Simulare Mediafax pentru Bucureşti: USL ar lua toate mandatele de parlamentar, PDL şi PP-DD locuri suplimentare

Toate cele 40 mandate de parlamentari din Capitală ar fi câştigate de USL alături de UNPR cu peste 50%, iar PDL şi PP-DD ar obţine mandate care duc la creşterea numărului de parlamentari cu 27%, respectiv cu 8 deputaţi şi 3 senatori, conform unei simulări Mediafax pe baza votului pentru CGMB.

Sistemul electoral uninominal proporţional, aplicat prin Legea 35/2008, face ca numărul membrilor viitorului legislativ să crească în măsura în care o singură forţă politică, cum este USL, îşi adjudecă mandate cu votul a cel puţin 50% plus unu din alegători, depăşind numărul de mandate alocate în mod proporţional. Celelalte formaţiuni politice precum PDL sau PP-DD ajung să obţină mandate pe locuri suplimentare în Parlament, astfel încât să fie asigurată o reprezentare proporţională a opţiunilor electorale.

Acest lucru reiese dintr-o simulare privind modul de alocare a mandatelor de deputaţi şi senatori în Capitală, pe baza votului politic exprimat la alegerile locale din iunie pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti, analizat la nivelul secţiilor de votare.

Conform Legii 35/2008, prima etapă de alocare a mandatelor de parlamentari este aceea în care candidaţii obţin cel puţin 50% plus unu din voturile valabil exprimate la nivelul colegiului, fapt care determină obţinerea automată a mandatului de deputat sau senator.

În această situaţie, voturile USL şi UNPR determină câştigarea tuturor celor 28 de mandate de deputaţi şi 12 mandate de senatori de Bucureşti, cu peste 50% din voturi.

A doua etapă de alocare de mandate prevăzută în Legea 35 stabileşte o modalitate proporţională de distribuire a colegiilor electorale. Astfel, la nivelul circumscripţiei se realizează totalul voturilor valabil exprimate pentru partidele şi alianţele care au depăşit pragul electoral, USL în alianţă cu UNPR, PDL şi PP-DD (672.857 de voturi) care se raportează la numărul de mandate de deputaţi sau de senatori disputate de competitorii electorali, pentru a fi stabilit coeficientul electoral – numărul de voturi necesare pentru obţinerea unui mandat. Mai exact, 672.857 de voturi valabil exprimate se raportează la cele 28 de colegii de deputaţi, rezultând un coeficient de 24.030 de voturi pentru Camera Deputaţilor, dar şi la cele 12 colegii de senatori, rezultând un coeficient de 56.071
de voturi pentru Senat.

Pentru a fi stabilit numărul de mandate la care au dreptul în mod proporţional, voturile obţinute de fiecare formaţiune la nivelul Capitalei se raportează la coeficientul electoral.

– PDL ar obţine cinci mandate de deputaţi şi două de senator. PP-DD ar lua trei deputaţi şi un senator

Mai precis, dacă USL şi UNPR au obţinut în Bucureşti 459.449 de voturi (58,58%), raportate la coeficientul electoral (24.030 de voturi), rezultă 19 mandate care ar trebui alocate în mod proporţional la Camera Deputaţilor. Deoarece USL şi UNPR ar obţine împreună din prima fază toate cele 28 de colegii, câştigate cu 50% plus unu, în a doua etapă nu mai beneficiază de niciun mandat suplimentar. Analiza a ţinut cont în această situaţie de faptul că la alegerile locale UNPR şi USL au candidat separat, însă la cele generale au anunţat că vor candida împreună.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.