Se dezumflă cazul de corupţie care a dus la căderea premierului?

António Costa,

Erorile din interceptările telefonice şi decizia judecătorului de a exclude infracţiunile de corupţie şi înşelăciune au ridicat îndoieli cu privire la faptul că Parchetul portughez s-a grăbit cu dosarul care l-a făcut pe premierul Antonio Costa să demisioneze, dar ancheta rămâne deschisă şi nu poate fi încă exclusă o punere sub acuzare, transmite joi EFE.

Portughezii au fost luaţi prin surprindere la 7 noiembrie, când premierul şi-a anunţat demisia după ce s-a aflat că este anchetat într-un caz de presupusă corupţie în afaceri legate de litiu şi hidrogen, numit „Operaţiunea Influencer”.

Poliţia a arestat cinci suspecţi, printre care pe şeful de cabinet al lui Costa, Vitor Escaria – care avea peste 75.000 de euro ascunşi în biroul său – şi pe naşul de cununie al premierului, Diogo Lacerda Machado.

Dar surpriza a devenit şi mai mare când, în weekend, s-a descoperit că Parchetul a făcut o greşeală la transcrierea uneia dintre interceptările telefonice şi l-a confundat pe premier cu ministrul economiei, Antonio Costa Silva.

La şase zile de la demisia premierului Antonio Costa, judecătorul de instrucţie i-a eliberat pe cei cinci suspecţi şi a considerat că nu există suficiente dovezi privind practicile de corupţie şi înşelăciune, reţinându-se astfel doar infracţiuni minore precum traficul de influenţă.

Parchetul, sub lupă

Această întorsătură a evenimentelor a pus la îndoială în Portugalia activitatea procurorilor şi mulţi chiar se întreabă dacă nu cumva premierul şi-a dat demisia degeaba.

„Parchetul s-a grăbit atunci când a interpretat interceptările telefonice”, a declarat pentru EFE avocatul portughez Pedro Falcao, care, chiar şi aşa, a subliniat că este necesar să se aştepte, pentru că pot apărea noi dovezi.

„Operaţiunea Influencer” a declanşat percheziţii în peste 40 de locuri, inclusiv la reşedinţa oficială a premierului Costa, toată documentaţia ridicată trebuie analizată cu atenţie, iar ancheta rămâne deschisă, notează EFE.

Astfel, nu se poate exclude ca Parchetul să găsească noi probe cu care să-l convingă pe judecător că este vorba într-adevăr de un caz de corupţie, adaugă sursa citată.

Anchetă la secret

Se ştiu puţine despre ancheta Costa.

Parchetul s-a limitat la a anunţa într-un comunicat de cinci rânduri că mai mulţi suspecţi au vorbit despre presupusa lor implicare în dosarul de „deblocare a procedurilor” şi că există o anchetă autonomă asupra premierului demisionar deschisă la Curtea Supremă.

Mai multe partide politice au îndemnat Ministerul Public să clarifice suspiciunile, considerând că ar fi foarte grav ca un prim-ministru să fi demisionat în lipsa unor dovezi solide.

„Nu ştim ce tip de infracţiune este cercetată”, a declarat Falcao, aşa că este „absolut imposibil” să ştim dacă decizia judecătorului de instrucţie compromite ancheta asupra premierului socialist.

Într-una dintre interceptări a existat şi o eroare de transcriere: o menţiune la şeful guvernului se referea de fapt la Antonio Costa Silva, ministrul economiei.

Aceste tipuri de erori nu sunt „neobişnuite”, potrivit lui Falcao, deşi ne-am putea aştepta ca Parchetul să fie mai „atent” într-o anchetă atât de importantă.

La rândul său, Costa – premierul – a negat că ar fi comis fapte ilegale.

Totuşi, premierul demisionar şi-a cerut scuze şi s-a distanţat de naşul său de botez, afirmând că „un premier nu are prieteni”.

Încrederea în instituţii, grav afectată

Indiferent cum se va termina întreaga poveste, procesul a avut deja un impact negativ asupra opiniei publice.

„Acest caz agravează în mod clar lipsa de încredere în instituţii, pentru că vorbim nu doar de guvern, ci şi de puterea judecătorească, existând mai multe inconsecvenţe în anchetă”, a declarat pentru EFE politologul Isabel David.

Parchetul, a subliniat avocatul Falcao, ar fi trebuit să fie mai „prudent”, ţinând cont de faptul că acest caz afecta persoane apropiate premierului şi având în vedere relevanţa pe care urma să o aibă în viaţa politică naţională.

Consecinţele sunt deja vizibile, cutremurul politic a dus la convocarea de alegeri anticipate pentru 10 martie 2024, iar Costa a recunoscut că „probabil” nu va mai ocupa niciodată funcţii publice.

Rămâne de văzut dacă ancheta va face lumină în acest caz înainte ca portughezii să ia o decizie la urne, notează EFE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

4 Comentarii

  1. Deja vu! Cam așa era și pe la noi în vremea ‘Luluței’… Oare și procurorii ăstora au pensii ca ai noștrii? CSM-ul lor e la fel ca al nostru? Simple întrebări retorice…

  2. Traim in plina dictatura mondiala sorosista care deseori actioneaza prin procurori pentru a elimina politicienii neliniati. Desigur sunt folositi si judecatorii, serviciile
    mass media si instrumentele de inflenta financiara. Asa ca povestea astacu dosarul si demisia e ceva ce se repeta peste tot din colonia Romania pana la incercarea de a il opri pe Trump sa mai candideze.

  3. Adica, A FURAT, da’ NU ATATA !
    Deci, NU se va duce la PUSHCARIA !
    Cum canta Tudor Gheorghe:

    „As muri, da’ NU Acuma !”

  4. Chiar în prima voastră frază faceți o eroare de logică: dacă spui că sunt îndoieli că Parchetul s-a grăbit cu dosarul, înseamnă ca spui că cei care au exprimat acele îndoieli consideră că Parchetul nu s-a grăbit cu dosarul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.