Scutul antirachetă din România, o ameninţare pentru comandantul armatei ruse

Seful Statului Major General al armatei ruse vede o ameninţare în amplasarea scutului antirachetă al SUA pe teritoriul României, în cea mai dură reacţie rusă de până acum. Ministrul român de Externe consideră însă că Moscova a reacţionat moderat la anunţul României.Planurile SUA de apărare antirachetă reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Rusiei şi limitează progresul negocierilor pentru semnarea unui nou tratat de neproliferare cu Washingtonul, a declarat şeful Statului Major General al armatei ruse, generalul Nikolai Makarov, citat de Associated Press. “Considerăm foarte negative aceste planuri, deoarece ele reduc puterea forţele balistice ale Federaţiei Ruse”, a declarat Makarov în cadrul unei emisiuni televizate. Intrebat despre planurile antirachetă din România şi Polonia, Makarov le-a numit ”o ameninţare.” "Apărarea anti-rachetă este îndreptată împotriva Federaţiei Ruse", a spus el. Afirmaţiile sale despre iniţiativa SUA sunt cele mai dure de până acum şi semnalează, totodată, apariţia unor noi piedici în calea semnării unui acord care să înlocuiască Acordul de Reducere a Armelor Strategice din 1991 (START) , care a expirat la 5 decembrie 2009.

Ministrul de Externe român, Teodor Baconschi, consideră însă că reacţia Rusiei la anunţul României de a găzdui elemente ale scutului american antirachetă, a fost "cât se poate de moderată", făcând referire la declaraţiile omologului său rus Serghei Lavrov. “Negocierile (între SUA şi Rusia – n.r.) pentru acordul START II continuă. Acestea sunt veşti bune”, a declarat Baconschi la audierile de miercuri din cadrul comisiilor reunite pentru Apărare şi Externe din Senat, relatează NewsIn.

Ministerul de Externe al Romaniei a precizat într-un document că sistemul propus este "strict defensiv … el doar asigură apărarea împotriva oricărui atac”, mai transmite AP. Ministerul a mai anunţat că pe teritoriul României nu va fi amplasat nici un radar, iar interceptorii antirachetă nu vor fi amplasaţi pe mare. Oficialii români au menţionat că Rusia poate participa la sistemul antirachetă.

SUA au insistat ca planurile de apărare antirachetă să nu influenţeze negocierea unui nou acord pentru reducerea arsenalelor nucleare. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, P.J. Crowley, a declarat, marţi, că apărarea antirachetă este o reacţie la ameninţările iraniene şi “nu sunt îndreptate în nici un fel împotriva Rusiei”, adăugând că oficialii americani au tratat cu transparenţă aceste planuri în discuţiile cu omologii ruşi.

Decizia preşedintelui Barack Obama de a renunţa la planurile administraţiei Bush de instalare a scutului antiracheta în Polonia şi Cehia a atras laudele Kremlinului, care s-a opus cu înverşunare planului iniţial. Experţii au spus că noul plan, care prevede instalarea unor interceptori pe teritoriul României, este mai puţin ameninţător pentru Rusia, deoarece acesta nu ar implica iniţial interceptoare capabile să doboare rachetele balistice intercontinentale ale Rusiei.

În decembrie, Moscova a cerut Washingtonului date detaliate cu privire la noile sisteme antirachetă amplasate pe mare şi pe uscat. Oficialii ruşi, au reacţionat iniţial cu calm la planurile SUA de a implementa sisteme de rachete Patriot în Polonia, dar au devenit tot mai critici în ultimele săptămâni, relatează AP.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.