Șederea de la stat sau zile libere 2024

Bugetarii vor avea libere în plus față de angajații din privat și nu că ar fi ceva nou. De obicei, mediul privat, în funcție de ramura ocupațională, își rotunjește veniturile în zilele libere ale bugetarilor, vezi industria ospitalității și vânzările cu bucata, dar și transport persoane, și altele. Deci după „o obositoare” minivacanță de Crăciun 2023 din  perioada 23-26 decembrie urmează două zile de munca apoi o altă pauză de 1 ianuarie 2024.

Zilele libere legale se aplică tuturor românilor, însă pentru angajații din sectorul bugetar Guvernul va putea decide dacă va acorda zile suplimentare libere pentru a face punte între o sărbătoare legală și un sfârșit de săptămână.

Spre exemplu, în perioada 1 Mai – Paștele ortodox, Guvernul ar putea acorda zi liberă pe 2 mai (joi) pentru a face o mini-vacanță de 6 zile care să cuprindă și 1 Mai și zilele de sărbătoare religioasă.

Similar, Guvernul ar putea decide ca și pe 16 august (vineri) să acorde o „punte” între Adormirea Maicii Domnului (15 august – joi) și weekend, potrivit proiectului de Hotărâre aflat de joi pe masa Guvernului. Scopul declarat este asigurarea eficientă a duratei de muncă și crearea de timp liber pentru recuperarea capacității de muncă pentru bugetari.

Cele trei minivacanțe de anul viitor, aflate pe masa Guvernului

Vor fi create practic 3 minivacanțe de câte 4, 5 și 6 zile

Prima minivacanță va fi la începutul lunii mai: 2 mai pică într-o zi de joi, între două alte sărbători legale: 1 mai – Ziua Muncii (miercuri) și 3 mai – Vinerea Mare (vineri). Duminică, 5 mai, este Paștele ortodox, iar luni, 6 mai este a doua zi de Paște. Rezultă deci o minivacanță de 6 zile.

A doua minivacanță va fi în luna august: 16 august pică într-o zi de vineri, imediat după sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria) care este joi. Împreună cu weekendul rezultă o minivacanță de 4 zile.

A treia minivacanță va fi de Crăciun: În condițiile în care Crăciunul (25 decembrie) și a doua zi de Crăciun (26 decembrie) pică miercurea și respectiv joia, Guvernul va decide ca și ziua de vineri, 27 decembrie să fie liberă pentru bugetari, rezultând altă minivacanță de 5 zile.

 

În nota de fundamentare se precizează că zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 fiind stabilite ca zile libere, instituţiile publice și autoritățiile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 mai, 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025, potrivit planificărilor stabilite.

Zilele  libere legale din 2024 – listă:

1 ianuarie – Anul Nou (luni);

2 ianuarie – A doua zi după Anul Nou (marți);

6 ianuarie – Bobotează (sâmbătă);

7 ianuarie – Sfântul Ion (duminică);

24 ianuarie – Ziua Principatelor Române (miercuri);

1 mai – Ziua Muncii (miercuri);

3 mai – Vinerea Mare (vineri);

5 mai – Paștele ortodox (duminică);

6 mai – A doua zi de Paște ortodox (luni);

1 iunie – Ziua copilului (sâmbătă);

23 iunie – Rusaliile (duminică);

24 iunie – A doua zi de Rusalii (luni);

15 august – Adormirea Maicii Domnului (joi);

30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă);

1 decembrie – Ziua Marii Uniri (duminică);

25 decembrie – Crăciunul (miercuri);

26 decembrie – A doua zi de Crăciun (joi).

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dan Orghici 127 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Pt, autorul articolului: iti doesc sa ai nevoie de un stomatolog sau un service pt masina ta (ambele private) in acele zile de care zici tu si apoi sa ne spui cate zilele libere au unii si cate au altii. Faza asta cu invrajbirea intre privati si bugatari foloseste doar unora care au interesul sa o arunce in spatiul public! Mi ales cand faci referire la intreaga categorie!

  2. trebuie sustinut si HORECA sau nu va duce capul,rusofililor?

  3. Dragă jurnalistule,
    Codul muncii este același și pentru bugetari și pentru cei care lucrează în privat.
    Ia mai las-o matale jos că măcăne. Niciunui privat nu i se interzice să acorde zile libere ca punte. Dacă n-ar fi lăcomia mare s-ar putea.
    Dar de, privatul trebuie să-și schimbe Porsche-le la doi ani și sclavii trebuie să presteze pentru stăpân. D-aia s-au cărat vreo cinci milioane de oameni buni de muncă din țara asta, nu basmele cu politica.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.