Scrisoare. 20 de ONG-uri protestează faţă de decizia CCR

Un număr de 20 de organizaţii neguvernamentale, printre care ActiveWatch, APADOR-CH şi Expert Forum, protestează, într-o scrisoare publică, faţă de eliminarea „arbitrară” din competiţia electorală a unui candidat al opoziţiei.

Decizia Curţii Constituţionale „pune la îndoială însăşi esenţa sistemului democratic” din România, reiese dintr-un comunicat transmis de Centrul de Resurse pentru participare publică.

”Protestăm ferm împotriva deciziei Curţii Constituţionale, care pune la îndoială însăşi esenţa sistemului democratic din România. În nicio democraţie consolidată nu găsim situaţii în care un candidat, nici măcar dintre cei de inspiraţie fascistă, să fie eliminat din competiţie prin astfel de decizii. Pe 5 octombrie 2024, Curtea Constituţională a României (CCR) a decis invalidarea candidaturii pentru Preşedinte a doamnei Diana Şoşoacă. Hotărârea Curţii a fost luată cu majoritate la limită: au fost doar cinci voturi pentru, două voturi contra şi doi judecători ai CCR au absentat de la şedinţă. În motivarea deciziei, CCR face o lungă argumentaţie filosofică pentru a ajunge la concluzia că «elementele cuprinse în jurământul de credinţă sunt condiţii de eligibilitate şi de fond pentru a candida la funcţia de Preşedinte al României, pe care candidatul trebuie să le îndeplinească la momentul depunerii candidaturii sale», şi că «examinarea acestor condiţii poate fi realizată numai de Curtea Constituţională». Curtea numeşte aceste criterii noi, adăugate de ea însăşi la lege, «constituţionalitatea candidaturii». Iar pentru a verifica aceste noi criterii, Curtea decide să analizeze «conduita» şi declaraţiile publice ale candidatei”, au transmis, marţi, organizaţiile semnatare îm scrisoarea publică.

Conform semnatarilor ”CCR analizează «declaraţiile publice, luările de poziţii sau participarea la anumite evenimente» ale candidatei şi consideră că acestea reprezintă «temeiuri suficiente pentru a indica faptul că doamna Diana Iovanovici-Şoşoacă, în calitate de candidat la funcţia de Preşedinte al României, pune la îndoială şi desconsideră obligaţia de respectare a Constituţiei prin discursul său public referitor la înlăturarea unor garanţii esenţiale ale valorilor şi opţiunilor fundamentale ale statului, respectiv calitatea de stat membru al UE şi al NATO»”.

”Traducând în cuvinte simple, cinci judecători ai Curţii Constituţionale argumentează, pe zece pagini, că ei, şi doar ei, au dreptul de a analiza comportamentul unor persoane şi de a decide cine merită să fie preşedinte, a priori, şi indiferent de votul popular. Decizia Curţii Constituţionale este o premieră în România şi este extrem de îngrijorătoare. Într-o ţară democratică, opoziţia trebuie învinsă la urne, nu exclusă din competiţie pe căi procedurale. Subliniem, de altfel, că doamna Şoşoacă nu este singurul candidat care a exprimat public, măcar o dată, opinii politice antidemocratice şi anti-europene. Decizia reprezintă un derapaj grav pe calea iliberalismului. Rolul CCR este de a veghea respectarea criteriilor de eligibilitate pentru candidaţi şi este o instanţǎ pentru contestaţii electorale. CCR nu ar trebui sā facă judecăţi de natură morală bazate pe declaraţiile publice ale unui candidat, dacă acesta sau aceasta îndeplineşte condiţiile de formă şi fond”, au mai transmis organizaţiile semnatare.

Acestea atrag atenţia că nu susţin opiniile politice ale candidatei Diana Şoşoacǎ.

”Dimpotrivă, condamnăm ferm declaraţiile de sorginte fascistă făcute şi teoriile conspiraţiei pe care aceasta le promovează în spaţiul public. Există organisme şi instanţe care pot sancţiona astfel de declaraţii şi acţiuni, în conformitate cu legislaţia în vigoare, care trebuie aplicată respectând principiile statului de drept şi drepturi fundamentale, cum ar fi cel la libertatea de exprimare. Credem ferm că orice cetăţean poate propune inclusiv schimbarea Constituţiei, dacă o astfel de propunere se încadrează în limitele prevăzute de articolele 150-152 din legea fundamentală. O astfel de propunere poate fi dezbătută şi poate trece prin filtrul votului Parlamentului şi al votului popular. Protestăm ferm împotriva deciziei Curţii Constituţionale, care pune la îndoială însăşi esenţa sistemului democratic din România. În nicio democraţie consolidată nu găsim situaţii în care un candidat, nici măcar dintre cei de inspiraţie fascistă, să fie eliminat din competiţie prin astfel de decizii. Ironic, întâlnim astfel de cazuri în ţări ca Rusia, Belarus sau Venezuela, adică opusul democraţiei pe care CCR clamează că o apără. Statul de drept are alte mecanisme, democratice, prin care se poate apăra de astfel de riscuri. Nu în ultimul rând, nu trebuie subestimată puterea votului cetăţenilor pentru a opri potenţialele derapaje ale unor candidaţi”, au mai transmis organizaţiile.

Acestea afirmă că au constatat ”cu teamă că nu există niciun remediu la decizia arbitrară a Curţii Constituţionale”.

”Credem că cele cinci persoane, ajunse temporar în funcţia de judecător la această instanţă supremă în stat, au luat o decizie profund greşită, care încalcă chiar Constituţia pe care au jurat să o apere, şi astfel au compromis fundamental misiunea pe care instituţia ar trebui să o aibă în societate. În ultimii zece ani, societatea civilă a tras nenumărate semnale de alarmă cu privire la deprofesionalizarea şi politizarea Curţii Constituţionale. Decizia de acum este cea mai brutală manifestare a acestor fenomene. CCR este o instituţie fundamentală a democraţiei şi trebuie să devină un arbitru neutru şi profesionist, deasupra intereselor politice”, se mai arată în scrisoare.

Scrisoarea este semnată de ActiveWatch, APADOR-CH, Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti, Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet, Asociaţia Respiro Human Rights Research Centre, Asociaţia Civica, Átlátszó Erdély/Transilvania Transparentă, Centrul de Resurse Juridice, Centrul FILIA, Centrul pentru Inovare Publică, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Centrul Român de Politici Europene, CeRe: Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Expert Forum, FDSC – Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Forum Apulum, Funky Citizens şi Miliţia Spirituală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10
Author

29 de Comentarii

  1. Scrisoarea sa fie adresata la ONU, lui Gutuie-rres, ca si el a fost ex clus din Israel !

  2. A gasit ea niste neica nimeni, pentru a contesta decizia CCR. Nici mie nu-mi place CCR ul dar in privinta acestei scroafe, judecatorii CCR, au dreptate.

  3. Nu vrea nimeni redeschiderea celui de-al doilea razboi mondial, caci acolo e unde trage ea cu legionarii si acuze. Da-o in branza de (editat) De-abia s-a incheiat razboiul cu mult efort. Luati si cititi! Cititi toate prostiile, dar ce trebuie nu.

  4. @john neica nimeni sunt gunoaiele nealese de la CCR. pana una una alta Sosoaca cu toate bubele pe care le are in cap a fost aleasa in mod democratic de cetatenii romani si culmea si revalidata de BEC. NU mai apara lacheii PSD-ului de la CCR, o institutie cu nealeasi de nimeni ci numiti direct de partide. Apoi chiar era Sosoaca un pericol pentru cineva?? La 5% reprezinti un pericol sa ajungi presedinte? As vrea sa ne explici cum poate cineva sa ajunga presedinte cu 5% din voturi.

  5. BUNĂ!
    MOTIVAREA CCR, nu e o.motivare,e un colaj din presă si din ce a mai spus ȘOȘO in diverse situații.
    Cei 5 judecători au EXECUTAT o comandă spre RUȘINEA lor. Lipsiti de
    probitate profesionala si lipsiți de demnitate. Trebuie ca cei 5 să demisioneze ,iar in caz contrar camerele reunite in plen ale PARLAMENTULUI sa-i REVOCE !
    DE asemenea trebuie cercetați penal pt ABUZ extrem de grav.
    PS.DECIZIA CCR POATE FI ÎNTÂRZIATA PANA DUPA ALEGERI PRIN NEPUBLICARE IN MONITORUL OFICIAL si ȘOȘO POATE PARTICIPA LA ALEGERI

  6. Voi vreti libertate,dar cum o vreti voi,,” nu pentru catei”. LIBERTATE,trebue pentru toti. Nu niste basinosi ,imbatriniti uitati in scaun la ccr pot si trebuie sa décida cine,ce voteaza poporul.A-ti vrut démocratie? Nu,o noua dictature,dar sa va convina. Iar comentarii de tip ” scroafa” te aduce la nivelul amintit. Nu a-i iesit inca din cotet.Mai bine stai acolo,sint laturi, la asistenti. Va place pozitia ghiocel? Corect,sa ajungeti cu gura la nivelul trebuit.

  7. Si care-i problema ?…oricum nu câștigă nimeni nimic…dar în schimb aveam circ gratis…pentru asta aș fi lăsat-o…

  8. Ceea ce a facut CCR este o politie a moralitatii, doar ca CCR nu are acest drept, ci alegatorul. Ceea ce a facut CCR au facut si talibanii in Afghanistan: politie a moravurilor.

  9. Sosoaca, sotul, n-a stiut sa-si struneasca Scrosoaca Statul roman nu-i impotent, a pus-o imediat cu botul pe la.be1tv !

  10. Aceste ONG-uri, nu cumva sunt alimentate din bugetul statului român? Nu cumva, „te ridică și tot ele te omoară”? Nu cumva, butoiul joiana a urlat jicnind, cu ceva timp in urma? Dar, o mana spala pe alta și ambele sunt curate, până la noi ordini. Scrisoare: o hârtie A4 scrisă, pusă într-un plic pentru corespondențe între părți, apoi, direct la coșul de gunoi, punct.

  11. Mințile înguste nu pricep căCCR a creat un precedent ce va putea fi aplicat în cazul oricărui candidat pentru că dacă e pe tocmeală nu mai e lege.

  12. Poftim vocabular la trolul John, pai cu acest limbaj ești exact că ea ,fac pariu că ești o ea,cu mari probleme de orientare

  13. Nicio asociație din astea nu a protestat când sluga zegrean modifica legi noaptea ca hoții ca sa-l scape pe interlopul turnător Petrov de suspendare. Păi pe vremea aia îndrăznea cineva să conteste decizia CCR? Imediat era catalogat dușman al poporului.

  14. A fost o smenozeala pesedista pt a-l duce pe Simion în finală cu Acest sereist unsuros Ciolaku, pt.ca Ciolaku sa iasă președinte. Cineva din umbra le-a dat ideea oesedistilor și Ciolaku a căzut în capcana sfatuitorilor. Sigur, teama ca va pierde în caz de înfrângere șefia PSD-ului în fata lui Tudose sau Grindeanu (sau invers, nu știu care e ierarhia celor doi în SRI) l-a făcut pe slinosul lider sereist al PSD sa pună botul la aceasta smenozeala. Nici nu cred ca este implicat statul paralel aici, ci doar un grup de la vârful PSD. Deja, se știa dinainte acest deznodământ. Deci, a fost premeditat, probabil la sfatul vreunui consultat/consilier extern sau nu.
    Sper ca Ciolaku sa primească ce merita, iar după alegeri sa fie și inculpat penal.

  15. buna tuturor!
    Altfel decât democratic gândești si sunt multi ignoranți care gândesc așa
    că altfel nu știu ce-i cu ei.

  16. Colonie Marginală Eșuată, nu Stat Democratic !
    Cine aplaudă ?
    Masonii și se🌈icii care au dus datoria Țării la ~ 200 miliarde coco. Duse în pensiile lor SPECIALE și in salariile lor nesimțite.
    Rușine, buey, RUȘINE, măR🤮g !

  17. Ce mai incolo si incoace,CCR ar trebuisa fie singura care decide cine trebuie sa fie Presedintele Romaniei, iar sefii de partide sa inlocuiasca multimea de parlamentari care si asa sunt o turma care executa ordinele sefior de partid.
    Economie financiara fratilor.

  18. aha,aha:
    -propunem modificarea Constitutiei
    prin eliminarea art.150-152,
    e bine?

  19. Poate nu fix în momentul depunerii candidaturii la președinție și nici de către judecătorii constituționali, dar Diana Șoșoacă trebuie totuși oprită, prin mijloace legale. Votul poporului nu este suficient în cazul unor politicieni extremiști care vor să ne bage în conflicte cu țările vecine și cu aliații.

  20. Cum poate fi oprit în România, pe căi legale, un politician care vrea să ne arunce în război cu vecinii și să ne întoarcă împotriva aliaților occidentali?

    Trebuie doar să așteptăm să vedem ce decid alegătorii?

    De exemplu, în calitate sa de senator al României, Diana Șoșoacă este autoarea unei inițiative legislative privind anexarea de teritorii ale unui alt stat suveran.

  21. „…CCR este o instituţie fundamentală a democraţiei”?
    POVEȘTI DE ADORMIT COPIII!
    DESFIINȚAȚI C.C.R. și băgați-i pe ăia 5 la pușcărie, pentru ÎNCĂLCAREA Constituției!

  22. Continutul contestatiei nu poate fi contrazis sau ignorat, asa ca nu li se poate raspunde autorilor contestatiei ca nu au dreptate, iar contestatia nu era posibil sa nu determine consecinte.

  23. Cei 5 care au raspuns unor ordine venite de la niste servicii trebuie eliminati din Ccr si trasi la raspundere penala pentru incalcarea Constitutiei. In motivare nu exista nici-o referire la Constitutie ci doar pareri personale bazate pe o reclamatie a unei neica nimeni.

  24. „Mințile înguste nu pricep căCCR a creat un precedent”

    Precedentul a fost creat la 5 dinineaza la Erata la destituirea basescului. Ora indica o interventie de la WA DC. Tuasu Zagrean mai are azi tupeul sa vorbeasca impotriva a 9 milioane de voturi !

  25. Abominabila femeie aceasta Sosoaca, iesita din ultimul capitol al Bibliei crestine APOCALIPSA ! Pe gaura gurii femeii lu’ Sarsaila, tasneste numai smoala, injuraturi, instigari la violente, anarhie si haos. Felicitari CCR ca s-a sacrificat s-a inlature pe trimisa lu’ Sarsaila Sosoaca.

  26. Ilenuta tractorista
    Fi mai vesela nu trista
    Nu te agita-n balcon
    Da-e jos la un Charlston.
    Ca sa vada si Sosoaca
    Cum dansezi la o cinzeaca

  27. Este interesant ca multe ong-uri sorosiste au profitat de aceasta ocazie pentru a se intoarce cu 180 de grade, catre nationalism si suveranism. Ipocrizia lor este condamnabila. Servitorii astia incep sa se convinga ca viitorul imediat va apartine suveranistilor inrolati in spatele Rusiei si Chinei. Dar acesti profitori ai ultimilor 35 de ani sunt cunoscuti de toti romanii adevarati.

  28. @Ha ha ha!
    -nu,nu:
    homophilu Toma de la activewatch ne indica clar limitele,
    doar 179,99 de grade intoarcerea!
    (in limitele art. 150-152!)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.