Solul Capitalei înghite 2.200 tone de apă caldă pe oră

Rețeaua de termoficare a Capitalei, operată de Termoenergetica, urmașa defunctei Radet, pierde în prezent 2.200 tone de apă caldă pe oră, de trei ori mai mult decât în 2016, când pierderile erau de 800 de tone/oră. Anul trecut, în sol se scurgeau 1.200 de tone/oră de apă caldă.

Din această cauză, sistemul de încălzire al Bucureștiului funcționează la limita de avarie, susțin reprezentanții producătorului de căldură ELCEN, societate deținută de Ministerul Economiei. Pierderile din ce în ce mai mari sunt generate de insuficiența investițiilor în rețeaua de conducte. S-au înlocuit doar 18% din rețeaua de transport și 13% din rețeaua de distribuție de la începutul anului 2000, iar restul rețelei este dinainte de 1989. În ultimii 6 ani s-au investit circa 130 milioane de lei în rețeaua de termoficare. În schimb, Primăria Capitalei a plătit subvenții în valoare de 3,6 miliarde lei către fosta RADET pentru a acoperi diferența dintre prețul real al gigacaloriei și prețul plătit de populație. Subvenția este una dintre cele mai mari din țară, peste jumătate din prețul gigacaloriei.

În lipsa investițiilor, avariile se înmulțesc (cam 3.500 pe an). Din cauză că nu există capacitate de tratare pentru toată cantitatea de apă de adaos care trebuie reintrodusă în sistem, se folosește și apă netratată, care deteriorează și mai mult conductele sau echipamentele ELCEN. Presiunea la care livrează ELCEN agentul termic e de trei ori mai mică acum decât în urmă cu câțiva ani, pentru că altminteri conductele RADET n-ar face față.

Tarifele sunt practic înghețate din 2011, în condițiile în care costurile au crescut, iar subvențiile curente nu sunt plătite; drept urmare, nici RADET, nici ELCEN nu au bani de investiții, deși la ELCEN există echipamente și din 1964 și capacitățile de producție riscă să rămână fără autorizații de mediu, iar conductele RADET sunt vechi și ciuruite.

Primarul încă în funcție, Gabriela Firea, continuă să spună că lipsa apei calde în Capitală este din vina CET-urilor operate de către ELCEN. „Toată perioada de campanie şi precampanie s-a oprit intenţionat apa caldă de către Guvern, furnizând cu picătura prin CET-uri, ca să fie ostilă faţă de mine populaţia, deşi agentul termic este produs de către CET-uri, care aparţin de Guvern”.

Drept răspuns, oficialii ELCEN spun primarul Firea este principalul vinovat pentru situația dezastruoasă a termoficării. ”Dorim să precizăm încă de la început că orice formă de ostilitate a populației față de Primăria Municipiului București în timpul mandatului Gabrielei Firea în legătură cu lipsa apei calde, se datorează de fapt dezinteresului total pe care aceasta, împreună cu echipa sa, l-au manifestat în cei 4 ani de mandat față de termoficarea din București, preferând să cheltuiască banii publici pe orice altceva decât pentru modernizarea rețelelor aflate într-o stare tehnică gravă”, susțin oficialii ELCEN. Cheltuielile uriașe investite in imaginea Gabrielei Firea în defavoarea investițiilor, incapacitatea de a atrage fondurile europene nerambursabile esențiale pentru modernizarea rețelelor, precum și nerespectarea în mod repetat a obligațiilor de plată pentru energia termică livrată sunt cauzele manifestării ostilității opiniei publice față de acest mandat dezastruos pentru București, mai spun aceștia.

Termoenergetica înregistrează datorii restante față de ELCEN în sumă de aproximativ 400 milioane de lei, situație ce pune în pericol furnizarea agentului termic în sezonul rece viitor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4568 Articole
Author

14 Comentarii

  1. 2200 de tone de apa calda pierdute pe ora este o cantitate ireal de mare, chiar inclin sa cred ca cifra este gresita. Pretul acesteia e prins in facturile consumatorilor finali, sau este suportat de Termoenergetica? In primul caz inseamna impovararea consumatorului cu pierderile, iar asta ar explica pretul mare al gigacaloriei. In al doilea caz nu ma mira ca firma merge spre faliment, ca si cea anterioara, bine, o alta cauza ar fi incasarile subdimensionate, adica vechea problema a datoriilor care ii afecteaza pana la urma si pe cei nevinovati (elcen) si ruperea intregului lant economic: producator – distribuitor – consumator. Repararea conductelor va dura. Nicusor vad ca nu e nici el de acord cu centralele de apartament, singurul argument care sta in picioare este necesitatea redimensionarii retelei de distribuire de gaze.

    • este incredibil, pt ca acea apa este demineralizata si pt prepararea ei sunt necesare cantitati uriase de hidroxid de sodiu si acid clorhidric pt regenerarea rasinilor si un factor urias de poluarea raurilor prin deversarea lor la canalizare…
      Ceea ce este uimitor ca pana acum VINA ERA a lui FIREA, ea a incercat sa schimbe o parte din retea si era criticata pt viteza de lucru…sa vedem „INTELIGHENTIA” cum se descurca…ca de plans este usor…de facut este mai greu…

    • Mai exista un argument care sta in picioare, respectiv faptul ca va trebui ca centralele din Bucuresti care vor produce in continuare energie electrica sa „arunce” in atmosfera caldura reziduala ramasa dupa producerea acesteia si care in prezent este dirijata in reteaua de temoficare.

  2. 130 mil lei in ultimii sase ani. Iar costul pomenilor electorale facute de madame Firea in ultimii patru ani? Fiecare orasel de craciun de peste 10 milioane si spectacol facut de PMB? Iata de ce Firea trebuie sa isi ia mai repede lucrusoarele de la PMB si sa dispara din viata publica. Asta daca nu cumva ar trebui sa mearga la puscarie.

    • @ Charlie Las-o in colo de gargara ! Cind s-a apucat coana Firea sa refaca reteaua , ati urlat cu totii ca n-aveti apa calda . De ce nu pui la socoteala si cei 40 milioane euro dati la presarii aserviti de catre orban pentru a scri frumos de `guvernul meu` . Tu esti un om inteligent ( am mai avut clinciuri cu ceva ani in urma ) dar te ia valul . Daca postarile tale fac parte din fisa postului , imi pare rau ca m-am inselat . De ce nu zici ca CET urile guvernamentale au tinut revizia pina in ziua votului si a doua zi au dat apa calda `la tot cartierul ` ? Sau nu stia-i de asta ? Praful s-a ales de tara , nu datorita mamaligii care nu explodeaza , ci a ce;le-i a 4 a puteri in stat , care in loc de ciinele de paza al democratiei este vinduta , `moarta si livida` in miinile interesatilor .

  3. Solutia cea mai buna e cea propusa de inginerul politician Tariceanu,dar el a avut 1,6%!

  4. cred ca acest volum IMENS de apa a fost calculat de doctorul in matematica Plicusor !
    nu aveti discernamant.

  5. Nu va inteleg desi suferiti inconfortul totusi in continuare o sustineti pe madam Firea. Eu am centrala proprie, dar cea mai buna solutie pt municipii o reprezinta termoficarea performanta, cu randament termic ridicat, nepoluanta pt. zona de locuit. Aceasta inseamna CET , cu cazane noi cu randament min 90% iar transportul agentilor apa fierbinte (circuit primar) precum si apa calda de incalzire si pt. consum menajer (circuit secundar) sa se faca prin prin conducte preizolate termic ( tevi izolate cu spuma de cu densitate redusa protejata la exterior cu manta PVC, montate pe pat de nisip. Conductele sunt insotite de sistem de sesizare a avariilor la dispecerat , cu indicarea exacata a locului acestora.Aceasta va spune un specialst.Desi era cunoscut ca durata de viata a tevilor este de max. 25 de ani, deci majoritatea tevilor sunt sita, iar izolatia cu vata minerala a acestora este imbibata cu apa si distrusa mecanic ( izolare termica 0 ), in 30 de ani nici un primar nu a facut ceva in aceasta directie. Si toata aceasta nenorocire a cazut pe capul dlui Nicusor Dan, pe care sustinatorii PSD il insulta anticipat. Iar prietena dvs , trebuie sa raspunda pt. sumele cheltuite aiurea

  6. La problema Apa calda in Bucuresti cu ceturi vechi, retea imbatranita, pierderi mari, solutia liberala va fi cea clasica. Toate vor fi privatizate pe nimic … si gata … problema s-a rezolvat. Liberalii stiu foarte bine cum sa rezolve probleme, scapa de ele si fiecare se descurca pe cont propriu. Intre timp ii dau tere cu lupta anticoruptie, mai au pesedei de bagat la racoare. Cineva mai sus spunea ca Nicusor este insultat anticipat, ca este incapabil sa rezolve problemele care i-au cazut pe cap si ca Firea trebuie sa plateasca pentru ce a facut sau n-a facut. Corect. Firea, la dna sau la rahova, dar nici Nicusor nu va avea multa viata la primarie, daca nici n-a inceput mandatul si iese sa spuna ca stai sa vezi ca e greu cu ceturile astea si cu tevile ruginite si ca i-ar trebuii vre-o doua trei mandate ca sa rezolve problema pentru care a dat-o jos pe Firea.

  7. Cat?! „2200 de tone de apa”?
    Voi chiar credeti aceste minciuni, acest program stabilit de pe un an pe altul pentru incasari de oriunde?! Cred ca e clar pentru orice om care gandeste matematic dar pe terenul bucurestenilor: aceasta cantitate de apa calda sau rece, trebuia sa umple subsolurile blocurilor din zonele respective, e apa cu care s-au udat plantele, apa furata de marii capi care au spalatorii de orice, e apa pomanagiilor din functii decizionale care o folosesc acasa sau la locul de munca fara sa plateasca un ban! Astea sunt minciuni crase! Sunt fals in actele de contabilitate facute ani la rand sicum se practica „hotia clasata”, cetateanul este incriminat sa plateasca ceea ce nu consuma!

  8. Ne’ne @Dan 9:39/ privind centralele de apartament pe gaz…primaru’ General care este al Capitalei s-a informat si a zis ca nu are alta solutie decat sa mearga inainte cu tevile ! Mda…
    1)-In Bucuresti exista vr’o 7-800.000 de apartamente si cateva mii de institutii ale statului care primesc apa calda si caldura pe teava…
    2)-Trecerea pe centrale individuale pe gaz necesita investitii colosale pentru ROMGAZ si timp(cca. 10 ani,asa au zis !)fiindca trebuie sa faca alt paiejenis de retele cu diametrele tevilor corespunzatoare(mult mai mari) pana la scara blocurilor si institutiilor;
    3)-Costurile achizitionarii si montarii la un apartament a unei centrale pe gaz este de cca.2.000 de iEuroi si, in prezent, este o lipsa acuta de personalul calificat in astfel de lucrari;
    3)-Culmea… si centrale pe gaz metan polueaza la greu cand e un ger naprasnic si nu-s curenti de aer ca sa le imprastie rezidurile.
    Asta e situatia azi…dar care e solutia de viitor ?!?

    • Solutia de viitor este sa nu mai mananci rahat cu lingura mare ca esti tu capabil sa faci ce n-a facut Firea, iar dupa ce te-ai cocotat pe functie sa nu-ti miroase gura cand spui senin ca e greu si ca poate va dura 10 ani sa faci ceva.

  9. Debitul Dunarii este cam 4t pe secunda la intrarea in tara adica 14 000t pe ora. Deci in Bucuresti in pamant se scurge a 6 parte din debitul Dunarii. Si nu se vede/simte nimic?

  10. Bre aritmetica,se vede si se simte ..E bucurie mare pe aia din Ferentari,ca si prin alte cartiere, cand se sparge niscai tevi de apa clada si se formeaza baltoace la suprafata,toti se bulucesc la scaldat cu prosopul sub brat si sapunul in buzunar.Vin pe urma pirandele cu rufele la spalat de stau toate matele Bucurestiului in coada de uimire mare..La sfarsit se trag mertanele pentru o spalatura,nu se pierde un bulbuc de detergenti ,,investit,,in baltoacele cu apa calda.Hi..hi..hi…Numai Mucusor face gargara pe margine si vrea sa strice ploile bucurestenilor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.