SF politic-Aparența Politicii ne dă bătăi de cap

Aparența Politicii ne dă bătăi serioase de cap, noi, naivii, fiind ușor de dus de nas. Astfel că într-o plimbare aproximativ imaginară s-a întâmplat cam așa. Într-o plimbare nocturnă, alături de Tudor Arghezi și de Nichita Stănescu, pe Calea Victoriei, mi-au venit niște idei. Fără îndoială, fiinţa este un arestat al Sensului Ultim şi tocmai aceasta ar fi obiectul interpelării îi spune plin de maliţie Bufnilă lui Bufnilă ţâşnind dintr-o bulă fantasmagorică de rangul întâi. Bănuind a fi iniţiat, consider că suprarealismul este o instrucţiune a aparenţei şi tocmai de aceea ficţiunile bufniliene sunt construcţii simbolice ale aparenţei ele neaparţinând realului decât formal. Bufnilă zâmbeşte ironic şi vorbeşte despre premiile pe care le-a luat Bufnilă, premiile fiind ale recunoaşterii fiindului şi nu ale leşioasei glorii literare.

Bula fantasmagorică e strivită de un elefant roz în timp ce submarinul galben cutreieră domeniile imaginarului în căutarea Sensului Ultim. Bufnilă se iţeşte din turela submarinului şi povesteşte despre dublul său amintind de manipulatorul manipulat. Bufnilă nefiind scriitor ci luptător în războaiele informaţionale iniţiat fiind. Dar războaiele informaţionale care pot fi citite potrivit instrucţiunilor ficţionale bufniliene nu sunt nimic lipsind interpretarea războaielor matriceale. Bufnilă se urcă în aerostat şi porneşte în urmărirea lui Bufnilă care, în Piața Chibrit, explică augustei oficiale de ce ficţiunile lui sunt dincolo de frontieră nefiind fantastice, science fiction, absurde sau dur-realiste sau suprarealiste.

Suprarealismul bufnilian nu este un puseu avangardist şi nici o încercare postmodernistă nefiind al literaturii. Bufnilă e un magician al secretului între magicienii secretului nevăzuţi, pierduţi în imensitatea Aparenţei Politicii. Bufnilă e un construct informaţional pornit în căutarea Sensului Ultim, el fiind războinic şi magician şi nu scriitor. Limbajul sentenţios este al războinicului în timp ce actele politice perverse sunt ale magicianului. Un Nou Spirit Politic Critic ar putea fi dezlegarea de vulgar, spune Bufnilă construindu-şi războaiele informaţionale în pieţele publice sau în culisele politicii desecretizând oculta de serviciu. Bufnilă îl invită pe Bufnilă la o cafea pe o terasă de pe Lipscani şi îl interpelează. Trăim şi ne sfârşim sub semnul unui Secret Originar.

Înscrierea şi circumscrierea la miracolul acesta e calea! A fi înscris e calea către reflecţie. A fi circumscris e semnul sigur al misionarismului! Fără îndoială că Bufnilă nu e scriitor şi nici nu e important numele meu, spune Bufnilă sorbind uşor din cafea. Mă întreb dacă toate acestea au vreun rost şi dacă Aparenţa Politicii nu este cumva o expresie a suprarealismului deficitar interpretat în saloanele literare în care se construiesc utopii ratând superbia şi insurgenţa. Magicienii secretului reconstruiesc universul plin de universuri şi tocmai de aceea ficţiunile bufniliene sunt reconstrucţii ale fiindului şi nicidecum alăturări de propoziţii, viteza profunzimilor fiind prima instrucţiune a explicitării felului în care, fie fiinţează, fie funcţionează Aparenţa.

Tudor Arghezi se oprește, stai un pic, parcă n-ar fi chiar așa. Nichita Stănescu râde roșu vertical. Ce să mai vorbim, revenim iute la realitate văzându-l pe Ben Johnson braț la braț cu Viorica Dăncilă înspre Banca Națională. Ce ar fi această imagine oare? Nu e cumva o aparență a politicii perverse?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

1 Comentariu

  1. nu APARENTA POLITICA … ci doar … APAR(TEN)ENTA POLITICA …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.