Seceta a scumpit grâul

Rusia, Ucraina şi România, principalii exportatori de cereale din piaţa Mării Negre, au oferte de preţ pentru grâu de circa 290 de dolari/tonă, faţă de 210 dolari/tonă în iunie 2020, înregistrând astfel o creştere de 38%, potrivit calculelor făcute de ZF.

Preţurile sunt aferente zilei de 28 ianuarie 2021 şi au fost mai mari cu 12% faţă de săptămâna precedentă, astfel, deşi România a suferit pierderi semnificative ale producţiei vegetale, mai ales în zona Moldovei şi în sud, fermierii din centrul şi vestul ţării „profită“ de şansa dată de secetă.

„În vestul României preţul grâului a crescut cu peste 55%, de la 0,67 lei/kg la 1,05 lei/kg şi având în vedere că firma noastră a avut o producţie medie de 3.400 kg/ha, datorită pre­ţului mai mare şi al sub­venţiei acordate ieşim pe zero. Însă, la po­rumb stăm foarte bine, pentru că am făcut în medie 11.000 kg/ha, iar pre­ţurile sunt de 0,8 lei/kg“, spune Dan Her­ţeg, pr­oprie­ta­rul com­paniei Agro Raluca, care exploa­tează peste 2.500 de hectare în judeţul Arad.

În urma secetei din primăvara anului trecut, în România se prognoza pentru anul agricol 2020 o cantitate de cereale mai mică cu 6,5-7 milioane de tone faţă de 2019 şi jucătorii din agrobusiness susţineau că vor creşte masiv preţurile. În acelaşi timp ei se temeau de cum se vor dezvolta culturile, aproximativ 1,8 mi­lioane de tone de cereale fiind semnate în campania forward, can­titatea fiind con­trac­tată în proporţie de 80% în decem­brie-februa­rie, po­trivit datelor din piaţă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. Samsarii, samsari din functii si control inalte decid pretul si nu cine ni se arata la vedere!

  2. In ceea ce ne priveste, la noi si cu seceta si fara seceta painea tot se scumpeste permanent. Asa ca astfel de stiri ma lasa nemuritor si rece.

  3. Incepe dezastrul programat de guvernul lui antihrist 666 PNL-USR cu complicitatea PSD ! Vor sa aduca populatia la coada cu Cartela de supravietuire !Exact ce am spus din toamna , criza economica produsa intentionat prin blocarea unei Economii si asa precare ! Omerta medicala , clinicile private si trusturile de presa s-au imbogatit ,iar bugetul de stat a fost jefuit cu achizitii inutile pentru circul Plandemic! Acum taie tot de la prostime si culeg praful de pe toba ! O data cu inflatia , vine si foametea!

  4. Acum nici nu se cunoaște. Cam toate prețurile au tot crescut încet-încet, încă din 2020. Deocamdată înca e umiditate în sol, dar nu peste mult timp prin aprilie-mai arșița, lipsa apei banalități.

  5. I-auzi nene,..seceta,. N-am știut, că e iarnă secetoasă..Sau intretimp o mai fi apărut,.. niște gâtlejuri uscate..insoțit de buzunare goale..Interesant și grâul asta,…rromanesc.. E magician..face minuni,..

  6. vanzarea masiva de grau la export din toamna a scumpit pretul,…. dar acum facem pe prostii????

  7. Agricultura a devenit un sector privat, dar vesnic sta cu mana intinsa dupa sprijinul statului, iar cand este vorba de preturi, statul nu are niciun cuvant de spus.

  8. am vindut griu la m..ue ca asa e direktiva cu 170 tona
    il vom cumpara cu 290 ca asa e direktiva
    ursula,angela si iohanes sa traiasca

  9. Bravo lor , cinste lor , bravo agricultorilor ! Au , acestia nu primesc subventii de la stat , de la buget , adica din banii nostri? Ba da ! Si ei ce fac ? Ca tot romanul , ne dau cu preturile in cap , deoarece scumpirea cerealelor , inseamna scumpirea tuturor alimentelor , de la arpagic , pana la salamul de Sibiu !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.