Soarta lui Edward Snowden agită spiritele în SUA

William Barr, secretar al Justiţiei şi procuror general al SUA, a declarat vineri după-amiază că se va opune „vehement” oricărei încercări de graţiere a lui Edward Snowden, în contextul în care preşedintele Donald Trump a sugerat acest lucru.

Edward Snowden „a fost un trădător, iar informaţiile pe care le-a oferit adversarilor afectează puternic securitatea poporului american. A manevrat totul ca un comerciant. Nu putem tolera aceste lucruri”, a declarat William Barr într-un interviu acordat agenţiei Associated Press, subliniind că se va opune „vehement” oricărei încercări de graţiere.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat că analizează posibilitatea graţierii lui Edward Snowden, un fost colaborator al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) care a fugit în Rusia după ce a dezvăluit documente secrete despre activităţi ale Agenţiei pentru Siguranţă Naţională (NSA).

„Voi începe să mă gândesc la acest lucru”, a declarat Donald Trump, referindu-se la graţiere. Anterior, Donald Trump afirmase că „multă lume crede că Edward Snowden nu este tratat corect” de autorităţile americane.

Procurorii americani cer ca Edward Snowden să fie extrădat din Rusia pentru a fi judecat pentru spionaj.

Edward Snowden a fugit din Statele Unite şi a primit azil în Rusia după ce a dezvăluit în 2013 documente secrete despre operaţiuni internaţionale de supraveghere desfăşurate de NSA.

Avocatul rus al lui Edward Snowden, Anatoly Kucherena, a declarat că autorităţile americane nu trebuie să acorde doar graţiere, ci şi să renunţe la toate acuzaţiile.

„A acţionat nu doar în interesul cetăţenilor americani, ci şi în interesul întregii omeniri”, a spus avocatul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

11 Comentarii

  1. Egoismul si lacomia urla din subteran! Competitia care pe care din care doar eu trebuie sa castig, si, ce este al tau, este si al meu, dar ce este al meu e doar al meu, este platforma occidentala! Nimeni nu are voie sa ma depaseasca in orice! Cam asa canta si rasuna ecoul occidental.

  2. Cand americanii spioneaza pe toata lumea e absolut OK.
    cand ii spioneaza rusii sau chinezii se lasa musai cu extradari si mult Hollywood style BS.

  3. NU a fugit în Rusia. De ce mințiți, vorba ziarelor din România anilor 50, ca o gazetă americană? Venea din Japonia parcă, a avut escală la Moscova și trebuia să plece mai departe, avea bilet, cu un avion Austriac, sau care survola Austria în care în care autoritățile Austriece nu i-au permis să urce. Și după austrieci și alte țări. Și așa a rămas un an în aroportul din Moscova! După care ruși i-au dat ceva statut, nu știu de care de s-a putut stabili în Rusia. Cei care toarnă secrete din interiorul Biroiului Oval, colaboratori ce-și zic loiali lui Donald Tramp sunt “Avertizori de integritate” și ridicați în slăvi de presa aservită Partidului democrat și ONG-urilor Soros-iste. Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange și Edward Snovden sunt hăituiți și fără nici o sansă de a scăpa de nimicire pentru că au dezvăluit adevărata față a politicienilor, modului “coret și în spiritul legilor internaționale” de acționarea al Armatei Americane. Celălalt militar implicat în dezvăluiri așa bine l-au tratat în detenție încât și-a făcut schimbare de sex. Proverb indian: “Cine călărește un tigru nu se mai poate da jos” fiindcă după legile în vigoare este trădător. Pentru aceste cazuri speciale există instituția grațierii acordată Președintelui.

  4. Nu va fi niciodata gratiat!
    Dar, intr-o ipoteza imaginara, daca totusi ar fi si ar comite greseala sa revina in tara, isi va gasi moartea negresit — un accident, o „sinucidere”, ceva. Are prea multi dusmani incrancenati care nu pot ierta ca a dezvaluit lumii un cotlon, dincolo de propaganda si ipocrizie — subteranele si scopurile puterii impotriva cetatenilor. Cei care ne explica plini de ei cum ca in epoca noastra cu, vai, atatea pericole fabricate la tot pasul, monitorizarea non-stop, controlul total al cetatenilor sunt „normale”, si chiar benefice, sunt ei insisi trompetele acestui sistem. Coruptia si abuzurile de tot felul sunt „normalitatea” chiar la varful puterii. Contractul social a fost terfelit demult, legile se respecta selectiv ptr catei si dulai, „independenta” justitiei pe criterii de revansa politica e la ordinea zilei, tratatele internationale sunt calcate in picioare cand e convenabil. Sistemul se mentine printr-o minciuna sofisticat regizata continuu pe care cetatenii n-o mai pot inghiti, desi fiecare intelege ce poate conform orizontului sau. De unde si polarizarea extrema a societatii. Discursurile electorale, ale tuturor partilor, suna gaunos si fals. De ce? Fiindca puterea e lovita de schizoidie — una predica public si alte matrapazlacuri funeste practica.
    Incontro se indreapta societatea nu e greu de ghicit…

  5. Snowden nu poate fi inculpat si judecat pentru „spionaj”. Tipul având singur o initiativa, neînregimentat în nici un serviciu de informatii extern. Nici de tradare nu poate fi inculpat, fiindca legea protejeaza adevarul jurnalistic. Ori, publicând lucruri (incomode pentru SUA, dar nu asta conteaza, tipii ar trebui s-aiba curajul de-a-si asuma atrocitatile), Snowden a devenit ziarist. În asa-zisa tara a „libertatii de exprimare”, un ziarist risca sa fie condamnat la-nchisoare pe viata pentru a fi avut curajul unor axiome. @Emile: „Cotidianul” intoxica fiindca România-i în NATO. ps : daca Snowden a obtinut sau obtine cetatenia rusa, nu mai poate fi extradat în SUA.

  6. Întreaga Lume ar trebui nu numai să-i fie recunoscătoare lui Snowden, dar şi să ceară eliberarea şi dezincriminarea lui deoarece este un erou în adevăratul înţeles al cuvântului ! Omul ăsta nu s-a sacrificat doar pentru poporul său, ci pentru ca întreaga omenire să vadă spre ce vor să ne îndrepte nişte descreieraţi !
    Numai şi atitudinea lui Trump faţă de acest erou ar trebui să-l facă din nou Preşedinte în ciuda turbării lui Soroş cu ai lui ciraci răspândiţi peste tot în Lume, mai ceva decât covidişul ăsta !

  7. mei rusilor ,aveti tupeu !cum sa nu extradati un cetatean american,ba ?
    luati ba, exemplu de la romani care ii pun pe tava marelui licurici si proprii cetateni !

  8. Lui Edward Snowden ii sunt recunoscatoare toate agentiile de informatii externe din lume,mai putin CIA!Din aceasta cauza,cateva mari agentii de informatii si-au dat mana si Snowden a fost „ïndrumat”prin diverse tertipuri sa ramana in Rusia, unde putea fi ocrotit!
    Snowden este un erou penntru multe tari,la fel ca Assange care are ocazia sa fie „judecat”in Suedia pentru niste chestii inchipuitelegate de vagaboandele suedeze,dupa care va sta intr-o puscarie mai luxoasa decat un hotel,sa fie la adapost de americani..
    Numaai fraierii cred ca tarile interesate nu si-au dat mana sa ii salveze pe eroii acestui secol!Trump a inteles din prima si cauta sa il aduca pe Snowden macar gratiat in SUA, sa salveze ce mai e de salvat..Parerea mea..

  9. Nu cred ca au cum sa-l incadreze la spionaj, ar presupune o intelegere precedenta intre un alt stat si el, sau dovada ca a incercat sa vanda informatiile. Realitatea e totusi ca a comis un act de tradare prin publicarea unor informatii clasificate despre sistemele de supraveghere… o informatie care este totusi de un interes global, mai ales ca la momentul respectiv si chiar si in prezent, nu prea exista multe organisme de control al legalitatii lor. Pacat ca nu a existat nicio masura de blamare publica a statelor care practica acest tip de supraveghere, ONU a cazut in si mai mult derizoriu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.