Spectatori de seamă în turneul Teatrului „Radu Stanca”

În luna martie, Teatrul Naţional „Radu Stanca” continuă seria turneelor în mai multe ţări din Europa şi Asia, reprezentând Sibiul şi România la Stuttgart, Luxemburg, Beijing, Oslo şi Budapesta.

Spectacolul Marat/Sade, care se joacă la Teatrul Municipal din Esch, Luxemburg, în 18 şi 19 martie, va avea printre spectatorii săi şi trei invitaţi de onoare: Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii din România; Xavier Bettel, prim-ministru şi ministrul Culturii din Luxembug, şi Roxana Iftimie, Ambasadorul României la Luxemburg.

„Am primit cu bucurie şi emoţie vestea prezenţei Excelenţelor Lor la reprezentaţia spectacolului nostru Marat/Sade. Într-un peisaj atât de bogat şi ofertant din punct de vedere cultural cum este Luxemburgul, alegerea spectacolului nostru ne onorează. Vom juca cu aceeaşi dăruire care face TNRS faimos pe scenele internaţionale”, mărturiseşte Constantin Chiriac.

În aceste zile, actorii sibieni se află în Germania cu spectacolul Nathan înţeleptul, de G. E. Lessing, piesă tradusă de Lucian Blaga, în regia lui Armin Petras, spectacol rezultat în urma colaborării cu Teatrul Naţional din Stuttgart şi realizat cu actori din ambele teatre.

Premiera lui a avut loc în luna iunie a anului 2015, în cadrul celei de-a XXII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Premiera de la Stuttgart a avut loc în 17 martie, iar o a doua reprezentaţie este programată pentru duminică, 20 martie, la Schauspielhaus Stuttgart.

În Nathan înţeleptul, Lessing pledează pentru respectul şi recunoaşterea religiilor care se luptă între ele – iudaismul, creştinismul şi islamismul. Spectacolul regizat de Armin Petras este rezultatul unuia dintre cele mai mari proiecte de coproducţie demarate de Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu împreună cu Teatrul Naţional din Stuttgart. Proiectul nu se limitează doar la o simplă punere în scenă a piesei, ci urmăreşte scopuri concrete, dimensiunea socială a terorismului şi mai ales a rasismului în aceste două ţări, fiecare cu particularităţile sale. Textul lui Lessing este „tradus” din perspectiva dezbaterilor pe tema violenţei din Europa de astăzi.

Spectacolul Nathan înţeleptul în turneu la Stuttgart. Foto Paul Băilă

„Vedem cum religii diferite, etnii diferite se întâlnesc şi dau naştere unor fenomene care ne influenţează pe toţi, de aceea avem nevoie de dialog. Despre dialog este vorba în acest spectacol”, afirmă Constantin Chiriac.

„Este un subiect foarte delicat, iar abordarea terorismului prin teatru este destul de dificilă. Nu a fost uşor, deoarece a existat o barieră lingvistică. (…) Este cel mai interesant spectacol la care am lucrat în ultimii ani, iar trupa de la Sibiu este formată din actori excepţionali, rar am întâlnit o trupă care să se bucure atât de mult de lucrul la un spectacol”, se destăinuie Armin Petras.

Criticul de teatru Oana Stoica descrie într-un mod elogios acest spectatol: „Nathan Înţeleptul este o producţie grandioasă, nu numai prin decorul lui Dragoş Buhagiar – un templu ars prin care bântuie fantomele unei Europe pretins unite -, ci şi prin resuscitarea piesei lui Lessing în context european contemporan şi prin combinarea actorilor din două trupe, cea sibiană (Ofelia Popii şi Ciprian Scurtea în roluri principale) şi cea de la Stuttgart, care vorbesc fiecare pe limba lui şi uneori în engleză, construind astfel o pseudocomunicare“.

Costume: Katja Strohschneider. Muzica originală: Marius Mihalache

Muzica şi sound design: Thomas Kürstner, Sebastian Vogel

Video: Rebecca Ridel. Coregrafia: Berit Jentzsch. Dramaturg: Verena Eitel

Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu este continuatorul unei tradiţii îndelungate, cu o secţie română şi una germană.

A contribuit la obţinerea pentru Sibiu a titlului de Capitală Culturală Europeană 2007. Colaborează cu cei mai importanţi regizori români şi europeni, primind numeroase premii naţionale şi internaţionale. În 2003 a fost desemnat drept primul teatru din ţară, iar spectacolul Othello a primit Premiul UNITER pentru „Cel mai bun spectacol al stagiunii”. În 2008 a primit Premiul pentru cea mai bună dramaturgie, cel mai bun montaj, cea mai bună actriţă în rol principal la Festivalul de Teatru Clasic de la Merida (Spania), iar în 2009 a înregistrat un succes remarcabil la Festivalul Internaţional de la Edinburgh, unde a jucat cu casa închisă 5 reprezentaţii ale mega-spectacolului Faust, după Goethe, în regia lui Silviu Purcărete.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.