Sinceritate până la cinism: cine câștigă de pe urma izolării

La finalul lunii martie, la scurt timp după declararea pandemiei, președintele SUA a semnat legea prin care oferea sprijin financiar americanilor izolați la domiciliu (o majorare a ajutorului de șomaj și un cec de 1.200 de dolari pentru fiecare adult), dar în special pentru marile corporații. Din totalul de 2,2 trilioane de dolari, 500 de miliarde s-au îndreptat către marile corporatii și 350 de miliarde către IMM-uri.

Din acel moment, în ciuda crizei induse de închiderea economiei, bursele nu au mers decât în sus. Mulți economiști au apreciat că a fost un moment de răscruce, momentul din care politica financiară americană a început să fie condusă de Federal Reserve, sistemul bancar central. A fost momentul începând din care Fed a început să cumpere obligațiuni ale marilor companii, pentru a le ajuta să rămână pe linia de plutire. A fos momentul în care a dispărut legătura între ceea ce guvernul încasează și ceea ce poate cheltui.

Aceasta înseamnă că alegerile din SUA au foarte puțină importanță pentru marile corporații și pentru bursă. Federal Reserve, care nu poate fi controlată de președinte, are de ales între prăbușirea piețelor și împrumutarea în continuare a marilor corporații. Primul scenariu este de neconceput. Prin urmare, marile companii vor fi împrumutate, indiferent de cine va fi ales președinte.

Această situație mai semnalează un lucru important, subliniat de mulți analiști, însă nu de la tribuna presei de mainstream. Acum însă, cea mai mare banca comercială din SUA, JP Morgan, spune același lucru: oricât de păguboase ar fi pentru oamenii de rând, restricțiile impuse în timpul pandemiei fac bine acționarilor și burselor, cel puțin pe termen mediu. ”Deși are un impact negativ pe termen scurt, izolarea și reducerea creșterii economice pot duce la creșterea acțiunilor pe termen mediu și lung, prin intermediul relaxarii cantitative și al creării de lichidități”, se arată într-un document al JP Morgan, citat de Finanz.dk. Este un exercițiu de sinceritate dusă până la cinism din partea băncii americane.

Plecând de la această viziune, scrie Finanz.dk, se poate spune că o președinție cât mai disfucțională ar fi in avantajul marilor acționari și al marilor corporații. O președinție paralizată, așa cum a fost mult timp administrația Trump, va face ca politica financiară să treacă tot mai mult în seama Federal Reserve. De altfel, așa se și explică de ce indicii bursieri sunt la un nivel record, în timp ce economia americană a trecut printr-o perioadă de creștere modestă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

4 Comentarii

  1. Din martie tot scriu ca aceasta manipulare coro este doar AFACERE/AFACERI CU PROFIT URIAS CONTROLAT DE CINE TREBUIE! Incet incet va convingeti de adevar!

  2. deci se imbogateste ala mai bogat si omul de rind rabda cu necazurile. sistemul capitalist american e cam pentru corporatii si super bogati deci proprietarii bancilor federale sint in controlul populatiei. fara sa mai vorbinm de big tech. problema e ca mai nou unii se cred stapini supremi si din amerika sau e.u. vor sa controleze tot ce misca, sa creeze o realitate care le convine lor dar nu e buna pentru omul de rind. orice fiinta umana are dreptul la un trai decent dar daca lacomii iau tot ce mai ramine la ceilalti. de exemplu bezos de la amazon a mai bagat un trilion de dolari in buzunar in 6 luni ca oamenii nu puteau sa cumpere la magazin deci trilionul ala e luat din mediul afacerilor locale. bineinteles in contextul pierderii libertatilor fundamentale . si peneleul nostru e o curva politica iesita din mintea strainilor care ne vor „binele”. la urma urmei nu stiu romanii ce draci au occidentalii pe care ii veneram ne inchinam la ei ca la sfinti ca au bani tipariti pe care sintem obligati cu forta sa-i acceptam.

  3. Economia SUA este o himera,intretinuta artificial de Bursa si FED!
    Se bazeaza pe:
    1.Teoria prostului mai mare”Vorbim despre o clasa de active unde nu se produce nimic, asa ca nu te poti astepta la o crestere a pretului. Este o investitie bazata pe «teoria prostului mai mare» (greater fool theory ). Admit ca as adopta o vanzare in lipsa daca ar exista o metoda simpla sa fac acest lucru.(…)”(Bill Gates)
    2.Lăcomia, = aviditate, cupiditate, dorință necumpătată de câștig, de avere, tendința de acaparare, insațiabilitate, voracitate, pleonexie, trasaturi tipice americane
    3.Efectul de turmă= comportament social, de imitare a conduitei altor oameni, este denumit prin expresia

    Asta e America,nimeni nu mai stie ce e cu ea,dar este Regina Datoriilor pe lumea asta,peste 4000 de miliarde de dolari si o neoeconomie speculativa la maxim..

  4. @Ernest Popa:
    Oauuuuu! In cateva fraze ai aratat pe scurt ce inseamna america la modul real! Felicitari!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.