Slovenia, a şasea prăbuşire în zona euro

Cinci state ale zonei euro au cerut deja ajutorul fondurilor puse la dispoziţie de UE, iar Slovenia pare să fie următoarea pe această listă. Agenţia americană Moody’s a coborât ratingul Sloveniei, până nu de mult cea mai comopetitivă economie din rândul statelor ex-socialiste din UE, de al A2 la Baa2, cu o perspectivă negativă. Slovenia se afla acum cu doar două trepte peste nivelul de “junk”, dincolo de care investiţiile in aceasta ţară nu mai pot fi considerate decât speculative, scrie Der Spiegel.

Motivaţia Moody’s tine de creditele cu probleme oferite de sistemul bancar şi de dificultăţile de finanţare ale guvernului. Trei bănci din Slovenia cer sprijin din partea statului. Încă de la începutul lui iulie, Slovenia a început să figureze ca viitoarea candidată la un împrumut pentru salvarea băncilor, însă guvernul de la Ljubljana a infirmat zvonurile.Acum Moody’s consideră că bancile Nova Ljbljanska, Nova Kreditna Maribor şi Abanka Vipa nu mai pot fi salvate decât din exterior, pentu ca guvernul nu poate injecta în ele 2-8% din PIB-ul ţării.

Economistul sloven Joze Damijan consideră că tot ce poate face Slovenia este să ceară un împrumut din partea UE sau să meargă pe calea Spaniei şi să ceară doar o refinanţare a băncilor. Băncile deţin credite toxice de 6-8 miliarde de euro, iar o încercare a statului de a le curăţa ar duce deficitul bugetar la 20-28% din PIB, de la 3,5% în acest moment.

La fel ca şi Cipru, care s-a împrumutat recent, Slovenia este prea mică din punct de vedere economic pentru a intensifica criza din zona euro, însă faptul că este a şasea ţară euro care poate recurge la un împrumut aduce în discuiţie necesitatea ca Banca Centrală Europeană să acţioneze pentru a cumpăra direct obligaţiuni ale statelor în dificultate, ceea ce BCE refuză sa faca, scrie Der Spiegel.

Probleme Sloveniei au apărut din cauza dependenţei faţă de exporturile către Italia, dar şi Franţa, Germania şi Austria. Cele mai importante produse de export sunt automobilele, piesele auto, produsele farmaceutice, electrocasnice şi mobila.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.