Schimbarea puterii la Kiev, o veste deloc bună pentru minoritățile din Ucraina

Corespondentii aflati in mijlocul evenimentelor pot fi furati de dramatismul revoltelor din Ucraina, insa analistii unguri observa, de la distanta, si consecintele negative pe care le poate suporta comunitatea maghiara din tara vecina duoa schimbarea puterii de la Kiev.

Albert Gazda, jurnalist maghiar nascuta in regiunea ucraineana Transcarpatia avertizeaza ca nu este cazul ca victoria asa-zisului EuroMaidan sa fie interpretata cu entuziasm. Potrivit lui Gazda, Ucraina este o oligarhie in care autoritatile locale, inclusiv liderii comunitatii maghiare, trebuie sa se supuna ordinelorvenite de la Kiev. Din acest motiv, dar si pentru ca a invatat din greselile trecutului, comunitatea maghiara incearca sa se arate acum cat se poate de neutra.

Spre exemplu, in 2004 una dintre organizatiile maghiarilor din Ungaria a sprijinit candidatura prezidentiala a lui Viktor Iuscenko, candidatul pro-occidental, in timp ce o alta organizatie a sprijinit tabara considerata pro-rusa a lui Viktor Ianukovici. Schimbarea puterii la Kiev nu a adus vesti bune insa pentru comunitatea maghiara, in ciuda sustinerii pe care a aratat-o fata de noul presedinte. Premierul Iulia Timosenko a initiat o campanie agresiva pentru interzicerea folosirii altor limbi decat cea ucraineana in administratia publica si in educatie. Desigur, tinta acestei legi erau minoritarii rusi, nu neaparat cei maghiari, polonezi sau romani, insa acestia au fost loviti fara deosebire de noile politici.

Cand presedintele Viktor Ianukovici a castigat prezidentialele din 2010 in fata lui Timosenko, legislatia privind folosirea limbilor minoritatilor nationale a fost modificata in favoarea minoritarilor, care s-au putut bucura de noi reguli, alaturi de numeroasa comunitate rusa. Jurnalistul maghiar arata ca, desi nu sunt deloc admiratori ai sistemului corupt al lui Ianukovici, maghiarii din Ucraina nu vad miscarea nationalistilor din vestul Ucrainei ca o alternativa fericita la fosta guvernare, mai cu seama ca simpatizantii drepie ucrainene au distrus nu de putine ori monumentele maghiare.

Situatia a fost identica si pentru minoritatea romana din Ucraina, concentrata in regiunile Cernauti, Odessa si Transcarpatia, ea avand de beneficiat mai mult de pe urma guvernarii Partidului Regiunilor, al lui Viktor Ianukovici. De altfel, singurul deputat al comunitatii romanesti din Ucraina, Ion Popescu, a candidat mereu din partea acestui partid.

Este interesant ca, pe 21 februarie, un deputat ucrainean a trimis chiar o scrisoare presedintelui Romaniei in care ii cerea lui Traian Basescu sa-l sanctioneze pe deputatul Ion Popescu, care si-ar fi permis ca in toiul revoltelor din Kiev sa sustina regimul Ianukovici. Deputatul ucrainean care s-a adresat lui Traian Basescu i-a sugerat presedintelui Romaniei sa interzica intrarea lui Popescu in Romania.

Ce ar fi oferit noua putere de la Kiev in schimbul unui asemenea gest al Bucurestiului a devenit limpede o zi mai tarziu: parlamentul ucrainean a anulat legislatia privind folosirea unei a doua limbi oficiale in regiunile si orasele Ucrainei. Tinta a fost comunitatea rusa, insa limba maghiara, cea romana si cea… moldoveneasca inceteaza astfel sa mai fie limbi oficiale in mai multe orase din vestul tarii vecine.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.