„Serviciile veterinare românești, în alertă maximă”

Serviciile veterinare din România sunt de două luni în alertă maximă, din cauza apariției pestei porcine africane în apropierea granițelor țării.

Până la această dată au fost luate toate măsurile obligatorii pentru prevenirea acestei boli, a declarat, pentru Agerpres, președintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Dumitru Băiculescu.

„La ora actuală, pericolul apariției pestei porcine africane este destul de mare pentru România deoarece ultimul caz a apărut în Odessa (Ucraina), la circa 150 de kilometri de granița cu România, o distanță nesemnificativă pentru animalele sălbatice care circulă destul de repede pe un areal destul de mare. Încă din 2012, ANSVSA monitorizează această boală, dar în ultimele două luni serviciile veterinare sunt într-o alertă maximă și încercăm să luăm toate măsurile care sunt obligatorii pentru această boală”, a spus Băiculescu.

Acesta a precizat că în județele limitrofe cu Ucraina și Republica Moldova, respectiv Satu Mare, Maramureș, Suceava, Botoșani, Iași, Vaslui, Galați și Tulcea, măsurile întreprinse sunt mult mai severe decât în celelalte județe, iar responsabilii fondurilor de vânătoare din aceste zone au fost informați în ceea ce privește organizarea unor vânători de mistreți pentru efectuarea testelor de depistare a pestei porcine africane.

Totodată, conducerea ANSVSA a solicitat sprijinul Comisiei Europene pentru analizarea măsurilor luate în vederea prevenirii apariției pestei porcine africane pe teritoriul României, iar la începutul lunii ianuarie va sosi în România o misiune europeană pentru efectuarea unei evaluări în acest sens.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.