Și Kelemen Hunor vrea un pact: „E catastrofal”

autorizatie de incendiu

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat vineri seară că pledează pentru un „un consens, un pact naţional pe învăţământ”, spunând că în acest domeniu este „totul e distrus” acum.

„Ar trebui un consens, ar trebui un pact naţional pe învăţământ (…) Hai să ne înţelegem şi nu ne atingem de acest sistem zece ani de zile, să vedem ce roade va da aduci. Bătălia politică putem să o dăm în alte domenii, în alte zone, în alte segmente, dar educaţia trebuie să o scoatem din această luptă permanentă şi din această aşa-zisă reformă (…) Eu cred că educaţia poate schimba România, fără a reforma sistemul de învăţământ nu vom schimba prea mult”, a spus  Kelemen Hunor în cadrul conferinţei „Centenarul nostru – Tineri pentru o Românie multiculturală” de la la Sfântu Gheorghe.

Liderul UDMR a adăugat că, personal, ar îmbrăţişa modelul de învăţământ finlandez, care este centrat pe copil, pe dezvoltarea abilităţilor personale ale fiecăruia.

„În momentul de faţă, învăţământul românesc arată ca un teren de fotbal unde s-au jucat cu caii şi după aceea cu mistreţii. Totul e distrus şi vine doamna ministru şi mai aranjează un colţ. Apoi vine alt ministru şi aranjează şi el în partea cealaltă. Miniştrii din învăţământ se schimbă din şase în şase luni. Este catastrofal şi fiecare are impresia că trebuie să reformeze învăţământul (…). Eu aş opta pentru un model de învăţământ cum este în Finlanda şi vă spun de ce: în centrul sistemului trebuie să fie copilul, nu curricula, nu profesorul, ci copilul”, a precizat acesta.

Potrivit președintelui UDMR, ar fi necesar ca din clasa a V-a să fie introduse noţiuni legate de multiculturalism şi să se creeze posibilitatea ca în zonele mixte din punct de vedere etnic fiecare copil să poată învăţa şi limba celeilalte etnii, fapt ce ar conduce la o mai bună cunoaştere şi înţelegere reciprocă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. De acord daca respecta și dl hunor respectiv udmr principiul ca a invata in limba maternă nu presupune să nu cunosti obligatoriu limba romana.

  2. Cata deschidere la tovarasul Hunor Kelemen! Absolut induiosatoare aceasta perspectiva europeana si multiculturala.

    Mai greu e cu consensul. E aproape imposibil de fapt din moment ce politicienii din Romania sunt vectori ai intereselor Budapestei, Berlinului, Washingtonului etc. Ca daca vrei sa slujesti interesele Romaniei nu esti primit in politica locala.

  3. Păi, Singura opoziție, singurii care nu sunt creaturi cu moț in laboratoarele SRI,.. sunt UDMR,. Doar vizibil ei sunt cei care au o ”altă rețetă”, un alt mod și o altă viziune. Evident mult mai corectă, mai viabilă, mai civilizată decât a poolimii ortodoxe, care are și perspective de viitor. Ceilalți sunt rebururi umane, loaze, lichele și proști pur și simplu, pe care nu poți trimite la colț de stradă să cumpere o paine, dar să dai o țară pe mâna lor.

  4. aman baker Tot la vectorii ai rmas … lasan e teica cu gogoaselastea … tu si voi nu vedetzi numai vectorii altora aia din ochiii vostri ,,,

  5. Și cam ce ai vrea tu Editat ? Să oficializezi limba maghiară in scoli , sa nu mai vorbim ROMANESTE in COVASNA ,HARGHITA ,TG MURES

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.