Șefa instanței supreme, despre pragul la abuzul în serviciu

Update Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, a declarat luni că în acest moment „sunt premature” discuțiile privind pragul pentru abuzul în serviciu, fără a exista motivarea Curții Constituționale, însă a arătat că, „în cazul în care CCR a avut în vedere un grad redus de pericol social al faptei, pragul trebuie să aibă un cuantum relativ mic”.

„Este foarte greu de spus acest lucru, cu atât mai mult cu cât nu a apărut încă motivarea deciziei CCR, pentru că atâta timp cât doar chestiunea pragului a făcut obiectul ei de analiză probabil vor exista anumite detalii privind acest aspect al pragului. Și atunci, în funcție de asta, cred că se poate discuta. Cred că acum sunt premature discuțiile cu privire la nivelul pragului, pentru că, dacă CCR a avut în vedere un grad redus de pericol social al faptei, sigur pragul trebuie să aibă un cuantum relativ mic. Dacă a avut în vedere alte aspecte, cuantumul poate diferi față de ceea ce a avut în vedere CCR”, a afirmat Cristina Tarcea, la ieșirea de la CSM.”, a declarat Tarcea, luni, după şedinţa CSM.

Totodată, judecătoarea consideră că adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă s-ar putea justifica în acest caz. „OUG se justifică întotdeauna când există o urgenţă. Prin urmare, dacă instituţia abuzului în serviciu, astfel cum a fost conturată de CCR, nu poate fi pusă în aplicare de instanţă decât în urma unei modificări legilative, din punctul meu de vedere condiţia urgenţei ar putea fi îndeplinită”, a precizat aceasta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.