Pericolul văzut de Kelemen Hunor: „Va fi haos administrativ”

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, despre comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale că „din punct de vedere constituţional se poate”, însă „legal încă nu”, dar că mai este timp, menţionând şi problema oportunităţii politice a acestei decizii.

„Această variantă cu comasarea alegerilor europarlamentare cu locale din punct de vedere constituţional se poate, din punct de vedere legal încă nu se poate. Trebuie modificat Codul administrativ în primul rând şi trebuie să modifici şi legislaţia, legea privind alegerea autorităţilor locale, primarilor şi consiliilor locale. Dar din punct de vedere constituţional se poate. E timp, fiindcă nu schimbi sistemul, doar faci posibil să fie depus jurământul mai târziu decât este în legea actuală. Nu faci dintr-un singur tur două tururi, nu schimbi regulile jocului, schimbi doar data. Deci, din punct de vedere constituţional se poate, din punct de vedere legal nu se poate. Rămâne întrebarea de oportunitate politică şi rămâne întrebarea dacă încurci sau nu încurci electoratul. Comisia de la Veneţia are un punct de vedere, ok, e o recomandare”, a precizat Kelemen Hunor la Europa FM.

Acesta spune că trebuie discutat şi despre oportunitatea politică a unei astfel de decizii, vorbind despre un posibil „haos administrativ”.

„Aceste trei întrebări trebuie puse: constituţionalitatea, legalitate şi oportunitate politică. Oportunitatea politică e de discutat. Există argumente pro şi argumente contra. Argumente contra, din punctul meu de vedere, cam aşa putem formula: haos administrativ (…). Unii vor cheltui banii, alţii nu o să facă nimic trei luni şi jumătate. Deci va fi un haos administrativ, ceea ce va crea nervozitate, furie a populaţiei înainte de parlamentare şi înainte de prezidenţiale. Plus, la un moment dat se va pune problema majorităţilor. Toată vara, până când ajungem la parlamentare sau la expirarea mandatului şi preluarea noului mandat, se vor face majorităţi, se vor desface majorităţi. Deci va fi, din punctul meu de vedere, un haos administrativ şi chiar politic”, a afirmat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a făcut referire şi la impactul acestei decizii asupra limitării ascensiunii forţelor de extremă dreapta.

„Trebuie să vorbim foarte clar, printr-o astfel de mişcare poţi să limitezi ascensiunea forţelor de extremă dreaptă şi asta este bine din punct de vedere democratic pe termen mediu, pe termen lung, pentru că nu au aparate locale care se mobilizează”, a subliniat el.

Liderul UDMR a adăugat că, pe de altă parte, nu se pune problema ca electoratul să fie încurcat de faptul că sunt mai multe alegeri într-un an.

„Electoratul este major. Deci nu trebuie să-ţi fie teamă că electoratul nu se descurcă cu cinci buletine de vot. Totuşi, suntem în secolul 21. Marea majoritate a electoratului ştie, domnule, şi dacă sunt împreună alegerile sau nu… cei care votează cu PSD-ul vor vota cu PSD-ul, indiferent câte buletine de voturi sunt puse la dispoziţie şi invers, cine votează cu PNL-ul sau cu USR sau cu UDMR etc.”, a precizat Kelemen Hunor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

9 Comentarii

  1. legal nimic nu mai are valoare… daca interesele politice si UE o cer, se poate orice. Sincer sa fiu, nu m-ar mira ca Petrov sa fie reales ca europarlamentar dupa ce a fost declarat turnator/secaturist

  2. Pericolul este ca acest sovin rasist si corupt, proxy EXCLUSIV al intereselor Ungariei asupra Transilvaniei, sa mai aiba dreptul sa se pronunte in vreo chestiune privind statul roman.

  3. multumita lui Orban, pe huni din Romania nu-i mai intreaba nimeni,sa negocieze nomazii,de unde suferinta lui Kelemen

  4. Mongolezii astia migratori s-au comportat atunci cand au ajuns cu coviltirele in Europa exact ca unii migranti de acum. Vezi ce fac cei din Afganistan si de aiurea in Timisoara.

  5. Ca de obicei, ungurul este calm, rațional și analizează corect subiectul. Da, asta ar fi, haos în administrația locală! Acolo unde actualul primar câștigă un nou mandat, ar mai fi cum ar mai fi (și acolo pot fi alte majorități în noul CL, unii consilieri în funcție nu vor mai prinde un nou mandat, deci chef de treabă…) dar ia închipuiți-vă cum vor sta lucrurile cu actualul primar pierzând alegerile dar încă 3 luni pe funcție!!! Pământ pârjolit și fântâni otrăvite, nu alta!

  6. iar maninca asta de nu mai stie de el facind pe interesantul… analizeaza corect subiectul in limitele date. dincolo de ele oare ce-o fi? atit vezi, atit spui… cind mai dai si-o limba calda, e clar. cit e halatu?

    cine nu spera, dispera… numai ca vrabia malai viseaza! curaj gaina ca te tai…

    ha ha ha ha ha ha

    astia de la udemereu zici ca-s la ciclu nonstop.

  7. Păi evident legea nu-ți permite.. La ora asta legislația te face să nu fie posibilă nici o comasare,.Deci toate la vremea lor.. La fel povestea cu economiile este falsă.. Categoric se manevrează inspre interese de grup mafiote..De ce nu se acceptă lupta dreaptă, cu același șanse a tuturor ??

  8. Baci Hunor, la primarii si consilierii de toate gradele(realesi), s-a marit mandatul, asa ca scurtarea lui se poate, fara chestia cu depunerea juramantului mai tarziu. Atunci a fost pandemia, acum poti decreta ceva similar, saracia in finante…

  9. Hungurii sunt cei care nu vor prezenta mare la alegeri, ca nu mai fac pragul ! Valabil pentru toti shoshocii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.