Îngheţarea angajărilor Și sindicaliștii din Poliție sunt nemulțumiți: Stare de ”avarie” la MAI

Sindicaliştii din Poliţie reclamă, marţi, că se lucrează în condiţii de ”avarie” din cauza deficitului de personal, iar acesta s-ar putea adânci, dacă se ajunge la îngheţarea angajărilor.

”Măsura înghețării tuturor angajărilor în anul 2023 care se dorește a fi luată prin ordonanță de urgență, cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare va pune Ministerul Afacerilor Interne într-o stare de „AVARIE” în privința personalului. Dacă pentru anul acesta erau anunțate măsuri de reducere a deficitului de personal prin organizarea mai multor sesiuni de concursuri prin încadrare directă, dar și concursuri de TCO, măsurile anunțate de coaliția aflată la guvernare vor adânci colapsul în care se află ministerul.

Deficitul de personal de aproximativ 30% e cu mult mai mare decât cel prezentat deoarece ștatele de organizare ale unităților de poliție nu mai sunt actualizate de peste 20 ani, schema actuală de personal fiind cu mult depășită față de nevoile existente și situația operativă.

Cum arată  starea de avarii în care se află structurile de poliție:

  • Structurile poliției judiciare sunt depășite având sute de dosare în lucru, perioadele de soluționare fiind cu mult depășite;
  • Structurile poliției rurale sunt pe avarii, o patrulă având între 5 – 15 sate de acoperit;
  • Structurile  componentei de ordine publică sunt limitate, ținând cont de situația operativă dinamică, fiind orașe și cu o singură patrulă de poliție;
  • Structurile poliției de proximitate fac munca pentru alți 2-3 colegi lipsă;
  • Structurile poliției de frontieră sunt insuficiente, atât în punctele de trecere ale frontierei, cât și la supravegherea frontierei de stat acolo unde trebuie să facă față migrației ilegale;
  • Structurile poliției de imigrări sunt depășite din cauza numărului mare de cereri primite;
  • Structurile suport : resurse umane, financiar, logistic etc. sunt cu mult depășite, apărând mari întârzieri în emiterea actelor administrative sau punerea în plată a unor drepturi;
  • Personalul contractual lipsește cu desăvârșire din toate instituțiile, deși rolul acestora e foarte important în asigurarea funcționării unităților;

Nu același lucru putem spune și despre structura de conducere a Ministerului Afacerilor Interne care înflorește pe zi ce trece, fiind cea mai stufoasă dintre toate ministerele, care pe lângă ministru are în componență nu mai puțin de 14 chestori, generali, doctori sau secretari:

  • 6 secretari de stat;
  • 4 subsecretari de stat:
  • 4 secretari generali:
  • TOTAL – 10 demnitari și 4 înalți funcționari publici

Aceste structuri de conducere care se ”îngrijesc” ca deficitul de personal de MAI să fie cât mai mare, au la rândul lor directori de cabinet, secretare sau șoferi pentru ca lucrurile să meargă ca unse în instituție. Aceste posturi bine ancorate în MAI au crescut de la o zi la alta pentru a deservi clientela politica, nicidecum pentru eficientizarea muncii polițistului. În același timp, MApN, structura similară din domeniul apărare și ordine publică, cu un număr similar de angajați, are 2 secretari de stat, un secretar general plus șeful statului major al armatei, adică de cinci ori mai puțin demnitari.

Pe mandatul ministrului Lucian Bode a fost create cele mai multe funcții de demnitari, secretari/subsecretari de stat din istoria ministerului, în timp ce numărul polițiștilor cu funcții de execuție este la cel mai scăzut nivel. Această situație invers proporțională, cu funcții de conducere în MAI în creștere și  cu numărul personalului  de execuție in  scadere, fac ca această componentă a structurii de apărare, ordine publică și siguranță națională să fie una defavorizată, polițiștii ajungând la saturație. Toate acestea împreună cu salarizarea precară fac ca meseria de polițist să fie pe cale de dispariție”, spun sindicaliștii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

14 Comentarii

  1. Toate titlurile care par a invinui decidentii in fapt sunt acuze la adresa unei populatii damblagite care doarlatra dar nu face nimic,asteapta s-o salveze Biden sau Putin sau tata mare!

  2. aveti deficit de personal de 30%? ia iesiti la pensie la 65 de ani ca toti palmasii si nu veti mai avea acest deficit!!!

  3. La fel ca cei din armata, justiție ș. a, au pensii și salarii speciale, ies la pensii la 45 ani și alte facilități, cu toate acestea cetățeanul este lăsat in voia soartei, cu reclamați, fapte și dosare nerezolvate de ani de zile!!!!

  4. Nici naiba nu le mai tine partea la kktii astia. S-au folosit kktii de politicieni de ei in plandemie si in multe alte mizerii si acum se caca pe ei.

  5. MAI trebuie remilitarizat, iar securitatea demilitarizata si pusa sa se ocupe de siguranta tarii, nu de afaceri. Unul ca Bode n-are ce cauta in fruntea ministerului. Trebuie un profesionist, iar cadrele din politie sa fie pregatite in scoala, nu recrutati din ” surse externe „. Politia si jandarmeria trebuie sa fie prezente PERMANENT pe teren, nu cu actiuni ” fulger ” in care vaneaza cativa soferi, sau hoti.

  6. Art.16 alin.2 din LEGEA nr. 223 din 24 iulie 2015 – privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare zice că vârsta standard de pensionare e de 60 de ani, nu de 45!

  7. Ce dreaq mai merge-n țara asta înafară de jaf și împrumuturi? Din câte am avut de-a face eu cu poliția am constatat că e doar o glumă proastă, o instituție cu randament de cel mult 10% din care justiția mai mjșcă 5 procente.Justiția e a doua instituție mult supraevaluată din România.Dacă ar fi plătită la merit, ar lua cel mult salariul minim pe eonomie, dacă nu cumva ar trebui să aducă bani de acasă.

  8. Deficientele in materie de personal, de pregătire profesională, de lipsă de responsabilitate etc., sunt neajunsuri ce se datorează lipsei de educație în familie, calității slabe a învățământului de toate felurile, de ce nu și a sistemului precar de sănătate. Lucrurile astea sunt valabile in toate domeniile de activitate, nu numai în poliție, armată sau justiție. Ele se datorează, in cea mai mare măsură, politicienilor noștri, la fel de bine „pregătiți” ca cei amintiți mai-sus, dar pe care, culmea !, noi nu-i alegem …

  9. Deficientele in materie de personal, de pregătire profesională, de lipsă de responsabilitate etc., sunt neajunsuri ce se datorează lipsei de educație în familie, calității slabe a învățământului de toate felurile, de ce nu și a sistemului precar de sănătate. Lucrurile astea sunt valabile in toate domeniile de activitate, nu numai în poliție, armată sau justiție. Ele se datorează, in cea mai mare măsură, politicienilor noștri, la fel de bine „pregătiți” ca cei amintiți mai-sus, dar pe care, culmea !, noi ni-i alegem …

  10. @ Capitalismul vă oferă nenumărate perspective de realizare individuală, în afara sistemului public, ?

  11. & Planeta e perfectă, specia umană a dat mulți dăunători, potopul lu’ Noe s-a scris că a fost pornit de la oameni, ?

  12. & Pentru profesioniști, întodeauna occidentul oferă locuri de muncă mai bine plătite, ?

  13. DACA ACEST OLIGOFREN dat in presa ESTE POLITIST LOCAL DE LA IASI……. El A DEMONSTRAT DE FAPT CA URGENT LA NIVEL NATIONAL TREBUIE DESFIINTATA „POLITIA LOCAL” PENTRU A NU PONEGRI „POLTIA ROMANA”.
    NU EXITA PE PLANETA PAMANT CA PE ACELASI TERITORIU ADMINISTRATIV SA EXISTE MAI MULTE INSTITUTII DE ORDINE SI SIGURANTA PUBLICA CU ACELESI ATRIBUTII ,PLATITE DIN BUGET PUBLIC CUM exista in ROMANIA BANANIERA (POLITIE STATALA, JANDARMERIE, POLITIE LOCALA, FIRME DE PAZA SI SECURITATE………. ETC.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.