Se încinge iar disputa pentru terenul de la Romexpo

NEPI Rockcastle investește de mai bine de 13 ani în România și are un portofoliu de peste 20 de proiecte imobiliare complexe dezvoltate în toată țara, estimate la o valoare de circa 2 miliarde de euro. Recent, sud-africanii au vândut patru proiecte de birouri către AFI Europe, tranzacția ridicându-se la 307 milioane de euro.

Compania sud-africană NEPI Rockastle cere autorităților române să reconsidere legea care stipulează transferul cu titlu gratuit a terenului de 46 de hectare de la Romexpo de la RAAPPS la Camera de Comerț și Industrie a României și în felul acesta să se pună capăt proiectului de aproape 3 miliarde de euro de construcție a unor blocuri turn și a altor clădiri în jurul pavilionului central. Sud-africanii, prezenți pe piața românească de peste 14 ani, susțin că actul normativ în cauză deposedează românii de un bun extrem de valoros. ”Prin această lege, un teren proprietate a statului, cu valoare de piaţă de sute de milioane de euro, ar fi oferit gratuit unei entităţi private, doar pe baza unor promisiuni, fără beneficii certe şi fără vreo garanţie pentru statul român privind obţinerea acestora, conform unui comunicat remis redacţiei. În primul rând, îmi pasă aşa cum cred că îi pasă oricărui român, pentru că terenul este un bun al tuturor românilor. Este ca şi cum fiecare cetăţean român ar oferi cadou câteva zeci de euro unei grupări de dezvoltatori imobiliari, fără niciun fel de garanţii, doar pentru un vis frumos desenat. În al doilea rând, îmi pasă în calitate de reprezentant al unui investitor privat, interesat ca România să rămână o ţară în care se poate construi corect, fără ca unii să primească gratuit de la stat un teren uriaş în una din cele mai bune zone din Bucureşti”, susține Alex Morar, CEO al NEPI Rockcastle.

Camera de Comerț a lui Daraban vrea terenul de la Romexpo

Anul trecut, CCIR, condus de Mihai Daraban, un apropiat al președintelui Klaus Iohannis, și grupul Iulius, controlat de omul de afaceri Iulian Dascălu, au surprins pe toată lumea cu un comunicat prin care au anunțat megainvestiția de 3 miliarde de euro de la Romexpo, deși terenul de acolo încă nu era deținut de Camera de Comerț ci doar aflat în concesiune. CCIR și Iulius vor să ridice pe terenul de la Romexpo 14 turnuri, cu înălțimea de până la 42 de etaje, locuințe și un mall. Romexpo  a inițiat un Plan Urbanistic Zonal prin care și-a arătat intenția de a realiza proiectul, iar acesta a primit deja aviz de oportunitate de la Primăria Capitalei. În toamna anului 2017, o firmă parte a grupului Iulius, controlat de Iulian Dascălu, dezvoltatorul mall-ului de lângă Palatul Culturii din Iași, a semnat un acord cu CCIR și Romexpo prin care s-a angajat să dezvolte proiectul imobiliar la Romexpo. Proiectul este unul ambițios, în condițiile în care în București în ultimii 30 de ani nu s-au construit atâtea turnuri. Imediat după acest anunț, NEPI Rockastle și-a exprimat interesul de a oferi un preț statului român pentru terenul de la Romexpo sau pentru drepturile pentru dezvoltare imobiliară, fără să fie nevoie ca acesta să fie transferat gratuit către o entitate privată, în considerarea dezvoltării unui proiect comercial.

NEPI Rockcastle numește proiectul ,,Noul Romexpo”. „Un teren extrem de valoros din inima Bucureştiului ar fi oferit gratuit, deşi există investitori interesaţi să ofere statului un preţ corect; din preţul încasat pe teren s-ar putea asigura, de exemplu, construirea a peste 100 de spitale modulare Covid-19 similare celui de la Spitalul Elias. Potrivit sud-africanilor, nu există garanţii reale că proiectul prezentat se va dezvolta conform promisiunilor, după transferul terenului – România şi în special Bucureşti având experienţe anterioare cu proiecte imobiliare gigantice, promise şi nerealizate. În plus, spun aceștia, Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) nu oferă niciun fel de garanţii si nu are niciun fel de obligaţii sau răspundere faţă de statul român în cazul în care beneficiile promise nu s-ar materializa. În forma actuală, proiectul prezentat ar atrage un trafic imens, dar nu oferă nicio garanţie de dezvoltare a infrastructurii absolut necesare, mai spun cei de la Nepi Rockastle.

Romexpo, între mizerie, dezorganizare şi antifumat

Cotidianul Adevărul invocă un aviz negativ pe care Guvernul Orban l-a dat vara trecută pentru proiectul de lege prin care terenul de la Romexpo trece cu titlu gratuit de la RAAPPS la CCIR, argumentând în cuprinsul celor 24 de pagini de ce nu este în regulă înstrăinarea.  ,,Nu în ultimul rând, atragem atenţia asupra faptului că pentru terenurile care fac obiectul iniţiativei legislative, statul va plăti despăgubiri de peste 300 de milioane de euro”. Inițiativa legislativă de transfer al terenului a aparținut PMP și a fost votată de Parlament cu sprijinul PSD, PNL, PMP. UDMR și USR s-au opus. Recent, Curtea Constituțională a declarat constituțională legea prin care CCIR primește terenul aferent centrului expozițional Romexpo.

Oficialii NEPI Rockastle susțin că proiectul încalcă legislaţia europeană privind ajutorul de stat, cu consecinţa necesităţii unei intervenţii din partea Comisiei Europene pentru a stopa ajutorul de stat ilegal, dar şi cu consecinţe negative asupra viitorului investitiilor din România, prin cultivarea privilegiilor pentru unii jucători. Statul român, singur (pentru partea de teren neutilizată conform destinaţiei iniţiale de târguri şi expoziţii – adică peste 30 ha), sau în asociere cu CCIR (dacă s-ar oferi spre dezvoltare întregul teren de la Romexpo), poate organiza o licitaţie internaţională, un proces competitiv şi transparent de selecţie a unuia sau mai multor dezvoltatori, către care fie să cedeze drepturile de dezvoltare imobiliară, fie alături de care să intre într-un parteneriat public-privat pentru dezvoltarea şi revitalizarea zonei Romexpo”, mai spun Morar.

Reacția CCIR

Reprezentanții CCIR susțin că au luat cu neplăcută surprindere de poziția exprimată de NEPI Rockcastle, cu privire la proiectul de dezvoltare a Complexului Expozițional Romexpo, precum și față de proiectul de lege pentru modificarea și completarea legii camerelor de comerț din România nr. 335/2007. ”Prin acest atac susținut la adresa CCIR, considerăm că NEPI Rockcastle a epuizat orice șansă de dialog cu instituția noastră, având în vedere faptul că, la data prezentei, nu exista niciun contract semnat între CCIR și alți dezvoltatori imobiliari. Cum deja suntem obișnuiți, NEPI Rockcastle apelează la același procedeu, și anume la cenzura prin omisiune, dezinformând opinia publică cu privire la situația terenului aferent Complexului Expozițional Romexpo”, au spus oficialii CCIR. Potrivit acestora, terenul aferent Complexului Expozițional Romexpo este în folosința CCIR până în anul 2053, potrivit H.G. nr. 1709/2004 și, respectiv, H.G. nr. 2127/2004 prin care s-au dispus transmiterea unor terenuri în suprafață de 9,83 ha și, respectiv, de 403.867 mp, proprietate privată a statului, din administrarea Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi a Municipiului Bucureşti în administrarea Regiei Autonome „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat”, precum și darea în folosința gratuită a Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi a Municipiului Bucureşti, pe o perioadă de 49 de ani, a terenului corespunzător (s.n.).

Afacerea Romexpo naște tot mai multe suspiciuni

Guvernul României, prin H.G. nr. 501/2010, a încercat să retragă CCIR inclusiv dreptul de folosință gratuită asupra acestor terenuri, însă, ca urmare a Deciziei nr. 3522/2013 a Înaltei Curți de Casație și Justiție (I.C.C.J.) – Secția de Contencios Administrativ și Fiscal, irevocabilă, pronunțată în Dosarul nr. 6370/2/2010, în ședința publică din 19 martie 2013, instanța supremă a anulat hotărârea Guvernului și a consfințit dreptul CCIR de utilizare gratuită a acestor terenuri pentru 49 de ani.

În anul 1961, prin Dispoziția Consiliului de Miniștri nr. 92/1961, s-a aprobat amplasarea Expoziției Economiei Naționale a Republicii Populare Române pe terenurile Hipodromului de la Băneasa și s-au dat în administrare către CCIR aceste terenuri. Ulterior, prin Deciziile nr. 1146/1972 și nr. 152/1973 ale Biroului Permanent al Comitetului Executiv al fostului Consiliu Popular al Municipiului București s-a decis, în temeiul art. 1 și 2 din Decretul nr. 409/1955 și ținând cont de prevederile art. 17 din  Dispoziția Consiliului de Miniștri nr. 92/1961, trecerea în administrarea CCIR a terenurilor (aceleași care fac obiectul proiectului de lege adoptate de către Parlament în anul 2020 și aflate, până în anul 2053, în folosința CCIR).

Oficialii CCIR susțin că NEPI Rockcastle omite, în continuare, că tot ceea ce este deasupra terenului, și anume: platforme betonate, clădiri, hale etc. reprezintă proprietate privată. În consecință, orice încercare a statului de a vinde acest teren ar putea fi făcută numai cu despăgubirea prealabilă și la justa valoare a CCIR, estimată, conform discuțiilor din comisiile de specialitate din Parlament, la 300 de milioane de euro (mult peste prețul pieței în ceea ce privește valoarea terenului).

”În acest context, CCIR consideră că NEPI Rockcastle și-a depășit cu mult competența prin această încercare agresivă de a submina noua lege a camerelor de comerț. Aici trebuie menționat din nou faptul că toate camerele de  comerț din Europa (ex.: Germania, Austria, Italia, Franța) au legi speciale prin care statul asigură mijloace de finanțare indirecte pentru ca acestea să-și poată exercita în condiții adecvate atribuțiile și competențele. Nu în ultimul rând, precizăm faptul că proiectul de lege pentru modificarea legii camerelor de comerț din România, care a trecut testul constituționalității anterior promulgării, are în vedere exclusiv CCIR și nu o altă entitate, așa cum fals și tendențios este invocat de către Nepi Rockcastle”, au mai declarat cei de la CCIR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4575 Articole
Author

9 Comentarii

  1. ce sa caute terenul ala la Daraban gratuit ? Doar pomanagii care apoi se pitesc la Londra.

  2. urmeaza marea moschee de la romexpo
    (aia a discutat ambasada frantei cu ccir;ponta o voia mai hacana,la cateva sute de metri).

  3. A se vedea cine e actionar la nepi rockastle, ca și la emag. Firme sudafricane ambele, iar actionar unul din familia Rockfeler.De aia și tupeul extrem al nepi rockastle.

  4. nu ar fi mai bine sa construiasca in curtea catedralei lui daniel?
    Ca tot nu stie nimeni cat costa si cata utilitate are.
    Sau peste casa lui ceausescu, ca nu stie nimeni cat a costat iar ca utilitate, ioc.
    Nu va mai ajung averile, nehalitilor!

  5. @Manole – asa si? daca CCIR-ul e transparenta si interesata de dezvoltare, de ce nu face o licitatie? Cata mai revolta pubica a fost ca Dragnea a vrut sa concesioneze o balta, anchete, dosare penale… cand vine vorba de mega tunuri imobiliare date de PDListi, toata „tonomatele” aplauda (ca sa folosim un termen marca inregistrata de regim)

  6. Nu stiu dar mie imi pute o manevra ascunsa cu Compania sud-africană NEPI Rockastle. Numele acestei companii nu este compatibil cu africuta de sud, africutii de sud sunt scosi la inaintare in aceasta afacere dar in spate, sunt „slinosii” caposi care au intelegeri grase cu complicii din Romania! Vezi cerintele de executare impuse pe spatele acestor afivuti de sud, in niciun caz africutii nu cer cu inpunere si tupeu, ei negociaza timp nonstop continuu sau in serii/sarje pana cedezi, om la om, sau grup la grup pana rezolva in favoarea lor!

  7. Terenul si banii din Romexpo au fost întotdeauna sacul fara fund din care s-au servit toate firmele mufate la politic si servicii. O noua excrocherie dupa o reteta veche.

  8. Da @ Ghro,cretinii care sunt ei multi p’acilea pe taram mioritic se duc dupa fenta ticalosilor care ne jefuiesc pe toti si le iau atentia fraierilor cu niste rahaturi de nimic cu care-si acopera stapanii marile jafuri si lucrari mafiote,asa ca si cu diversiunea scandalului cu restrictiile pandemiei cu care ne tin atentia ocupata,in timp ce dictatura iohanista desfiinteaza SIIJ-ul ca sa puna iar ghearele pe judecatorii independenti ai tzarii cu scopul de a se reveni la santajul cu dosare,cu catuse televizate si cu drum nestingherit pana inauntru la reeducare al tuturor celor care se opun si protesteaza contra minunatei dictaturi africane de jaf pe care au instalat-o in tzara noastra penelisti ,useristii si Tartorul lor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.