Șeful Romgaz, „executat” la ceas de seară de Ministerul Energiei

Ministerul Energiei l-a demis, joi seară, la ora 18.00, pe directorul general al celei mai mari companii de stat, Romgaz, Virgil Metea. Acesta tocmai primise(în iunie) un nou mandat de 4 ani la șefia companiei. Consiliul de Administrație în cadrul căruia s-a decis „execuția” lui Metea a fost întrunit în cea mai mare grabă, nefiind nici măcar notificat Bursei.

Este cu atât mai curioasă decizia acționarului majoritar cu cât, așa cum deja am precizat, Metea tocmai primise, acum șase luni un vot de încredere din partea aceluiași acționar majoritar că să continue la conducerea Romgaz.

Locul rămas vacant a fost ocupat de Corin Cindrea, anterior adjunct al directorului general. Cindrea este, alături de alte 40 de persoane, urmărit penal în dosarul „Gaze ieftine pentru Ioan Niculae”, unde procurorii DIICOT au stabilit un prejudiciu de 130 de milioane de euro.

Potrivit unor surse apropiate situației, lui Metea i s-au reproșat, în principal, două lucruri: o creștere considerată nejustificată a prețului gazelor livrate pe piață, din aprilie(momentul liberalizării pieței) până în prezent – concluzie a Comisiei de Anchetă a ANRE condusă de pesedistul Iulian Iancu, dar și faptul că nu a obținut suficiente venituri pentru companie prin vânzarea unei cantități mari de gaze pe piață reglementată a consumatorilor casnici – concluzie a Curții de Conturi.    Or, aceste lucruri se bat cap în cap, pentru că un producător de gaze deținut de stat nu poate acționa concomitent și că o pârghie de siguranță în aprovizionarea cu gaze la prețuri modice a populației, dar și să ceară mulți bani casnicilor din livrarea acelorași gaze.

„Pușculița” statului

Virgil Metea a venit la conducerea Romgaz în 2013, în timpul Guvernului Ponta. În mandatul sau, compania a realizat profituri cumulate de peste 1 miliard de euro, din care peste jumătate au reprezentat dividende luate de stat. Anul acesta, Romgaz, alături de celelalte companii ale statului din energie, au reprezentat o adevărată „vacă de muls” pentru Guvern. În încercarea de a atrage cât mai mulți bani la buget, pentru a onora promisiunile de salarii și pensii mai mari, statul a colectat cu două mâini bani de la companiile sale profitabile. Astfel, acestea au fost nevoite să dea 90% din profituri că dividende, plus dividende suplimentare din rezervele constituite în anii precedenți. Spre exemplu, doar Romgaz a virat, în acest an, statului circa 1,7 miliarde de lei

Romgaz și Hidroelectrica sunt cele mai mari și mai profitabile companii deținute de statul român, fiind considerate și strategice. Romgaz este listată la Bursă, încă din 2013, când statul a vândut un pachet de 15%, Hidroelectrica urmează să fie listată anul viitor, pachetul scos la vânzare fiind de 10%, potrivit ultimilor declarații ale ministrului Energiei, Toma Petcu, ALDE.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. o „sudden death” care anunţă mari probleme pentru populaţie la iarnă…

  2. Alta „mare realizare” a apatridului „cariceanu”, a schimbat un profesionist terecut prin toate treptele erarhice si care a facut din Romgaz o adevarata perla a Romaniei, cu un fripturist care stie bine doar „tabla impartirii”!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.