Secetă-record în luna iulie în SUA

Circa 12 % din teritoriul american au fost afectate de o secetă ‘excepţională’ în luna iulie, înregistrându-se un record de când există o clasificare a acestui gen de calamitate naturală, marcată prin penurie de apă şi distrugerea recoltelor, a indicat – luni – Centrul naţional pentru secetă. Centrul – ataşat Universităţii din Nebraska – stabileşte de 12 ani acest clasament şi nivelul ‘excepţional’ este cel mai ridicat pe o scară care are cinci grade, precizează AFP, scrie Agerpres.

Seceta, însoţită de călduri puternice, a lovit în special statele din sudul SUA, precum Carolina de Nord, Georgia, Florida, Louisiana şi Texas. ‘Consecinţele aceste secete excepţionale constau în pierderi de recoltă importante şi în penurii de apă, creând situaţii de urgenţă’, indică centrul într-un comunicat.

Neliniştea provocată de acest semnal de alarmă este cu atât mai mare cu cât situaţia pare să se prelungească, dacă nu chiar să se agraveze: circa 41 % din teritoriul SUA au cunoscut rate de secetă anormale, potrivit ultimului raport săptămânal guvernamental, care notează o creştere cu cinci puncte a acestei situaţii faţă de cea din documentul similar precedent.

În această situaţie, precipitaţiile provocate de intemperii constituie o uşurare pentru unele state, ca Texas, care a beneficiat de ploi ale furtunii tropicale Don, subliniază Brian Fuchs, climatolog al Centrului pentru secetă. Oricare ar fi însă beneficiul pe care zonele afectate îl obţin, ‘aceasta nu înseamnă sfârşitul secetei în zonele respective’, a adăugat el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.