Agricultura din județele Moldovei este în moarte clinică

???????̦?? ????̦? ??????????? (???) atrage atenția decidenților politici și administrativi din România dar și opiniei publice, în general, despre situația dramatică în care se află multe regiuni din țară din cauza secetei. În regiunea Moldovei lipsesc aproape complet sistemele de irigații iar lucrurile stau mai prost decât în 2020, care a fost un an catastrofal din punct de vedere meteorologic pentru majoritatea regiunilor agricole ale țării.

Spre exemplificare, în multe ferme din Moldova, conform informațiilor primite de la membrii AFF din zonă, ???????̦???? ?? ???̂? ?? ??? ????̆?̦? ????̆ ???? ?? ???̂? ?? ?????? ?̂? ??? ??? ??? ???, fiind cazuri în care vorbim și de sub o tonă la hectar. Pentru acești fermieri, aceste producții, în condițiile creșterii de costuri cu inputurile și cu carburanții înseamnă colaps financiar. Situația este cu atât mai gravă, cu cât nici culturile de primăvară, în special porumbul, nu arată deloc bine, pârjolite fiind de seceta agresivă. Dezastru la grâu, dezastru la porumb, pentru mulți agricultori din zona Moldovei aceasta înseamnă că fermele lor vor fi în moarte clinică la finalul acestui an.

Singura soluție de salvare a agriculturii din regiunea Moldovei este relansarea investițiilor în canalul Siret-Bărăgan, susțin reprezentanții AFF.

Conform meteorologilor, am avut luna iunie ploioasă, însă pe câmpuri este încă secetă. Cantitatea de apă din sol este mult sub nivelul necesar pentru un an agricol bun. Acesta este și motivul pentru care unii dintre agricultori se tem că vom avea recolte slabe anul acesta, mai ales la culturile de grâu. ”Cantitatea medie înregistrată la nivel național în cele 10 luni ale acestui an agricol se situează sub 400 l/mp. Ar fi trebuit să avem cel puțîn 6-700 l/mp pentru aprovizionara optimă cu apă pentru culturile aflate în vegetație”, a spus Elena Mateescu, director Agenţia Naţională de Meteorologie, citată de Observator News.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4592 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Parca aseara la A3 in trecere un sef gurist spunea de restul tarii, NU si de zona moldovei mentinuta intentionat in saracie lucie! Tot acel individ spunea ca importurile sunt 80-85% din tot ce este pe piata! Ce face guwernerul Ciuca al mieu? Mentine ochelarii indreptati doar spre importuri si productia romaneasca se duce de rapa. Felicitari, Ciuca al mieu!

    • Ce face CIUCĂ? Tu nu vezi? NU face NIMIC! Pt mine e o mare dezamăgire.
      Am zis că vine generalul si da armata jos din pod. Aiurea! Parcă ar fi o clona a lui Iohannis.
      Guvernul care doarme si de aceea e guvernul meu.
      Generale premier CIUCĂ ce mai stii de cele trei spitale regionale? Sunt in adormire? Deci dorm ? Dorm in proiect. Si când se trezesc ?
      Nu stii? NU.
      Știe Iohannis? Nici el nu stie.
      Va plătim ca să dormiti.

  2. Dar ce ii opreste pe acesti fermieri sa puna bani si sa construiasca impreuna un sistem de irigatii? Eu imi aduc aminte cum dupa caderea comunismului au furat in prostie sistemele de irigatii deja existente, asa ca nu mai stati ca milogii sa vina statul sa va dea de toate ca nu asa functioneaza lucrurile. Gasiti solutii la probleme si nu va mai plangeti daca nu sunteti capabili vindeti pamantul la cineva care cunoaste ce face ai are bani pentru investitii.

  3. De schimbarea climatică se vorbește de decenii. A priceput românu de ce urmează ?? Se pare că nu. In continuare se defrișează păduri, Se minte despre suprafețele împădurite. Nu vezi o poliție care să oprească orice transport de bușteni,.Nu se oprește cu ”cosmetizarea” pomilor in stâlpi din localități,. Vezi cum un Popoviciu defrișează chiar in bucurești suprafețe împădurite, VITALE,.și e liber și bogat.. Deci merită românu să aibe altceva decât are ?? Nicidecum,.

  4. Ce trist,tu Pam Matei,ai ramas orfan Ploua de trei luni saptamanal,numai tu nu esti la curent,nu mai crede toate aiurelile

  5. Anul trecut productie record, peste 11 milioane tone. Consum anual 3 milioane tone. Faina a ajuns aproape 6 lei kg. Painea mai scumpa cu 70%. Indiferent cat de mult s-ar produce in Romania totul se exporta. Noi mancam paine facuta din aluat congelat importat.

  6. Care “general”? Care “armata”? Faci mishto de noi?…E decât ficuși cât vezi cu doi ochi!

  7. Nu stiam ca nordul Moldovei e granarul tarii,noroc cu tataia Pam matei ! Elena Mateescu, director Agenţia Naţională de Meteorologie, minte ca in Pravda,doar sa incaseze milogii aia din Moldova bani de la UE pentru seceta ,exact ca milogii francezi!
    Pam matei,din naivitate doar dai apa la moara AUR-olacilor sa aiba ce manca rahat pe Cotidianul
    Graului si porumbului ii trebuie apa strict intr-o anumita perioada in rest Soare si caldura !
    De soiuri de grau si porumb rezistente la seceta ati auzit?De osmoreglare ati auzit:)))))

  8. Moldova este regiunea cea mai sabotata de toate guvernele postdecembriste. Cel mai mare rau i l-au facut pesedistii incepand cu Adrian Nastase. Se bazau ca oricum vor lua voturi de acolo datorita mafiei baronilor locali. Datorita PSD in zona nu exista nici macar un ciot important de autostrada. De irigatii ce sa mai vorbim cand pana si Baraganul a fost sabotat, Sica dand banii cuveniti irigatiilor din Baragan neamului sau Boc pentru metrou. Moldova ramane zona romaneasca cu cel mai mare de tineri romani plecati afara. S-a sperat ca vor fi obligati sa lucreze din nou pentru binele altor regiuni, dar ei au ales calea strainatatii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.