Cum s-ar putea bloca activitatea farmaciilor

Semne ale unei noi crize de medicamente

De parcă nu ar fi fost suficiente precedentele crize de vaccinuri ori de imunoglobulină, una nouă se anunță. Și de pierdut au, evident, tot bolnavii, pentru că facturile neachitate ar putea bloca aprovizionarea cu medicamente a farmaciilor.

Semnalul de alarmă este tras de farmaciștii bucureșteni, care spun că pacienții riscă să rămână fără tratamente pentru că statul nu a avut bani să deconteze toate rețetele eliberate în luna decembrie anul trecut. Și pentru ca lanțul să fie complet, farmaciștii nu pot plăti acum furnizorilor și distribuitorilor banii pe medicamentele deja achiziționate și vândute și nu pot face noi comenzi. Dacă nu se găsește rapid o soluție, tot bolnavii sunt cei care vor avea de suferit. Autoritățile fac, de obicei, ce ştiu cel mai bine: promit sau dau asigurări. De data asta, promit că nu vor exista probleme.

Tratament de 1.500 lei pe lună

Doamna Maria a fost diagnosticată acum trei ani cu cancer la stomac. Medicii i-au extirpat trei sferturi din stomac pentru a o salva. Au urmat chimioterapia și radioterapia. Medicamentul care o ajută să lupte cu boala costă 1.500 lei lunar. Din fericire, este compensat în totalitate de stat. Tratamentul nu trebuie întrerupt nici măcar o zi. „Nu mi-aș permite să-l cumpăr. Dacă n-ar fi gratuit, probabil că aș renunța și aș muri. Nu am pensia nici măcar 1.300 lei“, spune femeia.

Farmaciştii spun că în primăvară nu vor mai fi disponibile toate tratamentele pentru că autoritățile nu au alocat suficiente fonduri pentru medicamentele eliberate în luna decembrie. „Medicamentele pe care le-am eliberat în decembrie cred că aveau 3 milioane sau 3,5 milioane lei, iar din aceștia, 940 sau 950 am fost rugați să-i stornăm. Nu ni se vor returna banii integral pe consumul din luna decembrie, ceea ce ne va atrage lipsa aprovizionării din luna respectivă. Cu alte cuvinte, prefigurăm o criză a medicamentelor“, spune Răzvan Ștefan, proprietarul unui lanț de farmacii. Iată și solicitarea: „Având în vedere neîncadrarea în prevederile bugetare aprobate pentru anul 2017 conform Filei de Buget, vă rugăm să aveți amabilitatea de a vă prezenta la sediul CASMB, în data de 22-23.01.2018, între orele 9.00-15.00, pentru a întocmi facturi de storno, la următoarele categorii, după cum urmează: PNS – diabet teste pentru copii, diabet teste adulți, mucoviscidoză adulți, mucoviscidoză copii, scleroză laterală amiotrofică, oncologie; oncologie cost volum; pensionari 40%, toate aferente consumului lunii decembrie 2017. Factura de storno trebuie emisă cu data de 19.01.2018“.

Cine e de vină?

Concret, farmaciştii cumpără medicamente de la distribuitori. Pe unele le plătesc pe loc. Pe altele, la 30, 60 sau 90 de zile. În tot acest timp, pacienţii vin cu reţete compensate în farmacie şi primesc tratamentele prescrise de medici. Casa de Asigurări de Sănătate decontează contravaloarea medicamentelor eliberate în cel mult 90 de zile. Pentru că autorităţile nu au alocat fonduri suficiente pentru medicamentele vândute în decembrie, farmaciştii spun că nu vor putea plăti la timp facturile. Acumulând datorii, nu vor avea cum să cumpere tratamente în lunile martie şi aprilie. Printre ele, tratamentele vândute bolnavilor de cancer.

Aceste medicamente sunt compensate 100% de stat. Aşadar, pacientul nu plăteşte nimic în momentul în care îşi ridică reţeta din farmacie. Totuşi, tratamentele sunt extrem de scumpe. Un flacon de câteva pastile pentru pacienții cu leucemie costă 27.000 lei.

Ce spune CNAS

Autorităţile nu au dorit să precizeze în câte judeţe au apărut astfel de probleme. Spun însă că pacienţii nu vor fi afectaţi pentru că „aprovizionarea cu medicamente a asiguraţilor nu are niciun motiv să înregistreze discontinuităţi“. „CNAS îi asigură pe farmacişti că plăţile facturilor, atât ale celor care au fost acceptate la achitare, cât şi ale celor care au fost stornate în vederea refacerii şi includerii în achitarea din alocarea bugetară a anului 2018, vor fi efectuate fără probleme în termenul legal, iar aprovizionarea cu medicamente a asiguraţilor nu are niciun motiv să înregistreze discontinuităţi“, transmit reprezentanții CNAS.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.