Sindicaliștii se șterg la fund cu memorandumul lui Turcan

Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România își exprimă „dezacordul categoric” față de memorandumul prezentat de Ministerul Muncii si publicat pe pagina Guvernului României, referitor la legea salarizării personalului plătit din fondurile publice, se arată într-un comunicat transmis vineri de Cartel ALFA.

„Chiar dacă acest document constituie doar o primă etapă a unui proces legislativ, apariția lui în plină pandemie constituie un motiv de tensiuni pentru salariații din sistemul sanitar. Fiind intrebată de mai multe ori despre acest document, d-na ministru al muncii Raluca Turcan, a negat existența lui, apoi a asigurat salariații că “nu vor scădea salariile din sănătate”, pentru ca apoi să publice memorandumul pe pagina guvernului, doar cu o zi inainte de ședinta de guvern in care acesta trebuia să fie luat în discuție. In acest fel, a fost anulată orice discuție cu partenerii sociali, în condițiile unei inițiative legislative care va afecta in viitor mai multe domenii de activitate.
Confederațiile sindicale au fost invitate la guvern pentru discutarea acestui memorandum doar în ziua sedinței de guvern, exact la ora la care toate cele cinci confederații au anunțat acțiuni de protest în fața guvernului”, se mai precizează în comunicatul citat.

Referitor la prevederile din memorandum, sindicaliștii spun că plafonarea sporurilor la 20% din salariul angajatului (si nu la 30% din fondul de salarii al angajatorului, cum figurează în legea salarizarii acum) va reduce veniturile angajatilor din spitalele publice cu sume între 20 si 35%.

„Avand in vedere ca veniturile specialistilor din ATI, UPU, sectiile de boli infectioase, pneumo-ftiziologie, morfopatologie si medicina legala (s.a.) au o componenta importanta legata de sporuri, pierderile colegilor din aceste departamente vor fi substanțiale.
O altă problemă o constituie plata orelor de gardă, care în zilele de sâmbătă, duminică și în sărbătorile legale suportă un spor de până la 75-100 la sută, conform legislației în vigoare. Aplicarea acestei prevederi din memorandum va duce la scăderea importantă a tarifului orar pentru orele de gardă în zilele libere. In acest fel vor fi afectate veniturile tuturor lucrătorilor care asigură continuitatea în spitalele publice 24 de ore din 24, șapte zile din șapte. In incheiere, revenim cu precizarea că sporurile nu pot fi acordate pentru performanță (cum scrie in memorandum), deoarece sporurile nu sunt premieri sau stimulente, ele constituie sume de bani plătite pentru locurile de muncă în condiții grele, dăunătoare pentru sănătatea salariatului.

Considerăm absolut inacceptabile modificarile legii salarizării fără o discuție prealabilă și credem că un asemenea document nu stimulează eforturile declarate de a păstra angajații tineri în țară”, conchid sindicaliștii.

Memorandumul privind salarizarea a fost aprobat

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Ioana Radu 8520 Articole
Author

14 Comentarii

  1. E de bine, încă o categorie socială care va ieși să pro-
    testeze în stradă. Sau așa-zișii guvernanți vor rămâne
    tari pe pozitii, iar exodul personalului medical va continua. Probabil, asta se și urmărește. Noi îi pregătim aici pe cheltuiala statului, după care sunt preluați gratis de Vest, că si la ei e lipsă mare de personal. Mai ales pe vre-
    murile aste. Trăiască UE, dar nu prea mult, că bate
    la ochi.

  2. Ioana Radu, rolul ziaristului este sa faca si educatie pe langa informatie.
    Articolul este de „sters la fund”, asta ca sa folosesc acelasi limbaj !
    Trist !

  3. Atat le-a ramas sindicalistilor,fundul,dar si ala trebuie sters din cand in cand!
    Bugetarii sunt parazitii celor care chiar muncesc

  4. Inainte cadrele medicale ,se comportau cat de cat ,mai amabili cu pacienti,intrucat mai beneficiau de anumite recompense din partea lor .Acum cand au venituri asa mari,nu le mai pasa de impresia pe care le-o creaza pacientilor.pentru ca sunt platiti in functie de numarul cazurilor de covid,de ATI ,de ore etc.De ce nu spun asistentii,medicii rezidenti,cat costa un post liber?Nu este adevarat ca nu sunt candidati .Ori nu sunt posturi scoase la concurs,ori cand sunt scoase ,cei care vor sa candideze afla ca sunt promise si atunci nu se mai prezinta ca umplutura.Ci mai buni medici pleaca in strainatate,restul asteapta o pila pentru vreun post.Ar trebui toti platiti in functie de cate vieti salveaza sau cati pacienti trateaza,nu de cati morti,cati intubati,cati pacienti ATI,numarul de bolnavi.

  5. Sa vina repede iohanis ca Raluca a dat in balbe si ba scad veniturile ba cresc salariile…si se da olimpică dar tot sclifosita fara autoritate a rămas…asa e când ai început de jos

  6. PA LINGA MEMORANDUM DE STERS LA FUND,INCERCATI SI CU APA!SINDICALISTI CARE,DERANJATI „GUVERNUL MEU”DERBEDEILOR!

  7. @ion cu sapa- bey ioane, dk astepti sa te educe ziaristii, ramai needucat, tot la sapa! Educatia ti-o fac parintii, apoi tu personal studiind la scolile pe care ti le alegi! Ziaristii nu au datoria de a educa pe nimeni, ci doar de a expune stiri si a investiga faptele din spatele stirilor ca sa nu se faca de rusine, publicand minciuni!

  8. Zgarie, bre si va trebuie crema pentru anus! Dati-i foc acelui memorandum.

  9. Sa fie atenti sa nu le impinga cineva in sus memorandumul cand se sterg cu el la fund.

  10. Doina Prostului știe cum este cu spatele cuiva. Cam atât știe. Mare-i Cel de sus, dar prostia – prostia doinită doinită este cea mai pe Pământ!

  11. @ Dan, Nu chiar toți se școlesc pe banii statului, mai sunt și locurile cu taxă, pentru cei mai slăbuți. Oricum, chiar și aceștia au timp, în 6,7,8 ani să învețe să facă o injecție sau să ia o tensiune. Apoi, dacă mamița și tatițu au avut gologani să-i țină în facultate, se cară printr-o locație în UE, fac cabinet particular și așteaptă, răbdători, un an doi ca să facă bani de un Bentley.

  12. Fondul de 30% sporuri pe ordonator de salarii este foarte mare. In fondul de salarii intra și funcțiile neocupate din schemele de încadrare și în plus unii nu iau nici un spor și alții 300% sporuri. Sporurile ar trebui aplicate la valoarea salariului minim pe economie nu la funcția de bază și în plus ar trebui revizuite tabelele cu sporuri.

  13. Iar noi ne stergem la fund cu sindicalistii. O relicva ceausista aceste sindicate pesediste.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.