Se vinde blocul Bancorex de pe Calea Victoriei

AFI Europe, dezvoltatorul imobiliar controlat de frații miliardari israelieni Roni și Yehuda Naftali, este pe cale de a finaliza achiziția clădirii de birouri Bucharest Financial Plaza, cunoscută și sub numele de „blocul Bancorex”, situată în centrul Bucureștiului. Tranzacția, estimată la sub 36 de milioane de euro, marchează o pierdere pentru Immofinanz, investitorul austriac care deține clădirea din 2020.

Detalii despre tranzacție:

– Preț: Sub 36 de milioane de euro (mai mic decât prețul de achiziție din 2020 de la BCR)
– Motivul vânzării: Immofinanz face parte din planul acționarului majoritar, Radovan Vitek, de a lichida active în valoare de 2 miliarde de euro pentru a reduce datoriile.
– Stadiul: Negocierile exclusive sunt în curs, finalizarea fiind așteptată în luna iunie sau iulie 2024.
– Noua firmă AFI: AFI Victoriei Tower a fost înființată de AFI Europe, posibil pentru a gestiona achiziția.

Informații suplimentare despre clădire:

– Locație: Calea Victoriei nr. 15, lângă Palatul CEC
– Anul construirii: 1997 (prima clădire modernă din București)
– Suprafață: 26.300 mp închiriabili
– Istoric: A fost ocupată inițial de Bancorex, ulterior de BCR, renovată în 2012.
– Planuri viitoare: AFI Europe ar putea renova clădirea având autorizația de construire obținută de Immofinanz.

Contextul pieței:

– Anul 2023: Volumul tranzacțiilor cu proprietăți comerciale a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii 10 ani.
– 2024: Un început de an promițător, cu 300 de milioane de euro tranzacționate în primul trimestru, dar anula se anunță similar cu 2023.
– Portofoliul Immofinanz: 8 proprietăți de birouri în România, evaluate la 243 de milioane de euro, sunt scoase la vânzare de Immofinanz.
– Planul lui Vitek: Rambursarea a 2,7 miliarde de euro de credite prin lichidarea de active și emisiunea de acțiuni.
– CPI Property Group: Compania lui Vitek a vândut deja 1,5 miliarde de euro din portofoliul de vânzări de 2 miliarde de euro.

Achiziția Bucharest Financial Plaza de către AFI Europe consolidează poziția companiei ca jucător important pe piața românească de birouri. Tranzacția reflectă, de asemenea, tendințele mai largi din piață, cu o lichidare semnificativă a activelor de către Immofinanz și o perspectivă prudentă pentru 2024.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Cosmin Pam Matei 4703 Articole
Author

7 Comentarii

  1. O vila modesta pe malul lacului Snagov costa cel putin milion de euro. Numai locul de sub magaoaia aia costa cateva milioane.

  2. Sigur va fi ca la vila “prinț” Paul de la Sinaia, nu vine nimeni la două licitații și se va adjudeca la UNA Sută Mii Euro. Urmează sală de jocuri. Sau nu dă voie domnul Ciolacu?

  3. Clădirea este Buna pentru a fi Închiriată la un Post de Televiziune si la Trustui de Presa !

  4. Blocul ar fi fost Bun de o Banca BCR ! Ca Banca BCR din Piata Universitatii a fost Desfiintata !

  5. Interiorul mastodontului e proiectat in asa fel sa nu poata primi o destinatie ‘moderna’ de birouri, hotel sau centru comercial. Doar proprietarul care va fi stie pentru ce o cumpara.
    Singurul lucru bun este un spatiu cu destinatia de Sala de expozitie, cu deschidere la Calea Victoriei, folosita doar de cateva ori de artistii din urbe!
    Se zvonea ca aceasta Sala de expozitie ar fi un cadou dat primariei Capitalei la Avizul favorabil de a se realiza Turnul de sticla al mastodontului cunoscut prin anii 2.000 ca Su’a lu’ Temesan!
    Lume, lume…

  6. Cladirea este buna sa-shi faca muzeul lor mult dorit, ca deshi au luat banii comunitatea lor de cateva mii cu cea > suma pe membru minoritar de la Buget, inca nu au reushit sa-shi faca muzeul lor mult ravnit in spate la zoo Antipa. Ce or face cu banii >27 milioane de euroi de la bugetul Romaniei? Daca este asha, sa returneze banii, mai ales ca se pune problema de economii, datorita datoriilor mari pentru banii imprumutatzi. Acu shi cu miliardarii ashtia ai lor de care se tot lauda mai ales ei, nu pot sa plateasca ei banii pentru comunitatea lor, ca de… mamaligile noastre trebui, ba pentru muzeu, ba pentru sinagogi. Se pare ca suntem sac fara fund pentru ei, shi guvernul ar trebui sa impuna actziuni simetrice, ex.infintzarea HO romanesc pe moshia lor, pe banii lor ca la noi, samd. Chiar am ajuns Kolonia lor? Pot platii shi ei despagubiri pentru toate victimile facute documentat de bolshevici, mai ales de chibutzul PCR, sau se fac ca nu shtiu decat sa faca ghishefturi. Speram ca vor fi licitatzii corecte shi transparente.
    O zi buna.
    Con

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.