Sentință cu executare pentru Dan Şova

Fostul senator Dan Șova a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul CET Govora. Fostul director al companiei, Mihai Bălan a fost condamnat la 3 ani de închisoare. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile.

Curtea de Apel București a decis, miercuri, condamnarea fostului senator Dan Șova la 4 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență în dosarul CET Govora. În același dosar, Șova fusese condamnat încă din iunie 2018, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar a fost eliberat după şase luni. Atunci pedeapsa i-a fost anulată în baza unei decizii a Curţii Constituţionale, care a constatat nelegalitatea constituirii completurilor de 5 judecători de la Instanţa supremă. La acea dată, fostul senator fusese condamnat la 3 ani de închisoare. Dosarul a fost mutat la Curtea de Apel București, care i-a aplicat lui Dan Șova o pedeapsă mai mare, de 4 ani de închisoare. Decizia nu este, însă, definitivă.

În același dosar, fostul director al CET Govora, Mihai Bălan, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare. El este acuzat de abuz în serviciu.

Potrivit deciziei Curții, lui Șova i se aplică și pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 5 ani, precum și pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; care se va executa din momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi până când pedeapsa principală privativă de libertate a fost executată sau considerată ca executată.

Instanța deduce din pedeapsa aplicată durata măsurilor preventive privative de libertate (reţinere, arestare preventivă şi arest la domiciliu) începând cu data de 3 decembrie 2015 până la 8 februarie 2016, inclusiv și pedeapsa executată în baza MEPÎ nr. 77/20.06.2018 începând cu data de 20 iunie 2018 până la 19 decembrie 2018, inclusiv.

Curtea a decis confiscarea sumei de 100.000 euro de la Dan Șova și menținerea sechestrul asigurător instituit asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea sa până la concurenţa sumei de 100.000 euro.

În privința lui Mihai Bălan, pe lângă condamnarea la 3 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată, instanța a decis pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa funcţia de director general în cadrul CET Govora și dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 5 ani, precum și pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa funcţia de director general în cadrul CET Govora și dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public; care se va executa din momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi până când pedeapsa principală privativă de libertate a fost executată sau considerată ca executată.

În cazul său, se deduce din pedeapsa aplicată durata reţinerii de 24 ore din 19 noiembrie 2015.

A fost admisă acţiunea civilă a CET Govora SA – Râmnicu Vâlcea şi Bplan este obligat la plata către aceasta a sumei de 1.056.141,50 lei.

A fost menţinut sechestrul asigurător instituit din data de 25 ianuarie 2016 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpatului Mihai Bălan până la concurenţa sumei de 1.056.141, 50 lei.

Decizia Curții de Apel București este cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei hotărârii.

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Dan Şova şi a fostului director general al centralei de energie termică CET Govora SA Mihai Bălan, pentru trafic de influenţă şi respectiv abuz în serviciu. Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al centralei de energie termică CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună. În schimbul acestui serviciu, Şova ar fi pretins de la persoana denunţătoare suma de 5.000 euro pentru fiecare lună pe perioada executării contractului, adică jumătate din valoarea lunară a viitorului contract de asistenţă juridică ce urma să se încheie între CET Govora şi casa de avocatură respectivă.

În cursul lunii decembrie 2011, între CET Govora şi societatea de avocatură s-a încheiat contractul de asistenţă juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioada de 1 an, iar obiectul acestuia se referea la activităţi juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora. În perioada decembrie 2011 – decembrie 2012, societatea de avocaţi a emis lunar, către CET Govora, facturi pentru activităţile de asistenţă juridică prestate în perioada decembrie 2011 – decembrie 2012. În aceeaşi perioadă, Dan Şova a încasat de la societatea de avocaţi suma totală de 60.000 euro. Banii erau încasaţi în numerar, în fiecare lună, prin intermediar, la puţin timp după ce societatea de avocaţi încasa banii de la CET Govora, mai spuneau procurorii DNA.

În luna decembrie 2012, contractul de asistenţă juridică s-a încheiat prin ajungere la termen. La acea vreme Mihai Bălan nu mai ocupa funcţia de director general al CET Govora. În luna martie 2013 Mihai Bălan a revenit în funcţia de director general al CET Govora. În cursul lunii mai 2013, între CET Govora reprezentată de Mihai Bălan şi aceeaşi societate de avocatură s-a încheiat un nou contract de asistenţă juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioada de 1 an, iar obiectul acestuia se referea la activităţi juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora.

În cea de-a doua perioadă contractuală, Dan Şova ar fi încasat un comision în valoare totală de 40.000 euro, potrivit DNA. Sursa citată a mai arătat că din probele administrate a rezultat că cea mai mare parte a banilor primiţi de Dan Şova au fost folosiţi pentru plata unui imobil cumpărat în Bucureşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

10 Comentarii

  1. Boala ‘rusinoasa’ la societatile de stat:au Departament Juridic in schema,bine mobilat,dar sunt OBLIGATE poolitic sa isi asocieze diverse case de avocatura in procesele care le au..

  2. Ponta, principalul artizan, de ce nu a fost inculpat? Ati înteles acum de ce Ponta s-a „retras” pentru moment din politica?

  3. Dar buldogul??Dar petrov?Dar koorva lui petrov??Dar ioan broscoi oltean si koorva lui ?Dar restul gastii pdl-iste,hoti,tradatori si banditi ???

  4. Dan Şova a mai fost condamnat în iunie 2018 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani închisoare, însă el a fost eliberat din penitenciar după şase luni, pedeapsa fiindu-i anulată atunci în baza unei decizii a Curţii Constituţionale, care a constatat nelegalitatea constituirii completurilor de 5 judecători de la Instanţa supremă.
    Dosarul a fost mutat la Curtea de Apel Bucureşti, iar la rejudecare instanţa i-a aplicat lui Şova o pedeapsă mai mare, respectiv 4 ani cu executare, însă decizia nu e definitivă.
    Cu toate astea, Dan Sova este in continuare lector universitar la Departamentul de Drept public al Facultatii de Drept de la Universitatea Bucuresti, unde, predă studentilor (culmea) tocmai drept fiscal. Unii profesori sustin că Sova dezonorează profesia de cadru didactic si avocat, făcand trimitere la cazul lui Adrian Năstase, unde Universitatea Bucuresti a decis rezilierea contractului de muncă după ce acesta a fost condamnat definitiv pentru coruptie , invocand legea muncii din Romania, care prevede incetarea contractului de muncă in cazul persoanelor arestate preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile.

  5. @Liviu CITEZ: Unii profesori sustin că Sova dezonorează profesia de cadru didactic si avocat…. Dar ce zici dom’Liviu, de colegul senator a lui Sova, fostul Chestor (sic!) în Parlament (si chestor acoperit), senatorul Cordos Alexandru, tot DIN FAMILIA PSD – GRUPUL DE LA CLUJ? Accesati site-ul DNA si cautati Cordos Alexandru (https://www.pna.ro/index.xhtml). Ce s-a ales cu cercetarile penale, faptele de coruptie au fost probate solid, dar…. Specimenul asta, fost activist PCR ca Judeteana Cluj, a intrat în Parlament bou (cu facultatea Stefan Gheorghiu) si a iesit vaca, adica doctor în stiinte în drept (sic!), iar AZI este DECANUL FACULTATII DE DREPT din cadrul Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir de la Cluj-Napoca (http://www.dimitriecantemir.ro/?page_id=7797). REALIZATI LA CE NIVEL S-A AJUNS CU STUDIILE UNIVERSITARE ÎN DREPT DIN ROMANIA? COLOSAL! Ce trafic de influenta a facut acest borfas, azi mai mare peste o facultate de DREPT, daca a fost transferat de la Universitatea Ecologica Baia Mare (!!!) unde a intrat fara examen, în anul 3 la Universitatea Babes Bolyai la Cluj (!). facultate etalon în învatamântul universitar românesc? Ce spate are acest mafiot ca nimeni nu se poate atinge de el? Nevasta-sa, care lua mita si facea angajari contra cost, a fost condamnata penal. Prietenia cu Dacian Ciolos si Virgil Ardeleanu, blocheaza dosarele la DNA?

  6. da ia mai zi cum s-a reziliat Bechtelul….cum a fost cu aia cu autostrazile care finantau pe Merkel…si incercarea de a rezilia contractul cu ei..hai ca e politic rau…da rau de tot

  7. Vezi ce se intimpla daca nu te-ai inscris in partidul lui Petrov, Blaga, Flutur, Falca, Joianiss si ceilalti? Acum ai fi fost achitat, din „lipsa de probe” sau dosarul raminea la sertar pina se prescriau faptele! Erai protejat de DNA!

  8. In dosarul CET Govora nu a fost implicata si presul de Alinuta Gorghiu? Ma poate lamuri cineva?

  9. Un scremut prieten cu Ponta. Ce lepre sunt toti din PSD. De poanta cand auzim de bine? Vreo 10 ani cu executare .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.