Schimbări așteptate în industria românească

Producătorul român de medicamente Antibiotice Iași a cerut aviz de la Ministerul Sănătății pentru a produce biocide, iar OMV Petrom va cere același aviz în cursul acestei săptămâni, a anunțat ministrul Economiei, Virgil Popescu. Farmec Cluj are deja avizul aprobat și va primi autorizația, pentru a începe producția. Mai mult, medicamentul care este vehiculat a un posibil tratament pentru infecția cu noul coronavirus ar putea intra în producție la Iași.

Vestea bună este că un alt mare producător român, Antibiotice Iaşi, a cerut aviz pentru a produce două tipuri de biocide, un gel pentru populaţie, pentru spălatul pe mâini, şi biocide pentru spitale. Inclusiv OMV Petrom va solicita săptămâna viitoare aviz pentru biocide. Deci piaţa începe să se mişte, companiile încep să se mişte şi sunt convins că vom rezolva această problemă a biocidelor„, a spus Virgil Popescu, duminică seara, la B1 TV.

În ceea ce priveşte Farmec Cluj, ministrul Economiei a afirmat că săptămâna viitoare va avea avizul şi autorizaţia pentru a putea produce biocide. „Sunt în discuţii, vorbesc cred că de câteva ori pe zi cu directorul general de la Farmec. Împreună cu colegii de la Guvern am pus în Ordonanţa Militară, dacă nu mă înşel 4, posibilitatea ca institutele armatei, respectiv institutul Cantacuzino să poată da aceste avize şi autorizaţii pentru biocide. Până acum procedura era foarte lungă. Farmec, ca orice companie de bună credinţă, în urmă cu două săptămâni a aplicat pe Agenţia Naţională a Medicamentului şi acolo nu s-au descurcat. Ne-au contactat, am venit foarte rapid, am vorbit cu ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, iar săptămâna viitoare Farmec va avea avizul şi autorizaţia pentru a putea produce biocide în România„, a precizat Popescu.

Medicamentul „minune”, la Iași

Pe de altă parte, la fabrica Antibiotice s-ar putea începe producția de Hidroxiclorochină, un compus care ar putea fi un tratament pentru Covid-19, cel puțin după o parte a lumii medicale și despre care a vorbit chiar Donald Trump, președintele SUA, și care a primit, în 28 martie, 03 autorizație de urgență din partea Agentiei Medicamentului din SUA pentru a fi folosit la tratamentul pacienţilor infectaţi. Ioan Nani, directorul general Antibiotice, spune că producția de masă nu este greu de realizat, un impediment fiind însă penuria de substanță activă, care este cu precădere eprodusă de China și India. „Nu e greu de făcut Hidroxiclorochină. Din punctul de vedere al complexităţii tehnologice este un produs obişnuit. Problema nu e asta, ci accesul la o sursă de substanţă activă. Încearcăm să determinăm autorităţile din India să deblocheze pentru România peste 2 tone de substanţă activă” a spus Ioan Nani, directorul companiei Antibiotice, citat de Mediafax. Potrivit acestuia, în cazul în care se poate ajunge la un acord cu asiaticii, 20.000 de tratamente pot fi gata în doar 2 zile. ”Dacă îl aducem putem obține un milion de comprimate, adică 20.000 de tratamente pentru 20.000 de persoane, în 48 de ore. Încercăm să determinăm autorităţile din India să deblocheze pentru noi câteva tone, 2-3 tone de substanţă activă”, a spus directorul companiei Antibiotice. Odată produs medicamentul în ţară, este nevoie şi de autorizare de urgenţă din partea Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1065 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Atentie mare, atrag atentia inca de pe acum, si la preturi !! Hidroxiclorochina este un medicament cunoscut de decenii, utilizat cu succes in tratamentul malariei, daca nu ma insel, partial si tot cu succes in cel contra SIDA si, atentie !, extrem de ieftin ! Din cite stiu, undeva la sub 10 centime de euro o pastila ! Deci, sa nu ne trezim cu tot felul de „intermediari” si firme de securisti care sa faca pretul sa sara in aer !

  2. de o luna de zile tot se anunta inceperea productiei de biocide in Romania

  3. Hidroxiclorochinona sau chinina( na, ca mi se-‘mpu’lica limba in gura dupa atata izolare la Crama Lac 1 !)nu se va produce in Romania ! Asta vi-o spun chiar eu,Cainele Comunitar, intrucat este doar o POVESTE. Stirea este un fake news, Guvernul pe care il conduc este in continuare pregatit sa combata virusul cu metodele stiintifice recomandate de finantistii PNL, adica taxe, impozite si dari cuvenite cu dobanda la dobanda pentru asigurarea confortului unor banci reconfortate, evident respectand legislatia UE si cadrul legislativ din Romania , ceea ce vine sa ofere certitudinea ca recuperarea debitelor se va face intocmai si la timp, fara a preciclita direct sau indirect stabilitatea financiara si monetara a bancilor, ceea ce va constitui premiza minima si necesara pentru relansarea economica la parametrii dinainte de izbucirea pandemiei astfel incat vom putea organiza alegerile locale concomitent cu alegerile anticipate si cu cele la termen, ba chiar si cele viitoare pana on 2030 , nu mai tarziu de 30 Septmebrie a.c. , astfel incat cetatenii Romaniei care mai au zile , sa apuce si aceste evenimente majore pentru democratia din Romania si sa permita scoaterea PSD defintiv din viata politica ,asa cum o vor Romanii.

  4. Hidroxiclorochina TREBUIE ASOCIATA UNUI ANTIBIOTIC. Singura nu-i decât asestezic.

    • Hidroxiclorochina nu este anestezic.
      Este un medicament profilactic in cazul malariei.
      Doua tablete o data pe saptamana,sase saptamani inainte de a ajunge in zona cu pericol de infectare, se continua cat ramai acolo si trei saptamani dupa ce pleci de acolo.
      In caz de infectare se mareste doza, zece tablete (nu mai stiu sigur)

  5. Dar de ce saptamana viitoare vor avea avizul , Domnule ministru?De ce nu azi?Cat le trebuie functionarilor sa dea avizele?!De ce nu ii dat afara pe aceia care tergiverseaza?!

  6. Omv ul va primi sigur licenta , ceilelti trebuie bine controlati pt ca nu sunt nemti si prin extensie nu sunt seriosi deci e nevoie de timpi suplimentari .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.