Fostul șef de la ”Doi și-un sfert” Cluj, tot în branșă

Colonelul Gavril Neciu, agent al poliției politice comuniste, având gradul de Căpitan în cadrul Inspectoratului Județean de Securitate Cluj a fost șeful UM 0215 Cluj, unitate cunoscută și sub numele ”Doi și-un sfert”, scrie gazetadecluj.ro

După desființarea structurii, Neciu nu a rămas pe dinafară și s-a cuibărit la IPJ Cluj. După ce a fost emisă decizia de pensionare, colonelul nu a vrut să părăsească branșa, motiv pentru care a contestat în instanță această decizie. Zilele trecute, Curtea de Apel Cluj a soluționat definitiv cauza!, mai scriu gazetarii ardeleni.

Cazul colonelului Gavril Neciu

Până în 22 decembrie 1989, Gavril Neciu a fost secretar de partid în Securitatea Cluj. A fost și comandant al Serviciului Independent de Informații UM 0215 cu zona de activitate în Nord-Vest. Neciu a absolvit Școala de Ofițeri de Securitate de la Băneasa, promoția 1973, fiind coleg de clasă cu șeful de personal al UM 0215 București, col. Constantin Constantin, cumnatul lui Viorel Hrebenciuc, și cu alți șefi de servicii județene. În Cluj a lucrat în cadrul Compartimentului Antiiredentiști al Securității până la Revoluție, afirmându-se prin duritate în anchetarea reprezentanților minorității maghiare sau a celor nemultumiți de regimul ceaușist. Neciu a lucrat timp de peste 15 ani în același compartiment cu doi buni prieteni, col. Valer Rus, fost șef în exercițiu al SPP Cluj și lt. col. (r) Ioan Stan, fost secretar al filialei Cluj a Partidului Național Român Cluj.

Prin forța împrejurărilor și a sistemului de represiune a manifestanților din 21 decembrie 1989 de la Cluj, col. Neciu a fost un personaj important în calitate de secretar de partid în Securitatea Cluj. Conform unor surse din cadrul fostei Securități, citate de presa locală, în zilele de 19-21 decembrie 1989, Neciu le-a cerut colegilor săi să nu aibă milă față de manifestanți, pentru ca, în 22 decembrie, să se ascundă, fiind prezentat la BBC ca fugar și ca terorist la Radio Kossuth. Numele lui Gavril Neciu a fost pomenit la știrile de la Radio Kossuth, din 23 decembrie 1989, ca fiind ofițerul de Securitate care a amenințat că sparge barajul de la Tarnița și inundă Clujul.

Din poziția în care se afla din 1993, cea de șef al UM 0215 Cluj, colonelului Neciu i-a fost la îndemână să dirijeze sau să controleze probe și mărturii despre evenimentele din 21 decembrie. Semnificativ este că Neciu a fost încadrat abia în toamna lui 1991, până atunci ascunzându-se, ca jurist, în zona Câmpia Turzii, mai spun jurnaliștii.

Sursele citate de aceștia mai spuneau că, în perioada 1993-1996, împreună cu generalul Dan Gheorghe, Neciu i-a „lucrat” pe membrii marcanți ai CDR Cluj, fiind zărit, în campania electorală, alături de candidații PDSR și PUNR.

Colonelul Neciu Gavril a fost avansat de două ori la excepţional, de către generalul de divizie (r) Dan Gheorghe, fostul şef al UM 0215, şi de fostul ministru al Internelor, Doru Ioan Tărăcilă, pentru informaţiile pe linie de iredentism, culese din tabăra UDMR.

Colegiul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a concluzionat în 2007 că Gavril Neciu a fost agent al poliției politice comuniste, având gradul de Căpitan în 1986, 1987, în cadrul Inspectoratului Județean de Securitate Cluj. Decizia a rămas definitivă și irevocabilă prin neatacare în instanță.

Neciu nu a rămas pe dinafară!

Reforma Poliției și a serviciilor secrete rămân simple povești. O dovedește și cazul lui Gavril Neciu, care în ciuda evenimentelor menționate mai sus i s-a găsit un loc la IPJ Cluj. El a fost numit la Serviciul Judiciar, compartimentul Furturi Auto.Destituit în urma unui control al Ministerului de Interne, Neciu a fost reangajat. După patru luni petrecute în postura de „la dispoziția ministrului”, el a fost încadrat într-o funcție de execuție în structurile Ministerului Afacerilor Interne. Asta, până în anul 2017 când a fost emisă decizia de pensionare. Neciu nu a vrut să părăsească branșa, motiv pentru care a dat în judecată Inspectoratul Județean de Poliție Cluj, Ministerul Afacerilor Interne și Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Afacerilor Interne. Neciu a contestat în instanță decizia de pensionare.

În aprilie 2019, Tribunalul Cluj a respins cererea!

”Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei Casa de Pensii Sectorială a M.A.I. Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului I.P.J Cluj şi respinge cererea de chemare în judecată formulată şi precizată de reclamantul Neciu Gavril în contradictoriu cu acesta, ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală. Respinge, ca neîntemeiată, acţiunea formulată şi precizată de reclamantul Neciu Gavril în contradictoriu cu pârâta Casa de Pensii Sectorială a M.A.I. şi Ministerul Afacerilor Interne. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare”, se arată în soluția pe scurt.

Împotriva acestei decizii, Neciu a făcut apel, care a fost respins zilele trecute de către Curtea de Apel Cluj, astfel că se păstrează sentința pronunțată de Tribunal. Decizia este definitivă! (…)

Articolul integral poate fi citit pe gazetadecluj.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

13 Comentarii

  1. dai in mine/Dai in tine/Dai in fabrici si uzine..
    Cum dewaqu toate firele duc la Hrebenciuci si la Taracila,..din ce partid erau astia?

  2. Ca se intampla astfel de cretinitati la 30 de ani de cand Roamnii credeau ca au scapat de jigodiile din securitate,uite ca se petrec astfel de mizerii.Acest personaj,in conditii normale,trebuia mazilit cu 30 de ani in urma.Dar el se bucura in continuare de privilegii total necuvenite .

  3. Sa vedem ce beizadele are acest militian al lui Vulpea si Astalhotz! Fii si nepotii acestor tarani militisti sunt cei periculosi acum. Ii gasesti facand ‘politica’ langa Ciolosh si Barno.

  4. @R.C (I).: intox. 1. Ofiterii de Securitate n-aveau arme asupra lor: le primeau o data pe luna, pe chiar terenul de trageri, unde faceau exercitii. Arme (pistoale) pe care le restituiau la finele exercitiului. 2. Dat fiind ca la Bucuresti nu s-a luat, înitial, în serios miscarea din 1989, în unitatile de Securitate din tara nu s-a dat alarma. Si când s-a dat, ofiterii erau deja-n stare de arest de catre colegii lor din armata. Pâna una-alta, generalul Victor Atanasie Stanculescu, ofiter al ARMATEI române, nu al Securitatii, fiind si condamnat pentru genocidul din 1989. 3. Nu poti, pe de-o parte, sa declari ca aperi suveranitatea si independenta României, @R.C., si sa lovesti în „doi si-un sfert”, care-i urmarea pe iredentisti. Si-nca nu destul. Dovada:cazul Tökes, Timisoara. Ori c-ai uitat cât efort a trebuit sa faca România în primii ani de dupa ’89, si tocmai din cauza loviturii de stat a unor Iliescu-Brucan-Brates si restului Armatei din umbra. Cu Tökes, în acelasi timp, prin toate comitetele si comitiile, deputat, deputat european (alaturi de Macovei Monica), agitator al secuilor, cu luari de pozitii-n presa din Ungaria si disident (reactionar) pâna si-n propriul UDMR.

  5. @R.C.(II): 4. Fii coerent: Neciu n-a fost „destituit în urma unui control al Ministerului de Interne”. A fost PUS LA DISPOZITIA MINISTRULUI ÎNSUSI, asa cum scrii chiar tu, în vederea unei alte afectari. Altfel n-ar fi putut ajunge, ulterior, într-o functie de executie, din acelasi minister. Ca tipul nu vrea sa se pensioneze, în schimb, nu vad de ce face obiectul unui articol într-un ziar national. Apropo. ps: articolul lui Carmen Gorgan din gazetadecluj.ro, nu-l condamna pe Neciu. Se termina, dimpotriva, cu elogiul epigramistului. Clujenii de-o viata traind alaturi de el. Personaj public, deschis, cu nimic de-ascuns: uita-te la fotografia, PE SCENA, din gazetadecluj.ro. @dr.Gogu : da. Pacatul tipilor era de-a fi fost tarani. Adica nu de nasul restului, „cultivat”. Numai ca-ntre timp, talpa tarii s-a spalat si scolit. Si daca Neciu a lucrat la „doi si-un sfert”, sigur n-are a face cu Ciolos-Barna.

  6. Armata a tras in popor in decembrie 1989.
    Securitatea a fost organ de represiune pana in 1989.
    Au raman in continuare pe posturi si unii si altii,
    Unii au iesit la pensie dar au profesat in paralel.
    Au salarii ( unde este cazul ) si pensii mari in
    detrimentul milioanelor de romani care au muncit
    cinstit in tara asta .
    Nu este nici moral , nici drept.
    Cu o pensie de 13oo lei, dupa 35 de ani de activitate
    te uiti nedumerit la cel care a tras in popor sau te-a
    anchetat pe vremea raposatului, care se lafaie in pensie
    de 7.000 – 10.000 lei si mai mult.
    Unde este dreptatea in Romasnia ?

  7. @ioana : Securitatea n-a fost „organ de represiune” pâna la 1989. Culegea informatii, la fel oricarui serviciu de informatii din lume. „Represiune”, daca prin asta-ntelegi refuzul de-a le elibera pasapoarte unor tipi cu dosar informativ. Din naiba stie ce motive, de vreme ce si Doina Cornea, si Tökes, puteau iesi din tara când voiau. Mi se pare cinic de-a vorbi de „organ de represiune pâna-n ’89” si accepta, pe de alta parte, ca Maior, tatal si fiul, informatori notorii, pâna atuncea, ai Securitatii, nu numai sa fie promovati dupa (Maior-tatal ajunge profesor universitar, si fiul, si universitar, si seful SRI, si, acuma, ambasador la Washington. Si-nca asta n-ar fi nimic, daca Maior (si altii-n aceeasi situatie cu tipii) i-ar fi fost loiali României. Ceea ce nu-i cazul.

  8. Colonelul Gavril Neciu nu mai are obiectul activitatii , stiut fiind ca ungurii nu mai sant iredentisti

  9. @nae girimea: NUU mai sunt irendentisti. 1. La Cluj, palatele (Muzeul de Arta, inclusiv, si cladirile istorice, monumentale, au devenit, datorita lui Nastase Adrian si clicii, cu „restituirile” lor ILEGALE si AMORALE cu tot, ale bisericilor catolica si reformata (scoli inclusiv), cu încalcarea flagranta a câstigurilor României în Afacerea Optantilor, soldata prin CUMPARAREA, de catre tara noastra, a TRANSILVANIEI, la pretul de 160 de TONE de aur bancar. 2. Dupa care, cererile (ilegale) de „autonomie” ale tipilor au devenit din ce-n ce mai dese si puternice. + Harghita, Covasna, judetul Mures, unde nu se mai vorbeste româneste. Din cauza acelorasi Nastase Adrian si complicilor lui, tradatori de tara. „Doi si-un sfert” a lui Neciu nemaiavând, într-adevar, utilitate, fiindca, dimpotriva, ungurii se ocupa, acuma, în tara, de … irendentismul … românilor!

  10. Rohalson, esti si tu o ‘nepoata’ sau esti chiar matusa? Intreb doar…

  11. @@lenuta rohalson : nici una, nici alta. Observ, însa, si citesc.

  12. @Ileana Rollason
    Am fost ironic , dar ai luat-o de buna . In comentariu , ai dreptate cu ceea ce se intampla . Un bemol in ceea ce priveste Nastase . Retrocedarile „monstruoase” au venit pe vremea lui Baselu , dupa legea lui Macovei si cu concursul „justitiei”. Dar uite ca se gasesc oameni pe care ii deranjeaza dl Neciu si ii dedica o ” demascare” , unde ? la Cluuuuj !

  13. Mi se pare si mie CINIC sa sustii ca Securitatea n a avut nici cea mai mica vina pe vremea raposatului.
    Bun, atunci reformulez.
    Daca numai culegea informatii la fel ca oricare serviciu de informatii din lume , timp de 30 de ani,
    vin si intreb :
    UNDE A FOST cand s-au vandut pe nimic fabrici si uzine ,
    UNDE A FOST cand s-au taiat padurile tarii,
    UNDE A FOST cand s-au privatizai pe temir ce si mai nimic bancile Romaniei.
    UNDE A FOST cand s-a vandut pamantul tarii,
    UNDE A FOST cand toti hotii au ajuns in Parlamentul tarii,
    UNDE A FOST cand acest popor necajit care a construit Romania pana in 1989
    a ajuns bataia de joc a hotilor, pradatorilor si ticalosilor care nu s-au
    ” luptat ” 30 de ani decat pentru interese proprii si nu pentru tara si popor.
    Si, exemplele ar putea continua, caci sunt infinit mai multe si mai
    dureroase.

    DECI, UNDE A FOST SECURITATEA 1
    Dupa umila mea parere, doar la….cules de informatii !
    Si, atat !

    Iar acest neciu, sa mearga sanatos sa si manance pensia ( si asa nemeritata )
    si sa si creasca nepotii .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.