Scriitori români în Europa

Brînduşa Armanca, premiată de Ministerul Culturii ungar

Ministrul Culturii din Ungaria, L. Simon László, în numele ministrului resurselor umane, Balog Zoltán, şi în prezenţa E.S. d-lui Victor Micula, ambasadorul României la Budapesta, i-a înmânat Brînduşei Armanca, director ICR Budapesta, “Distincţia pentru contribuţia deosebită la cooperarea culturală româno-maghiară”.

Ministrul Culturii a apreciat excepţionala deschidere pe care ICR Budapesta a manifestat-o în ultimii şase ani prin programe de înalt nivel, dar şi prin contextul prietenesc care a stimulat dialogul cultural dintre cele două ţări. L. Simon László a subliniat entuziasmul cu care Brînduşa Armanca s-a dedicat misiunii sale, precum şi consolidării relaţiilor europene în calitatea sa de preşedinte “EUNIC-Hungary”.

Prof. Dr. Brînduşa Armanca îşi încheie misiunea de diplomat cultural în Ungaria după şase ani în care echipa de la ICR Budapesta a strâns în jurul programelor româneşti un public numeros şi prieteni fideli. ICR Budapesta a împlinit anul acesta 20 de ani, iar Filiala sa de la Seghedin a împlinit 5 ani de la fondare.

Cunoscută ca jurnalistă, profesor universitar, autoare a numeroase cărţi, dintre care una tradusă în limba maghiară, membră a Uniunii Scriitorilor din România, Brînduşa Armanca se întoarce la prima iubire, Televiziunea Română.

Scriitorul Vasile Ernu, la festivaluri italiene

Afişul primei ediţii a Festivalului Babel

La sfârşitul acestei săptămâni, scriitorul Vasile Ernu va participa, în Italia, la două evenimente literare, aflate la prima ediţie.

Primul, “Festivalul BABEL”, dedicat editurilor, muzicii şi operatorilor culturali independenţi, organizat de o tânără şi neconvenţională casă de editură genoveză, “HabanerO”, împreună cu “Fundaţia pentru Cultură” a Palatului Ducal din Genova, se va desfăşura între 16 şi 18 noiembrie. Vineri, 16 noiembrie, începând cu ora 17.00, Vasile Ernu va dialoga, în “Sala del Munizionere” a Palatului Ducal din Genova, cu un grup de studenţi la teatru din Italia pe marginea unor fragmente din volumul său de debut, “Născut în URSS”, care este, de asemenea, şi prima sa carte tradusă în limba italiană (“Nato in URSS”, traducere de Anita N. Bernacchia, publicat în 2011 de editura italiană Hacca, prin programul TPS al ICR).

A doua întâlnire a scriitorului român cu cititorii italieni va avea loc sâmbătă, 17 noiembrie, începând cu ora 17.00, la sediul “Museo del Risorgimento” din Milano, fiind organizată în cadrul Festivalului “BookCity Milano”, dedicat cărţilor şi lecturii. Cu această ocazie, va fi prezentată recenta traducere în limba italiană a volumului său “Ultimii eretici ai imperiului” (“Gli ultimi eretici dell’Impero”, traducere de Anita N. Bernacchia, Ed. Hacca, 2012). Manifestarea se va desfăşura ca o dezbatere pe teme din opera lui Vasile Ernu, la care vor participa scriitorul Mihai Mircea Butcovan, regizorul de teatru Maria Ştefanache, Violeta Popescu (preşedinta “Centrului Cultural Italo-Român” din Milano) şi Francesca Chiappa (directoarea editurii “Hacca”).

Invitarea şi participarea lui Vasile Ernu la cele două festivaluri literare din Italia sunt posibile datorită colaborării dintre “Hacca”, editura care a publicat traducerile în limba italiană din opera scriitorului, şi “Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică” de la Veneţia.

Găzduit de foarte multe spaţii din Milano, “BookCity” s-a născut din două motive. “Când criza se face simţită puternic în lumea editorială, strategia justă, consideră organizatorii, este să o combaţi şi nu să i te supui. Lombardia, în care îşi au sediul 19,9% dintre editurile italiene tradiţionale şi 32,5% dintre cele care editează e-books, edituri care produc 38,1% din titlurile editate distribuite, trebuie să-şi facă auzită vocea.”

Apoi, gândit ca o modalitate de a interconecta “lumi, culturi şi tradiţii diverse”, “BookCity Milano” speră să devină o manifestare remarcabilă între “Târgul de Carte” de la Torino şi “Festivalul de Literatură” de la Mantova. Această primă ediţe a Festivalului propune peste 350 de evenimente, printre care întâlniri cu autori, prezentări de carte, dialoguri, lecturi publice, spectacole-lectură, lecturi filmate, seminarii, cu participarea unor scriitori şi artişti din Milano, din restul Italiei, dar şi din străinătate.

Vasile Ernu la lansarea volumului Ultimii eretici ai Imperiului, la Bucureşti

Locul central al manifestării este Castello Sforzesco, edificiu-simbol al oraşului, în general puţin folosit pentru evenimente de acest gen. I se adaugă biblioteci, şcoli, institute culturale, librării, muzee, sedii de edituri cum ar fi celebra “Mondadori”, biserici, teatre…

Inaugurarea oficială a “BookCity Milano” are loc vineri, cu o prezentare susţinută de Stefano Boeri, Consilierul pentru Cultură, Modă şi Design al oraşului Milano, şi cu o intervenţie a lui Umberto Eco.

Această primă ediţie, cu un “format experimental”, cum îl defineşte Boeri, este menită în primul rând să “dea o idee până unde se poate merge”.

Propunerea culturală este eterogenă. Sunt prevăzute evenimente pentru copii, va fi o întâlnire cu scriitorii de “policier”-uri Jeffery Deaver şi Giorgio Faletti, se vor discuta problemele proprietăţii inelectuale, va exista o “Noapte a Oamenilor-Carte”, un performance colectiv în “Cortile delle Armi”, inspirat de “Fahrenheit 451”. Între evenimente se remarcă şi “Jewish & the City”, conferinţe şi dialoguri la Sinagoga Centrală, deschisă în mod excepţional pentru public duminică, şi o avanpremieră a expoziţiei despre Giulio Einaudi.

Sâmbătă şi duminică sunt programate interesante întâlniri ale literaturii cu teatrul. O lectură scenică inspirată liber de “Furtuna” lui Shakespeare şi de “Cartea lui Prospero” de Greenaway are scopul de a uni magia, dansul şi muzica.

Actorii Teatrului “Alkaest” vor spune povestea oraşului Milano, plecând de la texte semnate de milanezi “de adopţiune”, ca Anna Maria Ortese, Ernest Hemingway, Alberto Savinio, Albert Einstein, Stendhal, Ottiero Ottieri, Vincenzo Consolo, Giacomo Puccini, Massimo Bontempelli. Iar actriţele Elena Callegari şi Erika Urban vor oferi o lectură scenică a “I duellanti di Joseph Conrad”, filmul lui Ridley Scott bazat pe romanul “The Duel” al lui Conrad, în sălile Muzeului de Artă Antică.

Lista oaspeţilor cuprinde romancieri, eseişti, critici de la Aldo Busi la Andrea Cortellessa, de la David Grossman la Paolo Giordano, de la Salman Rushdie la Vittorio Sgarbi, de la Antonio Scurati la Glenn Cooper, de la Luigi Garlando la Emilio Isgrò…

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.