Spania: Duelul între animale și fiară continuă

În mitologia greacă, exista un animal care are corp de om si cap de taur, Minotaurul, închis într-un labirint situat pe insula Creta de catre Daedalus, un arhitect foarte priceput. Ani de zile, locuitorii Cretei au închis șapte bărbați și tot atâtea femei în labirint pentru a fi sacrificați. Minotaurul era considerat fructul adulterului dintre prințesa Pasifae și un taur cretan.

Toate acestea reprezintă una dintre marile pagini ale mitologiei elene, dar în Spania există încă un duel între animal și om care se sărbătorește în fiecare an în orașul Pamplona. Este așa-numita „Săptămâna Mare a San Fermin” pe care Hemingway a imortalizat-o în romanul „Răsărit și soarele”, una dintre cele mai apreciate lucrări ale sale.
Festivalul San Fermin are loc între 6 și 15 iulie, iar principala sa atracție este eliberarea unui grup de tauri de luptă pe străzile orașului până când vor fi închiși în arena unde, după-amiaza, vor lupta din nou.
Eliberarea taurilor prin oraș este ceva foarte periculos, dar asta face spectacolul atractiv și atrage mii de turiști străini în Pamplona în fiecare an.

Este un festival foarte periculos și în fiecare an mulți tineri sunt răniți atacați de animale. Uneori, sunt chiar și morți, dar asta face parte din petrecere.
Pentru că de când sunt eliberați taurii, în stradă, sar și mii de tineri îmbrăcați în pantaloni albi și cu o eșarfă mare roșie la gât. Oamenii ajung în fața animalelor și aleargă în același ritm, dar, uneori, cursele băieților sunt întrerupte de taurii care se năpustesc pe oricine vine înaintea lor.

Dar toate acestea fac parte din petrecere. Cursa este foarte rapidă: între două și trei minute. Dar, uneori, unul dintre animale iese din grup și atacă oamenii de unul singur. Acesta este cel mai periculos. Dacă taurii mărșăluiesc într-o turmă, problema este mai mică, dar dacă se separă și fiecare animal aleargă singur, accidentele devin inevitabile.

În fața celor care critică festivalul, reprezentanții orașului Pamplona susțin că acesta este o ofrandă pentru sfântul său patron, San Fermín, și că a fost sărbătorită de secole. Prima cursă de tauri înregistrată a avut loc în 1186, când episcopul orașului, Pedro de Paris, a strâns moaștele sfântului în orașul francez Amiens pentru a le aduce la Pamplona.

Prin urmare, acest festival are un fundal religios, deși multor oameni nu le place că taurii sunt eliberați și că animalele rănesc sau ucid. Dar cei care apără festivalul își amintesc de Minotaur și afirmă că este ceva unic în lume, deși în alte orașe spaniole își fac propriul „San Fermin”. În orice caz, doar cel care se sărbătorește la Pamplona are un sigiliu internațional și este un festival mult mai apreciat decât altele care se sărbătoresc în Spania în fiecare vară, precum celebra „bătălie a tomatelor” (la tomatina) care are loc în orașul Buñol, în regiunea Valencia. Sâmbăta viitoare San Fermin se va încheia cu lansarea unui foc de artificii… dar nu vă faceți griji; se va întoarce în 2024.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

4 Comentarii

  1. Este TRIVIAL sa iti pui AIUREA Vieta, acest Dar UNIC, in pericol.

    IMBECILITATEA Actanților este profitabilă Zmeckers, ca atrage turisti, doritori sa VADA sange si deci, BANI pentru Zmeckers.
    Ca SI la Razboi :
    IDIOTII crapa sau sunt schilofiti si Zmeckers profita.

    Avea Cosbuc o poezie, cu CORBII, care nu merg la razboi.
    Evident, totul vopsitintr-o ZEAMA Jalnica, in Spinarea Religiei.

  2. 1.sa amintim de traditionala bataie cu „bâte” de la Rasinoasa
    reprimata neconstitutional!

    2.”fructul adulterului dintre prințesa Pasifae și un taur cretan.”
    -misoginism!

  3. cruzime fara margini…inteleg traditiile, nu inteleg cruzimea…daca oamenii ar sti cine sunt cu adevarat, aceste abominatii nu s-ar petrece aici – in IAD. viata este SUFERINTA. iar dragostea SACRIFICIU.

  4. Este o distractie a unor inapoiati atat mintal, cat si temporal. Asa ceva mai mergea in antichitate si Evul Mediu, cand lumea era proasta, dar acum ar fi timpul ca pamplonezii sa afle si ei in ce mileniu si secol se afla.
    Problema este valabila ptr toti spaniolii actuali, amatori de sange in arene, in timpul corridelor. Abatorul din arene nu face parte nicidecum din cultura spaniola, mai degraba din incultura Spaniei……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.