Sensibilii tehnocraţi nu servesc deszăpezirea?

Primul examen al guvernului de tehnocraţi consemnează absenţa totală a miniştrilor între nămeţi. Sensibili nevoie mare, obişnuiţi cu căldura din birourile de la Bruxelles, tehnocraţii dau impresia că nici măcar nu au în dresing o pereche de bocanci, ci doar săndăluţe de firmă şi pantofi de vară. Pentru ei, zăpada este cîhh!

Ne amintim în anii din urmă că pînă şi rafinatul Mihai Răzvan Ungureanu, cînd a fost numit prim-ministru, deşi a stat pe post mai puţin de 100 de zile, avînd ghinionul să prindă şi cîteva zile de iarnă, a ieşit pe teren să conducă operaţiunile de deszăpezire din Vrancea. E drept, s-a pus cu mizeria pe nişte cetăţeni care stau la cîrciumă, în timp ce militarii şi jandarmii se chinuiau să elibereze casele de sub nămeţi, dar era acolo, conducea operaţiunile, lua decizii, se asigura că instituţiile statului se implicau în micşorarea efectelor dezastruoase ale unei ierni cumplite.

Chiar şi mult hulitul general Oprea trăgea pe el pulovărul de iarnă şi sta mereu pe teren, după care organiza cîte 2-3 teleconferinţe cu judeţele afectate de zăpadă. La ordinul lui, toţi preşedinţii de judeţ sau primarii păreau că nu se mai duc pe acasă, ci stau numai pe teren, iar din cînd în cînd unii erau chiar demişi pentru că nu ştiau cîte sate sînt înzăpezite!

Acum, după numai cîteva zile de căderi masive de zăpadă, cam aceleaşi localităţi se află iarăşi sub nămeţi. Televiziunile arată, ca în fiecare an, oameni care nu pot să iasă din casă, drumuri închise şi oameni care aşteaptă ore întregi în cîmp, temîndu-se să nu fie îngropaţi de vii de zăpadă. O fată cu coloana ruptă aşteaptă în suferinţă să vină ambulanţa s-o ducă la spital şi nimeni nu sare cu picioarele pe autorităţi că nu sînt în stare s-o salveze.

Un singur lucru lipseşte din peisajul cu care deja ne-am obişnuit: prezenţa Guvernului! Nici măcar premierul Dacian Cioloş nu pare preocupat de drama oamenilor din localităţile îngropate sub zăpadă. N-am auzit să fi dat măcar un telefon la armată, la poliţie sau la jandarmi pentru a o salva pe fata de 20 de ani dintr-un sat din nordul ţării, care avea coloana ruptă! El face turul ministerelor pentru a afla strategiile sectoriale, se întîlneşte cu asistentul adjunctului secretarului de stat american, uitînd că acum conduce Guvernul unei ţări care abia face faţă nămeţilor! Bretonul său pare aranjat impecabil de frizer şi doar n-o să se ducă pe teren, unde viscolul ar putea să i-l strice!

Nu zice nimeni să pună mîna pe lopată şi să dea la zăpadă, dar nici să manifeste atîta indiferenţă ca şi cum ar fi acelaşi funcţionar la Bruxelles, care aude la radio la televizor că în România iarna a făcut din nou prăpăd! Cioloş are în subordine directă prefecţii tuturor judeţelor şi, indirect, toate structurile din administraţie, adică oamenii care au responsabilităţi majore în situaţii de mai mici sau mai mari catastrofe, iar el se plimbă de la un minister la altul ca să afle ce le mai trece prin cap miniştrilor tehnocraţi!

Mă gîndesc cu milă ce s-ar fi întîmplat dacă Emil Boc, Mihai Răzvan Ungureanu sau Victor Ponta ar fi manifestat aceeaşi indiferenţă ca a lui Dacian Cioloş! Ei au fost sub tirul opiniei publice chiar şi atunci cînd se implicau direct în operaţiunile de deszăpezire, dar să fi stat în birourile călduţe ca să nu răcească! Era de ajuns ca o maşină să fie înzăpezită şi toată presa se repezea la ei: ba că autorităţile nu sînt în stare, ba că nu ştiu ce primar doarme pe el, ba că n-au fost în stare să pregătească din timp utilajele.

Acum, nimeni nu-i trage la răspundere pe sensibilii tehnocraţi care au o singură grijă: cînd coboară din maşinile de lux ale statului, să nu se ude la pantofiorii lor de firmă! Apud Tobă pare preocupat de scrierea unei noi capodopere, în loc să coordoneze toată activitatea de deszăpezire, căci în subordinea lui sînt toate structurile specializate! Madam Palmer, ministra mediului, pare interesată doar de noua casă primită de la RA-APPS unde urmează să se mute, Ministrul Apărării Naţionale pare că nici nu a aflat că a venit iarna şi se crede în continuare ambasador într-o ţară care nu ştie cum arată zăpada!

Şi nimeni nu-i întreabă de sănătate pe aceşti sensibili miniştri, pe aceste mironosiţe care dau impresia că au primit posturile din Guvern ca pe nişte premii, nu ca pe nişte funcţii de răspundere! PSD-ul lui Dragnea nu îndrăzneşte să zică nici pîs pentru că tot partidul pare preocupat de sentinţa din dosarul Referendumului, PNL tace chitic să nu-l supere pe domnul preşedinte, iar Klaus Iohannis nu se interesează nici măcar de deszăpezirea drumului spre Sibiu, aşteptînd ca soarele să topească zăpada pînă vineri după-amiază ca să poate ajunge la doamna Carmen!

Pînă şi opinia publică, prin portavocea ei naturală – presa -, tace, ca nu cumva sensibilii miniştri, aflaţi, la urma urmei, în concediu de la Bruxelles, să fie deranjaţi! Mai în glumă, mai în serios, ei chiar ar putea să spună că, fiind în concediu, nu au nici o obligaţie!

Peste cîteva zile, ca în fiecare an, va veni o perioadă de ger cumplit, după care zăpada se va topi singură. Toată lumea va răsufla uşurată, zicîndu-şi în gînd că au fost ierni şi mai grele, că pînă la zăpada următoare mai e mult şi, uite-aşa, Guvernul nostru sensibil şi delicat va scoate din debara hainele de primăvară şi se va pregăti pentru a 16-a fotografie artistică de grup, pe care, cu generozitate, o va oferi unui public amorţit, cu pantalonii rupţi în fund, dar cu mîndria uriaşă în suflet că este condus de nişte funcţionăra şi de la Bruxelles, nu de nişte politicieni corupţi!

Norocul nostru este că, oricît de grea ar fi, iarna trece de la sine. Iar norocul lor, al celor care ne conduc acum, este că ne-am obişnuit atît de mult să fim batjocoriţi, încît am fi în stare să suferim dacă ne-ar mai şi respecta cineva din cînd în cînd!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.