Sergheii, fariseii, împușcăturile

L-ați văzut pe Serghei Mizil? Fiul unui fost mare nomenclaturist comunist din ”iepoca Ceaușescu”? Nu știu dacă l-ați văzut, în seara zilei de 25 noiembrie, acest an, dar pentru mine, ca jurnalist, a fost o experiență terifiantă despre cum se poate manipula cu lacrimile, amintirile, zgomotele, onomatopeele, fotografiile, povestirile histrionice despre cea mai urâtă perioadă din istoria României: comunismul, scrie Lia Lucia Epure în ziuadevest.ro. Sunt în acord cu multe opinii legate de faptul că nu trebuie judecați și condamnați copiii celor care au făcut rău unei țări, unei regiuni, unei comunități. Cred că mulți dintre ei nici nu știau cât de mare era răul pogorât peste poporul nostru. Dar nici nu cred că acum trebuie să-i punem în leagăn, să-i adormim în brațe sau să-i tot pupăm pe frunte. Am văzut asta în emisiunea Antena 3, în care Serghei Mizil, unul dintre beneficiarii regimului comunist și-a făcut apariția vorbind despre viața fiilor și fiicelor celor pe care atât de mult i-a detestat acest popor, despre teme și favoruri la care doar ei aveau acces, sfidând foametea și frigul, mizeria și opresiunile securiste, tot. Subiectul, din punct de vedere jurnalistic, se poate justifica din perspectiva curiozității: cine și ce au făcut ei, ”aleșii”, acum 32 de ani? Cine și de cine a (mai) fost îndrăgostit? Cine și cum a fost prieten cu Nicu Ceaușescu, fiul cel mai mic al familiei dictatorului Ceaușescu? Nu o să redau emisiunea, desigur, nici nu o să scriu despre lacrimile lui Serghei, atunci când a vorbit despre ”fratele” Nicu Ceaușescu, nici despre poezia scrisă înaintea morții celui din urmă. Nu!

Pe mine m-a oripilat felul dezinvolt în care invitatul a vorbit despre faptul că ei, acești fii și fiice, aveau arme! Nu jucării! Arme reale, pistoale, trăgeau cu gloanțe reale, riscând să facă crime, despre împușcăturile înspre casa unui cunoscut, pe care doar norocul l-a salvat cu viață, gloanțele trecând deasupra capului celui vizat, chipurile, în glumă. Cum așa?

M-a oripilat lauda de sine, cea despre vacanțele la munte, în casa ”fostului rege”, nu a Regelui Mihai, despre avantajele unor vacanțe de vis, la căldură, în vreme ce alți tineri ai României se zburleau de frigul din case, acel frig ce a determinat o parte din energia revoluției! M-a oripilat amintirea sfidării acelor ”Miliții și Securități” despre care a spus: ”Păi ăia știau toți numerele noastre de mașini. Toate erau 1-B-… și un număr scurt. Nu îndrăzneau să ne oprească”, iar râsul îi era un amestec de cinism și dispreț. Adică, așa cum știam, ba mai mult decât atât, lor nu li se spunea că au sau nu voie să circule cu mașinile, pentru ei nu era o duminică a numerelor pare, alta a numerelor impare.

Aveau case de vacanță la mare, la munte, cluburi, doar pentru ei, pentru ”aleșii neamului”, pentru nomenclatura comunistă. Știam astea toate, dar nu aș fi crezut că după 32 de ani, sfidarea lor și aerele lor de ”vedete neînțelese”, vor continua într-o sarabandă a disprețului celorlalți. Se întâmplă acum, în multe țări, un fel de ”reacomodare” cu istoria nazismului, povești despre urmașii lor, doar că în acest caz, organizațiile israeliene sunt atât de puternice, încât nu le permit o promovare atât de vizibilă.

La noi, adică în România, lentilele pentru deformarea realității, a adevărului (adevărurilor) sunt puse aproape forțat pe ochii unui popor care nu mai citește destul, care își uită istoria cu o ușurință atinsă de superficialitatea vieții unui fluture, la noi există riscul ca lumea să înceapă a plânge după ei. După tiranii României, după urmașii lor, cărora nu le dorim răul (dacă sunt în viață), dar nici să-i punem pe vreun piedestal.

La ceea ce face neomarxismul, acum, în lume nu m-aș mira să auzim de vreo statuie a vreunui golan vagabond comunist!

Ce decepție!, conchide Lia Lucia Epure, în ziuadevest.ro

credit foto antena3.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

22 de Comentarii

  1. De la Gulita si domnul Goe (sec. XIX) …
    la copii de bani gata ai nomenclaturistilor (sec. XX) …
    la copii de bani gata de pe Dorobanti strasse (sec. XXI) …
    NIMIC nou (NOI) sub SOARE !!!

    Copii celor STUPIZI … tot STUPIZI raman !!!
    (aschiile nu sar departe de cioturi ) !!!

  2. dIdeia lui Gadea este de condamnat. Nu intelegem de l-a apucat sa transmita asa ceva ? Educatie pentru tineri sau sau altceva ?

  3. Nu-i iau apararea lui Serghei pentru ca, in primul rand n-am de ce, si, in al doilea rand nu este un fariseu…
    Este dezinvolt tot timpul, a spus lucrurilor pe nume si atunci si acum…
    Este timpul sa lasam propaganda de doi bani si limbajul de lemn (noul limbaj de lemn) care s-a dezvoltat in ultimii 3o de ani..

  4. Astia trebuiau trimisi la Canal, la sapat santuri. S-au lafait si inainte de `90, se lafaie si acum, profitand de falsa democratie. Un glont bine tintit nu strica.

  5. În marea lor majoritate fii nomenclaturiștilor ajunși la maturitate în anii 70 erau cu școli adevărate și mult peste copiii îmbogățiților ultimilor 30 de ani gen copilul suedezului Micula! Cât despre rememorările acelor ani oricum mai interesante decât “dezvăluirile” din ziare: “ Profesor de la Liceul „Jean Monnet” din Bucureşti, scene erotice cu o elevă…”, “M-am trezit dezbrăcată după petrecerea lui Tony Curtis (mort în 2010!)”, Demi Moore ar avea relaţie cu o femeie. Masha Mandzuka ar fi marea iubire…”, Brigitte Năstase noi dezvăluiri despre obiceiurile ei sexuale: -Nu prea îmi place decât când e sandwich”, “Întrebare incomodă pentru Măruță: ”Ai înșelat-o pe Andra?” Etc… Cât despre “povestirile histrionice despre cea mai urâtă perioadă din istoria României: comunismul” ar fi bine doamna ziaristă să vadă comparativ cu “frumoasa perioadă ce o trăim adusă de așteptații americani”, cine erau atunci cei care scriau în presă, cine erau profesorii universitari, cine erau personele cei din institutele de Folclor, Istorie, Literatură, Chimie, Mecanică, Fizică, câte teatre avea România și care era repertoriul acestor teatre, ce ansambluri de folclor, ce atleți a descoperit Daciada, ce fotbal, ce hambal, ce atletism femei, ce tenis sau canotaj avea țara noastră. Nu fac apologia unui regim al egalitarismului, dar curios cum a fost capabil să descopere și să promoveze vârfuri de excepție. Trebuia schimbat regimul dar nici într-un caz cu desființare unei economii ridicată într-o 100 de ani, și transformarea României dintr-o țară bogată într-o țară săracă, vai de ea, de noi și de viitorul copiilor și nepoților noștri porniți pe calea bejeniei.

  6. #Emile de la 17:14 ai mare dreptate;a fost interesanta emisiunea de la A3 cu D-na Conferentiar Mihaela Ceausescu-Moraru,moderator Mihai Gidea.Gidea:..frigul din case..din peroada comunista;Ceauseasca:..ei lasa ca vine caldura acum..in peroada iohanista!Chestiunea „cu pistoale si gloante reale”este o fabulatie/manipularea”ziaristei”Epure/Iepure care precum iepurele ii este frica si de umbra lui.

  7. Individul e un pitecantrop. Personal, de cite ori din intimplare si cautind ceva demn( ?) de vizionat la tv, am dat pe un post de rahat, intr-o emisiune de rahat, peste mecla lui lombrosiana, am schimbat instantaneu canalul (in ambele sensuri ale cuvintului).

  8. Lucescu, intr-adevar, e cam greu de vazut, fiind oarecum „camuflat” in imaginea intunecoasa, in care „luceste” cam ca fundul ceaunului … apropo, ala din spate, cu o mustata „ca a lui socaci”, nu e „marele tenizmen” Tiriac, cel care-i ridica mingi la fileu lu’ nea Nicu ?

  9. se va scrie si o istoriwe a manipularii de catalog, imediat cu sarabanda si coordonarea de la Balgrad, via Timisoara ori Budapesta, pana la insigniantul Hateg, unde un pastor neoprotestant a preluat, de el stiut la ordinul cui,biroul sefului politiei locale. Iar armata de ziaristi trecuti de indata in slujba democratiei feseniste o tin si azi cu deontologeala de tipn lia epue si alti judecatori ai kioralei europeniste. si poate se va da si socoteala, aici pe pamantul romanesc parjolit, nu numai in cer…

  10. despre serghei, un derbedeu ce se vrea nostim. cultivat de o presa de mare perculozitate el nici macar nu poate fi condamnat caci actioneaza din inconstienta, nicidecum cu intentie directa. cei de dupa 90, ori dupa 96 cu titluri stiintifice cumparate la taraba scolilor mi se par de deoparte mai pacatosi. pot doar sa-i blestem pe cei care-i protejeaza…

  11. Nu, Lucescu e în prim-plan, cu paharul în mână. Și da, ai dreptate, toți sun tuciurii, cum le stă bine patrioților.

  12. Sa fim seriosi, au fost si aia tineri ca toti ceilalti. Unii tineri romani care aveau rude afara erau chiar mai bine dotati in acei ani cu scule muzicale decat cei ca Serghei. Ceausescu i-a bagat pe toti intr-o banca. Nici fiu-su, asa cum era el si nu-si permitea mare lucru raportat la puterea absoluta a lui tatane-su.

  13. Mie imi pare ca in poza, in cercul rosu este Petre Roman, cu un brat pe umarul Mioarei Roman (stanga) si cu celalalt pe al nu stiu cui. Imediat sub imaginea lui Roman, mustaciosul seamana leit cu Dancu/psd. O fi, n-o fi? Restul, nu-i recunosc. Cu siguranta ne e niciun Tiriac in poza, iar „brunetul” cu paharelul la gura presupun ca e vreun marocan ori alt nord-african. Posibil ca poza e din vremea studentiei lui Roman, la politehnica din Toulouse. Asa ca, ma intreb care o fi zisul „Serghei”? : ))
    Traim cu grija fata de beizadelele trecutului, irelevante azi. Estimp, beizadelele prezentului fac scoli pe la London School of Economics & alii, si participa la Davos, la WEF-ul lui Schwab, la cursuri pt Noii Lideri Tineri ai NWO planetare, post-covid, ori prin alte locuri predestinate si „binecuvantate” pt elitele de maine. Despre asta insa nu prea vorbim… ca ie conspiratii (sic!).

  14. EMILE – COMENTARIU DE-A DREPTUL IMPECABIL….
    As adauga in completarea comentariului lui EMILE urmatoarele:
    – ce-ar fi ca in analizele noastre sa tinem cont efectiv de realizarile din trecut (nu ma refer numai la regimul comunist din perioada ’45-’90) si sa le comparam cu „realizarile” din ultimii 30 de ani !!!
    – a venit frustratul de iliescu cu regimul lui de nemernici si s-a razbunat pe familia CEAUSESCU, dar nu s-a multumit numai cu atit – AU PUS BAZELE DISTRUGERII INTREGII ECONOMII ROMANESTI….a mai avut o sansa in 2000-2004 si TRIMIS-O SI PE ACEEA IN DERIZORIU….
    – imaginati-va ce-ar fi fost un PARTENERIAT ECONOMIC CU CHINA EMERGENTA inca din anii ’90….aceasta nu excludea si un parteneriat cu SUA si cu Rusia…ACEST LUCRU ESTE VALABIL SI IN PREZENT…
    – in loc de parteneriatele mentionate, ce-au facut nemernicii: „reforme”, adica bisnitareala cu economia romaneasca si populatia ei – CAM CE FACEA SERGHEI INAINTE DE ’90……

  15. Aceste beizadele nu au urmat cursurile normale din invatamantul romanesc comunist. Cursurile liceale au fos organizate in licee speciale unde nu exista obligativitatea prezentei la cursuri si promovabilitate era garantata. Ca studenti au participat ei la actinile obligatorii de munci agricole unde erau cazati in dormitoare comune de 10-20 de paturi suprapuse? Unde au desfsurat practica in productie unde erau repartizati la cheremul unui maistru cu prezenta obligatorie? Dupa absolvirea facultatii au efectuat acel stagiu in productie la un IAS din Baragan, o fabrica de la Fieni sau o scoala de la Nehoiu? Pentru cei care au trait acele vremuri va rugam nu mai falsificati istoria!

  16. bai falsificatorule,toti au facut o scoala dura si fiecare a luptat pentru a fi premiant in promotia sa.Iar scoala a fost obligatorie pentru toti si nu-si permitea nici un secretar de partid sa dea exemplu negativ,iar copiii aveau de dat un examen exigent la facultate ,nu sa-si cumpere o diploma ca acum.Practica in productie am facut-o cot la cot si oamenii simplii si securistii si membrii de partid si reprezenta stagiatura la locul de munca unde luam repartitia in ordinea mediilor. tu minti cu nerusinare si nu ai trait in acea perioada !esti doar un postac ordinar.

  17. Sustii aberatii omule! Toti cei care au urmat facultati arhicautate in acel timp ca Electronica, Arhitectura etc iti pot spune au avut colegi de asa zisi nomenclaturisti. Erau populari si destul de modesti. Toti aveau un bagaj solid inca din liceu, fusesera meditati de profesori renumiti. Dar in facultate se intreceau cu tineri la fel de valorosi, unii veniti de la Cuca Macaii. Doar cateva exceptii de astfel de ‘beizadele’ au putut studia afara iar pe langa ei au fost trimisi si alti romani norocosi anonimi dar toba de carte.

  18. Viermii astia care in timp ce romanii primeau „adidasii” si ghearele de la gaini la magazine, si pentru care mai stateau la coada, mincau in bataia de joc la adresa romanului numai friptane, iar dupa revolutie s-au mai si imbogatit, din in sfidarea romanului! Mai au si nesimtirea sa se laude la TV ce „jmecheri” erau! Cat despre Gadea, aveam o parere mai buna, si nu sa faca o emisiune cu jegurile astea! Vedeti diferenta dintre Germania si Romania? In Germania, s-a dat publicitatii lista lui Gauck cu toti colaboratorii cu STASI, iar progeniturile lor, profitorii, s-au lasat la „fund” urmand o munca cinstita fara a se lauda cu ispravile facute in timpul comunismului. In Romania, nu se poate fara a se lauda cum dispretuia cu gasca de borfasi privelegiati poporul care traia in mizerie! Rusine sa va fie banditilor!

  19. Continuati cu o propaganda oribila cu toate ca nu sinteti, vreau sa cred, atit de prosti !!! Dar, daca sinteti platiti o puteti face !!!
    Domnule Gadea, continuati cu initiativa DVS de a dezvalui informatii care nu s-au dat publicitatii de 30 de ani !!!
    Asta nu le convine …sa-i pupam in Kur in continuare, ca CE BINE NE ESTE ACUM !!!
    Chiar si iliescu, care la randul lui nu recunoaste ca NE-A PLASAT PE O ORBITA A ESECULUI SIGUR, NU A DEZVOLTARII DURABILE, a avut reactie …ASTA E BINE…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.