Curg amenzile şi deciziile de închidere pentru azile (update)

UPDATE Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a controlat, luni şi marţi, 998 de servicii sociale, 11 dintre acestea fiind închise, în timp ce în cazul a 25 activitatea a fost suspendată.

Astfel, în Bucureşti au fost închise patru servicii sociale, în judeţul Constanţa două şi în judeţele judeţul Giurgiu, Hunedoara, Maramureş, Mureş şi Satu Mare câte unul.

De asemenea, în urma verificărilor au fost suspendate 11 servicii sociale în Bucureşti, şapte în judeţul Giurgiu, câte două în judeţele Ilfov şi Timiş şi câte unul în judeţele Arad, Constanţa, şi Vâlcea.

Un centru de vârstnici din judeţul Satu Mare care funcţiona fără autorizaţie de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a fost suspendat, toate cele 17 persoane persoane urmând să fie relocate la alt centru, informează, marţi, Instituţia Prefectului.

Potrivit sursei citate, în prima zi de controale au fost verificate şapte centre rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă socială pentru persoane vârstnice, trei ale unor asociaţii şi patru ale operatorilor economici (SRL).

„A fost aplicat un număr total de 32 de sancţiuni, din care 11 amenzi în cuantum total de 71500 lei şi 21 de avertismente. La una din locaţiile verificate, unde s-au aflat 17 persoane rezidente s-a constatat că nu sunt respectate condiţiile de funcţionare, ca urmare Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare a dispus măsura de suspendare a activităţii, urmând ca toate cele 17 persoane vârstnice să fie relocate până la remedierea situaţiei la un centru pentru vârstnici al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Satu Mare (DGASPC)”, precizează sursa citată.

Printre deficienţele constatate se află neîndeplinirea standardelor de licenţiere; funcţionare fără autorizaţie de securitate la incendiu, instalaţii de semnalizare, detectare şi alarmare nefuncţionale, lipsa stingătoarelor, a detectoarelor de incendiu; lipsa elementelor de identificare la produse alimentare, vesela degradată, a probelor de alimente; lipsa autorizaţiei de sănătate şi securitate în muncă, nerespectarea periodicităţii instruirilor specifice; lipsa regulamentelor de ordine interioară, a registrelor specifice.

Autorităţile din Argeş au aplicat amenzi în valoare totală de aproape 900.000 de lei după controalele efectuate, luni, la 12 azile private pentru persoanele vârstnice, a anunţat, marţi, prefectul Radu Perianu.

„Bilanţul primei zile de verificări în Argeş: au fost aplicate 41 de amenzi contravenţionale a căror valoare totală se ridică la 874.100 lei. Mai multe kilograme de carne de vită şi peşte au fost ridicate din unităţile pentru vârstnici verificate ieri, pentru că erau expirate. Într-una dintre locaţii, comisia de control a găsit 120 de persoane în loc de 70, atât cât era capacitatea”, a precizat prefectul.

Radu Perianu a subliniat că alte controale sunt în desfăşurare şi marţi.

Echipele de control au depistat, luni, mai multe nereguli în 12 centre pentru îngrijirea vârstnicilor din judeţ, informase, anterior, Instituţia Prefectului Argeş.

„Alimente expirate, mobilier sanitar deteriorat, mucegai, igrasie! O parte dintre neregulile găsite astăzi de comisia de control în azile. Cele patru echipe stabilite să facă verificările în judeţul Argeş şi-au încheiat activitatea în urmă cu puţin timp. Au mers în 12 centre pentru îngrijirea vârstnicilor, iar ceea ce au găsit în teren va atrage sancţiuni”, a transmis luni prefectul Radu Perianu.

Conform aceleiaşi surse, mai multe imobile nu aveau autorizaţie de securitate la incendiu şi nici măcar extinctoare.

Conform datelor comunicate de autorităţile responsabile, în judeţul Argeş funcţionează 50 de centre pentru persoanele vârstnice, dintre care 44 private şi şase publice.

Amenzile totale aplicate în urma controalelor efectuate în centrele pentru bătrâni, persoane cu dizabilităţi şi copii din judeţul Neamţ se ridică la aproape 500.000 lei, a informat, marţi, prefectul Adrian-Vasile Niţă.

În urma controlului desfăşurat luni, 10 iulie, au fost verificate un număr de 10 centre pentru persoane vârstnice aflate în administrarea unor societăţi comerciale private.

„Deşi nu au fost identificate probleme grave, de natura celor descoperite în judeţul Ilfov, totuşi s-au constatat abateri şi nereguli ce au dus la emiterea unor avertismente, amenzi şi măsuri ce urmează a fi duse la îndeplinire de către prestatorii de servicii sociale”, a declarat prefectul Adrian-Vasile Niţă.

ISU Neamţ a aplicat şapte amenzi a câte 50.000 lei, în general pentru lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu.

Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor a aplicat cinci amenzi şi a emis cinci avertismente pentru depozitarea necorespunzătoare a alimentelor, lenjerii murdare depozitate lângă cele curate, meniuri incomplete şi fără gramaje sau produse lactate expirate.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ a identificat 25 neconformităţi pentru care a aplicat nouă amenzi în valoare totală de 23.000 lei.

Direcţia de Sănătate Publică Neamţ a aplicat opt amenzi în valoare totală de 69.000 lei şi două avertismente. Principalele nereguli sunt proasta gestionare a deşeurilor medicale colectate şi biocide sau medicamente expirate.

Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Neamţ a aplicat o sancţiune în valoare de 10.000 lei.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Neamţ a aplicat trei avertismente şi trei amenzi, în principal pentru neimplementarea cerinţelor minime de securitate sau pentru lipsa evaluărilor de risc.

Conform datelor furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Neamţ, în judeţ funcţionează 65 centre, dintre care 25 sunt pentru persoane vârstnice (21 private şi 4 publice).

Zece cămine sunt destinate persoanelor cu dizabilităţi şi sunt sub coordonarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ.

În judeţ funcţionează 27 centre pentru copii, dintre care 20 sunt în coordonarea DGASPC Neamţ şi 7 în administrarea ONG-urilor.

Amenzi în valoare totală de peste 200.000 de lei au fost aplicate, într-o singură zi, în urma controalelor efectuate de o comisie mixtă în 20 de centre rezidenţiale din Alba, fiind date, de asemenea, şi zeci de avertismente.

Constituită prin ordinul prefectului Nicolae Albu, comisia este formată din reprezentanţi ai Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS), Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC), Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba.

„Din datele obţinute de la instituţiile care au efectuat controale, în cursul zilei de ieri (luni – n.r.) au fost efectuate controale la 20 de centre rezidenţiale din judeţ şi au fost identificate o serie de nereguli, cum ar fi: risc de împiedicare pe scările de intrare în locaţii; lipsa capace de protecţie la întrerupătorul electric; prestarea serviciului se face cu lipsa informării beneficiarilor în lista meniu asupra produselor din produse decongelate; lipsă cursuri igienă DSP; prestarea serviciilor se face cu existenţa de zone de exfoliere a vopselei de pe pereţii spaţiilor de cazare, în holul de acces porţiuni de gresie desprinsă, zonă cu tencuială lipsă, perete cu fisuri; zone cu igrasie, fisuri pe pereţi, calorifere cu zone de rugină, plafon cu vopseaua exfoliată, baia de serviciu cu vopseaua de pe plafon exfoliată, spaţii de cazare necurăţate, neigienizate, nevopsite; nu există contract de prestări servicii cu o unitate specializată pentru deratizare, dezinsecţie, dezinfecţie; prestarea serviciilor sociale se face cu utilizarea de produse alimentare fără data limita de consum, cu ustensile, echipamente degradate, din PVC, cu lipsa informării asupra meniului zilnic, lipsă ingrediente alergene, lipsă menţiune produs decongelat; nu există grafice pentru monitorizarea temperaturii; spaţiul de frig insuficient; prestarea serviciilor sociale se face cu utilizarea de produse din carne pui, porc cu modificare stare termică, cu produse alimentare cu data limită de consum depăşită, cu ustensile, echipamente neigienizate, din PVC, uzate, degradate; bloc alimentar cu deficienţe parţiale privind vesela, starea pereţilor”, se detaliază în comunicatul Instituţiei Prefectului.

Potrivit sursei citate, în prima zi de control au fost date amenzi în cuantum de 108.000 lei de către CJPC Alba, de 51.200 de lei de către DSVSA Alba, de 26.000 de lei de către DSP Alba, de 16.000 de lei de către ITM Alba, respectiv de 4.500 de lei de către ISU Alba, rezultând un total de 205.700 de lei.

Totodată, reprezentanţii instituţiilor care fac parte din comisia mixtă de control au aplicat un număr de 70 de avertismente.

„Precizăm faptul că, în urma acţiunilor de control, nu au fost constatate nereguli care să determine închiderea centrelor rezidenţiale verificate sau relocarea persoanelor asistate la alte centre”, se precizează în comunicat.

Controalele vor continua până vineri la centrele rezidenţiale destinate persoanelor vârstnice, centrele rezidenţiale destinate persoanelor adulte cu dizabilităţi şi cele destinate copiilor care funcţionează pe raza judeţului Alba. Acţiunile de verificare vor urmări modul de realizare a tuturor serviciilor sociale rezidenţiale destinate acestor persoane, precum şi existenţa tuturor avizelor, licenţelor sau autorizaţiilor necesare pentru funcţionarea centrelor, mai arată Instituţia Prefectului.

Autorităţile din Vâlcea au dispus, în urma controalelor efectuate, închiderea unui cămin de bătrâni privat din judeţ, unde s-ar fi găsit grave nereguli, a anunţat, marţi, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea, Constantin Rădulescu.

Potrivit acestuia, forul judeţean va interveni în această situaţie şi va oferi găzduire persoanelor găsite în centrul respectiv în unităţi din subordinea instituţiei.

„În cursul zilei de astăzi, 11 iulie, am fost anunţat de către domnul prefect al judeţului Vâlcea, Mihai Oprea, că o comisie specială de control, constituită din dispoziţia acestuia, a efectuat o verificare la Căminul de bătrâni ‘Casanova’ din Râmnicu Vâlcea, unde au fost găsite grave nereguli, motiv pentru care se va dispune închiderea acestui centru. Deoarece drama acestor persoane nu ne este indiferentă, după discuţia cu domnul prefect am decis să venim în sprijinul persoanelor care nu erau îngrijite corespunzător în acest azil privat şi am dispus următoarele: constituirea unui grup operativ, aflat la dispoziţia prefectului judeţului Vâlcea, care, după o evaluare medicală a beneficiarilor serviciilor ‘Casanova’ şi, în funcţie de starea de sănătate a acestora, să identifice spaţii pentru găzduirea lor în unităţile specializate din subordinea Consiliului Judeţean Vâlcea”, a precizat preşedintele forului judeţean vâlcean.

Grupul operativ este compus din reprezentanţi ai conducerilor Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea, Spitalului de Pneumoftiziologie „Constantin Anastasatu” Mihăeşti, Spitalul de Psihiatrie Drăgoeşti, DGASPC Vâlcea şi Centrul pentru Persoane Vârstnice Lădeşti.

Prefectura Vâlcea nu a anunţat până acum nimic oficial despre acest control, însă Rădulescu a ţinut să menţioneze că în cazul căminului privat de bătrâni se aşteaptă emiterea deciziei de închidere, după care beneficiarii aflaţi aici vor merge la evaluare la Spitalul Judeţean şi repartizaţi, în funcţie de starea fiecăruia, fie la una dintre unităţile spitaliceşti din judeţ, fie la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

„Intervenim în această situaţie nefericită, chiar dacă unitatea respectivă este una privată şi nu publică, deoarece, pentru noi, oamenii trebuie trataţi cu respect, indiferent de starea lor de sănătate sau de statutul social. Voi urmări personal demersurile care urmează a fi făcute pentru rezolvarea acestei probleme, fiindcă că vreau să mă asigur că aceşti oameni nu vor mai suferi din cauza celor plătiţi să îi îngrijească. Prefectul şi instituţiile guvernamentale controlează, noi ne facem datoria să îi preluăm, chiar dacă acolo e afacere privata! E vorba de oameni şi viaţă lor. De aceea m-am mobilizat, deşi şi noi suntem controlaţi, dar nu avem probleme semnificative”, a mai declarat preşedintele CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

21 de Comentarii

  1. …ma intreb: este bine ca v-ati invitejit acum si sunt convins de faptul ca veti gasi extrem de multe nereguli dar…in afara de amenzi si confiscari, veti inchide extrem de multe…ce veti face cu batranii?…sa nu mai spun cain cazul prezentat la tv, cam tot ce misca prin centrul acela -exceptie internatii-ar tre sa fie la beciul domnesc…si toti care au tinut oamenii in conditii asemanatoare…

  2. Eu nu înțeleg de ce Johannis nu cere rapoarte lunare de la SRI despre ce se întâmplă în căminele de bătrâni! Sau vrea sa extermine bătrânii Romaniei că sa nu mai plătească pensii? Părinții lui sunt la adăpost în Germania! De ce nu este informat de SRI procurorul general al României! E bara bara cu Pandele?

  3. Nu inchizi azilele, inchizi pt totdeauna SISTEMUL care a facut posibila aceasta crima, acest genocid in ‘democratia’ acestui secol.
    Daca nu schimbati SISTEMUL lacomia, banul, profitul, japca, tot ce rau in lumea asta, ii va afecta pe cei mai vulnerabili, pe copii si batrani. AZILELE TREBUIESC TREBUIESC TRECUTE IN PROPRIETATEA STATULUI CU MINISTERUL SANATATII ADMINISTRATORI.
    PRIVATII VOR PROFIT, FAC ASTA CA O AFACERE. Schimbati legea, sistemul, nu inchideti azilele si dati cu var dupa care o luati de la capat.

  4. Și voi vreți Schengen? Lagăre de exterminare naziste a bătrânilor de pe teritoriul României sub comanda lui Johannis care nu a auzit și nici n-a văzut! Succesuri guys!

  5. Stat monstruos. Cu taxele noastre hranim un stat parazitar, monstruos, format din neveste, amante, beizadele, neamuri, de politicieni, nemauri de bugetari de lux, neamuri de speciali. Tinerii capabili ai tarii muncesc pentru alte state, nu au loc de pilele incompetente ale politicienilor.

  6. Daca Te duci la azil , iti is azilul casa ! Iti da o pastila SI Te omoara ! SI Te duce la foc ! Nu Te duce azilul la cimitir !

  7. „PĂI BINE MĂI -DOAMNĂ FIREA -NU EȘTI DUMNEATA POMPIERA DE INSPECȚIE?;( funcţionare fără autorizaţie de securitate la incendiu, instalaţii de semnalizare, detectare şi alarmare nefuncţionale, lipsa stingătoarelor, a detectoarelor de incendiu)DA-I POSIBIL!? -ȘI chiar în Satu-Mare! Ia vezi matale! O ȚARĂ DE NEMILOȘI,NEPUTINCIOȘI ȘI MIN-CI-NO-ȘI!(((( -DA-prea repede-de o oră!)))

  8. Pana nu curg demiteri intotita de mandat de arestare nu se va schimba ceva.

  9. iti sta mintea ! Sunt sute sute de habarnisti , angajati la stat, cu atributii in domeniu care nu au alta preocupare decat sa taie frunza la cainii si sa semneze statele de salarii ! Ce se va intampla ? Probabil ca nu mare lucru , deoarece sunt oameni de partid , unii din ei „speciali „! In ministerele din Romania sunt sute de angajati , numai la sediu,fara motiv , oameni care freaca menta! Asta o stie toata lumea , ei si, ce daca ? Batranul Didos are asa o presimtire , ca vor exploda curand si alte bombe ; de exemplu bomba asistatilor sociali! Unii , cum primesc banii fug la carciuma , sau isi cumpara tigari ! Nimeni nu-i controleaza, nimeni nu-i monitorizeaza ! Si-n „occident” se dau astfel de ajutoare , dar cei ce beneficiaza de asa ceva , daca sunt prinsi ca-si cumpara bautra , sau tigari (ma rog, si altele), prima data isi pierd ajutorul social cu pana la 3 luni ! Daca se repeta il pierd definitiv ! Ati auzit de asa ceva in Romania ? Cucu! De cele 10 zile pe luna , de munca in folosul societatii se mai stie ceva ? Se dau tunuri si aici ! N-ai muncit , dar pe listele Primariei apari cu cele 10 zile prestate ! Nu mai vorbim , ca unii sunt apti de munca , dar … nu servesc . De ce ? Pentru ca le este permis ! De munca este pentru toti , numai sa vrei ! Daca cineva ar sapa f. putin aici, sa vezi cutremur! Eh, cui ii pasa ? Nimanui ! Se poate rezolva problema ? Desigur,cu „spiritismul”!

  10. va faceti ca ati uitat pe USR-istii si altii care aveau ceva cu varsta? Ati uitat de doamna Lagarde care a constatat ca-s prea mari costurile cu varsta inaintata? Din pacate cat esti in forma nu-ti dai seama de ce va urma. Si nici de sacalii care asteapta in desert. Ce a fost in ultimii ani datorita unui virus…? si nu-i vorba de azile ci de Europa, Italia, Suedia, Elvetia, etc.

  11. Fiecare dintre noi poate ajunge într-un azil de bătrâni și mori mâncând excremente și interlopii îți fura averea! Mergeți la un cămin de bătrâni in Germania ca să vedeți acolo îngrijire! La noi sunt lagăre politice de exterminare a bătrânilor pentru furtul pensiei și a caselor!

  12. Dezvaluirile au debutat vineri, azi e marti si putin mai e pentru o saptamana incheiata. Justitia face dreptate prin ce scot pe gura avocatii…marca pnl si usr, sa nu va asteptati la rezultate uimitoare sau schimbare uluitiare avantajoasa batranilor! Se poate intampla doar daca se va iesi masiv in strada o perioada indelungata cu agresivitate.

  13. Asteptam sa se intample ceva
    Sa se sparga buboiul si la casele de copii
    ,,Este o rusine nationala”
    Protectia sociala e o rusine prezidentiala

    Domnule pres ,ce te dai razvratit
    Si te declari nestiutor
    Protectia sociala a regimului tau
    E o mare prostie si magarie!

    Banii alocati pentru oameni bolnavi
    Pentru batrani si copii necajiti
    Ajung de fapt la interlopi
    Iar dumneata te uiti cu dispret

    Nu faci nimica
    UMbli cu fofarlica

  14. @ azilul (18.05): in cateva spitale din bukle se practica curent de catre asistente cererea/donarea de casa contra ingrijire grav-bolnavi or batrani…

  15. celor care au ceva avere, sa nu mai stea in tara asta. Aici, te omoara cu zile!

  16. ce sa mai spui…circul este in lumina acum…cu ochii larg inchisi tovarashi de 33 de ani!

  17. Totusi, am vazut la protv ca au dat material de la inceputul anului, stiau leprele despre aceste azile ale groazei care ucid lent si sigur pentru imbogatire peste noapte, Ciolacu e de 1 luna de zile premier, anterior cand protv a facut „inspectia”, premier era slanina curgatoare unsuroasa pnl! Se pun cateva intrebari:
    – De ce nu a actionat fostul premier de la pnl plantat de placan in functie, la timp sa stopeze aceste escrocherii?
    – Nu cumva erau si pnl-istii complice la aceste escrocherii?
    – De ce au lasat toti capii politici sa continuie functionarea acestor entitati ucigase?
    – Cumva pentru decimare batrani pentru imbogatire nejustificata, stiind ca justitia e la comenzi politic si nu ii agata pe politicieni?
    – Cate asemenea entitati criminale ucigatoare lent si sigur functioneaza in Romania, cate au acte in forma legala si cate din ele respecta ad-literam statutul de functionare prevazut in lege? Sa nu uotam ca exista lege clara dar pentru ca sunt prea multe entitati agatate de aceste aziluri pentru imbogatire, nu se respecta legea!

  18. Pana cum au mancat banii degeaba si au dormit, si acum au pornit la razboi fara discernamant. Poate unele nu ar trebui inchise. Acum e momentul de platit polite. Romanul nu poate fi corect, sa faca treaba ca la carte. La el e ori, ori, sau, sau.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.