Se pregătește o lovitură de teatru în politica americană

Succesul lui Donald Trump în alegerile primare republicane i-a pus pe jar pe mai marii partidului, în special după ce aparentul lor favorit, Marco Rubio, a ales să se retragă din cursă. În acest moment Donald Trump are asigurați 739 de delegati la Convenția Republicană care va nominaliza candidatul pentru Casa Albă și nu pare să mai poată fi ajuns din urmă de senatorul texan Ted Cruz, și el un personaj nedigerabil pentru republicani.

Există însă o speranță pentru republicanii care nu și-l doresc pe Trump în marea finală din noiembrie. Trump mai are până să ajungă la numărul de 1237 de delegați necesari pentru a obține nominalizarea. Sistemul alegerilor primare este mai complicat decât pare la prima vedere. Astfel, dacă în momentul deschiderii Convenției Republicane niciunul dintre candidați nu are această majoritate, ei vor putea concura cu toții. Iar dacă după primul tur de nu se ajunge la alegerea unui candidat, atunci în al doilea tur delegații nu mai sunt constrânși să voteze după cum le dicteaza rezultatul obținut în statul lor și pot să voteze după cum le dictează conștiința.

Este motivul pentru care, dacă până în iunie Trump nu reușește să obțină această majoritate, cu ocazia Convenției de la Cleveland pot avea loc lupte acerbe în culise, comploturi politice și lovituri dure pe la spate. Potrivit mai multor republicani cu state vechi în partid, la Convenție s-ar putea aplica un ”plan B”. Acesta ar presupune inventarea unui nou candidat, un personaj politic foarte puțin contestat și cu o imagine neuzată de campania alegerilor primare. Unele voci spun că acest candidat ar putea fi Paul Ryan, 46 de ani, președintele Camerei Reprezentanților.

Mai rămâne un detaliu important – în 2012, pentru a se descotorisi de candidatul atunci incomod Ron Paul, bătrânii republicani au votat în Convenție o regulă prin care nu poate candida la prezidențiale decât un politician care a câștigat alegerile primare în cel puțin opt state. Cu alte cuvinte, nu poate fi votat în Convenție decât un politician care, înainte de toate, trebuie să fi participat la alegerile primare. În acest fel, republicanii se asigurau că Mitt Romney (finalistul din 2012) nu va fi deranjat de niciun candidat ”parașutat” în timpul convenției.

Acum, după patru ani, pe fondul fenomenului Trump, republicanii par să-și pună cenușă în cap, căci această regulă aproape că îi asigură miliadarului biletul pentru finala prezidențială. Însă totul pare posibil în politică, inclusiv schimbarea regulilor în timpul jocului. Responsabilă pentru stabilirea regulilor este o comisie formată din patru politicieni (care în anumite cazuri poate fi extinsă la 112 și cuprinde reprezentanți din toate statele americane). Potrivit Politico.eu, această comisie este pregatită să renunțe la regula din 2012, care i-ar putea împiedica pe Ted Cruz sau pe John Kasich să concureze împotriva lui Trump la Convenție, pentru a nu mai vorbi că exclude din start apariția unui candidat surpriză. Mai mult, au apărut propuneri în favoarea renunțării încă din primul tur de vot la convenție la constrangerile la care sunt supuși delegații.

”Nu sunt un susținător al regulii celor opt state. Cred că este un număr artificial. A fost stabilită pentru a împiedica ca voturile delegaților lui Ron Paul să fie numărate. Nu cred că mai este necesară anul acesta”, spune David Wheeler, unul dintre membrii comisiei. Un alt membru al comisiei nu pare de acord cu anularea acestei reguli în timpul jocului. ”Este un exemplu clasic de schimbare a regulilor în mijlocul jocului. Ar fi incorect și ar fi perceput ca o lovitură de forță revoltătoare”, spune Morton Blackwell.

Pentru că Partidul Republican i-a permis candidatura și a estimat total greșit impactul pe care Donald Trump îl va avea în campania primarelor, acum epicentrul alegerilor prezidențiale se mută de la alegători în spatele unor uși închise, unde regulile vor fi rescrise. Practic, este posibil ca alegerile primare să devină total irelevante în acest an, un exercițiu politic de pe urma căruia cetățeanul să fi fost păcălit și singurele care să fi avut ceva de câștigat sa fie marile trusturi de presă, catre care s-au îndreptat oricum majoritatea banilor din donații.

Se anunță o lună iunie fierbinte pentru Partidul Republican, ca și pentru întreaga scenă politică americană. Delegații lui Trump pot primi unda verde pentru a-și ”trăda” electoratul, votând împotriva câștigătorului alegerilor primare și în favoarea unui Ted Cruz sau John Kasich. Sau chiar mai mult, la Cleveland poate fi scos din pălărie un candidat care sa nu fi participat deloc la alegerile primare, un candidat pe care laboratoarele partidului profund îl pregătesc pentru a-i învinge pe democrați.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.