Sorin Boza. Toate acestea coroborate, CS probabil a tras concluzia că este mai bine să-l schimbe”, a continuat oficialul guvernamental.

Ministrul de resort a precizat, în context, că Sorin Boza, aşa cum a fost numit director de către CS, aşa putea fi şi schimbat.

Postul deținut de Boza a fost preluat de Daniel Burlan, membru al Directoratului companiei.

„Daniel Burlan (cel care l-a înlocuit pe Boza – n.r.) este cel care a venit ultimul în Directorat şi care nu a avut nicio treabă cu perioada aceea de control. Acum toată lumea este interimar numit”, a mai precizat ministrul.

Popescu a mai spus că este convins că producătorul de energie pe cărbune va putea plăti certificatele de dioxid de carbon aferente anului trecut, care trebuie decontate până în aprilie.

„Avem acel memorandum pe care l-am aprobat în Guvern cu ajutorul de salvare de 1,2 milioane de lei. Am dat drumul în circuitul de avizare a ordonanţei care pune în aplicare acel memorandum, cu clauză suspensivă că intră în vigoare la aprobarea de către Comisia Europeană a ajutorului de stat şi mergem pe ce am stabilit în acel memorandum, că dacă nu returnează, trece în ajutor de restructurare, cu trecerea pe gaz a unor unităţi de la Craiova şi Turceni şi cu realizarea parcului solar, adică ne ţinem de ce prevede memorandumul”, a susţinut Popescu.

El s-a declarat optimist că acest ajutor va fi aprobat de Comisia Europeană şi a adăugat că va merge personal la Bruxelles să explice faptul că sistemul energetic al României nu poate funcţiona fără Complexul Energetic Oltenia.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.