Servicii consulare online. A venit timpul ca românii din Diaspora să nu mai piardă ore în şir pe drum

Un proiect legislativ potrivit căruia cetăţenii vor putea accesa servicii consulare online, fără a fi nevoiţi să se prezinte la sediul misiunilor diplomatice sau ale oficiilor consulare, a fost depus la Parlament de parlamentarii USR de Diaspora, Radu Mihail şi Iulian Lorincz, alături de membri ai Comisiei de politică externă din Senat.

Potrivit unui comunicat al USR, iniţiativa legislativă se referă la creşterea gradului de digitalizare a serviciilor consulare.

Proiectul prevede ca documentele să poată fi transmise beneficiarilor în format electronic sau să li se expedieze prin servicii de curierat. Acestea vor putea fi ridicate şi personal de la reprezentanţele diplomatice sau cele consulare. De asemenea, personalul consular va putea utiliza semnături electronice.

„Cererea de servicii consulare se depune personal sau, după caz, se transmite in format electronic. În funcţie de tipul de serviciu consular solicitat şi de opţiunea titularului cererii, documentele eliberate în cadrul activităţii consulare se ridică personal sau, după caz, se expediază prin servicii de curierat, cu suportarea cheltuielilor de expediţie de către solicitanţi ori se transmit în format electronic, după ce au fost emise şi semnate cu semnătură electronică calificată. Categoriile de servicii consulare care se pot solicita, respectiv presta în format electronic, documentele eliberate care se pot expedia prin servicii de curierat, procedura de depunere şi soluţionare a cererilor respective, precum şi orice alte aspecte conexe se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor externe”, prevede actul normativ.

De asemenea, „diplomaţii cu atribuţii consulare şi funcţionarii consulari utilizează, după caz, semnături electronice calificate”, mai stabileşte proiectul.

Senatorul Radu Mihail a afirmat că „a venit timpul ca românii din Diaspora să nu mai piardă ore în şir cu drumuri la consulate”.

„Am propus aceste măsuri simple în urma discuţiilor cu românii din Diaspora şi ca urmare a unor ample consultări cu responsabili din Ministerul de Externe şi Ministerul de Interne şi cu implicarea preşedintelui Comisiei pentru politică externă a Senatului, Titus Corlăţean. Ele vor putea fi implementate doar prin extinderea uneltelor digitale aflate deja la dispoziţia Ministerului şi nu necesită cheltuieli suplimentare din partea statului român, ba din contră, se vor putea face economii. Această practică, de a călători sute de kilometri pentru a obţine un act, trebuie să rămână de domeniul trecutului. Relaţia românilor cu administraţia poate fi mai clară şi mai simplă, mai ales cu ajutorul tehnologiei şi al digitalizării”, a declarat Radu Mihail, conform sursei citate.

În prezent, românii din afara graniţelor ţării care au nevoie de diverse documente şi acte sunt nevoiţi să se deplaseze la sediile consulatelor, indiferent de distanţele pe care le au de parcurs – zeci, uneori chiar sute de kilometri, mai precizează USR.

Proiectul a fost semnat de parlamentarii: Roberta Anastase (PNL), Titus Corlăţean (PSD), Adrian Costea (AUR), Alfred-Laurenţiu-Antonio Mihai (PSD), Radu Mihail (USR), Levente Novak (UDMR) şi Ştefan-Iulian Lorincz (USR).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

6 Comentarii

  1. Scrieți diaspora cu majusculă iar Țara și Patria cu minusculei. Câtă falsitate și aroganță. Ironia este că „Diaspora” mult iubită de usr, pnl și udmr vor vota cu AUR.

  2. Ai dreptate, vin alegerile si online se pot truca cel mai usor.
    V-a vota diaspora in numar record -de trei ori mai mare decat romanii aflati in afara tarii,
    Asa votare mai zic si eu.
    Cine mai crede in puterea votului in conditiile din ultimii 20-25 de ani inseamna ca nu stie pe ce lume traieste.
    Uiteasa ne pacalesc pe banii nostri – cu tehnica cumparata din taxele noastre.

  3. A venit timpul
    Sa spun ce am in cap
    Nu mai pot sa bag
    Nu mai pot le las
    Nu mai pot zic pas
    Pas pas pas
    ….
    (Sieh-a venit timpul)

  4. Sau baietii de la doi s-un sfert vor sa extinda monitorizarea si stringerea de date a cetatenilor ce locuiesc in afara hotarelor Romaniei. Caci la cei din tara nu msi e de mult nici o problema cu datele private si nu numsi. Povestea asta online nu e noua, dar cu propaganda si restrictii se poate stringe mai bine datele celor plecati, decit doar atunci cind vin in vizita prin tara, pe la neamuri.

  5. Date cerute, cnp, adresa de domiciliu din strainatate. serie buletin si/sau pasaport si/sai carte de identitate, datele de cont si banca unde ei contul (caci trebuie sa platesti), data de nastere, copii legaliazet si originalele pentru comparatie (online!?).

    Si dupa ce dai TOATEdatele cerute, fara de care oricuzm nu te baga ninemeni in sema la ambasada sau consulat, adica dupa ce te poate identifica si aduga alte date la baza de date sub proful deja existent, te poti trezi ca iti spune ” nepare rau dar nu va putem ajuta”. Asa cum am patit eu si multi cunoscuti de ai mei de multi ani de cind traim si locuim in afara tarii, daca am avut proasta inspiratie si am incercat sa rezolvam ceva online prin situl de la ministerul de externe.

    Unii spuneau ca probabil „Sa nu uitam de unde am plecat”!

    Si inca ceva, Diaspoara romana a existat pe vrema cind inca mai domnea Ceausescu prin tara. Acum exista o multime de romani, peste hotare, ce si-au facut un rost si o viata normala in afara granitelor tarii, dar organizati ca o diaspora (dupa cum e definit in DEX) nu exista. Dupa cum vad eu numele „DIASPORA” este doar un nume administrativ folosit de functionarii si politicenii tarii, ce vor sa creeze o imagine psihologica pentru argumentaiile lor si alegeri. Ca nu are nici o lageatura cu definita din DEX e porbail un detaliu neimportant pentru ei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.