Schimbările climatice afectează creditele bancare

Circa 50% dintre creditele bancare acordate pot fi afectate de noua legislaţie bancară privind finanţările pe care o va aduce pe piaţa din România agenda privind schimbările climatice şi investiţiile verzi, afirmă Florian Neagu, director adjunct al Direcţiei de Stabilitate Financiară din cadrul BNR.

Conforrm Ziarului Financiar, până la finalul acestui an, vor fi trei ini­ţiative în acest sens, după cum spune el, iar una dintre ele este şi o schimbare legislativă.

„Vom analiza în ce măsură reglemen­tările prudenţiale vor putea fi ajustate astfel încât finanţarea verde să aibă un regim mai lax comparativ cu restul finanţărilor, dar fără afectarea stabilităţii financiare. Vom analiza şi dacă riscul de credit este mai mic pentru finanţările verzi, vom avea argumente şi ca cerinţele de capital pe Pilonul II să fie mai mici pentru riscul de credit, ceea ce va im­pul­siona finanţările proiectelor verzi şi va scă­dea şi costul pentru clienţi. Pen­tru aceste norme, ter­me­nul pe care îl avem este sfâr­şitul acestui an, deci în mai puţin de şase luni“, a declarat Florian Neagu în ca­drul emisiunii de busi­ness ZF Live.

De altfel, riscurile aduse de agenda pri­vind schimbările cli­ma­tice şi tranziţia că­tre o econo­mie mai ver­de se ma­nifes­tă deja, in­di­rect, în Româ­nia. Getica 95, cea mai mare com­panie din co­merţul cu ener­gie, un busi­ness de 1,5 miliarde de lei, a cerut intrarea în insol­ven­ţă după ce preţul ener­giei este la un nivel record de mai mult de două luni din cauza exploziei certifi­catelor de emisii.

Vulnerabilităţile aduse de o pregătire necorespunzătoare de către bănci a efectelor tranziţiei către o economie mai verde pot fi ridicate. Conform calculelor grupului de lucru din Comitetului Naţional de Suprave­gherea Macroprudenţială (CNSM), aproape 50% din creditele acordate de bănci seg­mentului corporativ sunt către firme din domenii care pot fi afectate de schimbările climatice.

„În portofoliul băn­cilor, creditele date către fir­me din sectoare car­bon-intensive au o pon­dere importantă, aproa­pe 50% din portofoliul cor­porate al băncilor. Ponderea cre­ditelor verzi din bilanţurile băncilor noastre are spaţiu semni­ficativ de îmbună­tă­ţire. Acum, această pondere este undeva sub 3% din totalul activelor, circa 1 mld. euro, în timp ce media europeană este undeva la 8%“, a adăugat Florian Neagu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

3 Comentarii

  1. Sigur că da,. Și alinierea planetelor, evident.. Cât și fața nevăzută a Lunii, ce mai,. Plus Dănilă s-a rugat turmentat in catedrala nesfințită,.Și uite ce urmări ai,.

  2. Vrajeala de doi bani echivalata cu furaciuni, conform planului proiectat de Barna cu ai lui! Sa fim seriosi, cine crede aceste manevre este prea naiv pentru secolul in care traim.

  3. Cred ca lumea e suprasaturata de minciunea cu „ïncalzirea global”rostogolita de cretinii ideologici , acum ca marxism-comunismul a dat coltul..Dar in numele noii religii ECO, noi taxe,noi impozite,noi magarii imaginate globalisti Plus ca au aparut diverse cum ca e mai bine mancarea bio, dar e mult mai scumpa (nu-i nimic mananci mai putin),hainele le porti pana le rupi,ca nu ai prea multe , dar sa nu fie coton China ieftin sa fie coton Franta (adica import Egipt)scump pana la cer
    Plus ca trebuie sa iti faci masinuta bucati,ca pana in 2030 te deplasezi in Franta doar pe bicicleta,ca in China anilor 70.chinezii au voie azi in masini,francezii in Diesel nu…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.