Colaps în sistemul medical

Spital fără bani de salarii

Spitalul de Arși din Capitală trece prin cea mai gravă criză cu care s-a confruntat vreodată. Nu a plătit contribuțiile la stat ale salariaților încă din luna iulie și nici nu are bani să plătească mâine salariile angajaților. Conducerea spitalului spune că s-a ajuns în această situație pentru că unitatea medicală are foarte mari datorii către furnizori.

Totul a început în seara de sâmbătă, când Camelia Roiu, medic anestezist în cadrul Spitalului de Arși din Capitală, a publicat pe pagina personală de Facebook faptul că nu avea plătite contribuțiile la stat de anul trecut. „Ce faci când descoperi, întâmplător, că spitalul la care lucrezi nu ți-a plătit contribuțiile la sănătate și pensii, din luna iulie? Din declarațiile actualei direcțiuni, am înțeles că acești bani au fost folosiți pentru plata furnizorilor. Variațiuni pe aceeași temă. Mă tot întreb cum a fost posibil aşa ceva la o instituție a statului, în condițiile în care privații sunt sancționați imediat pentru același lucru. Și mă mai întreb cum e posibil ca, acum o lună, spitalul să figureze cu datorii pe site-ul ANAF, iar acum nu mai apare deloc. Poate pentru că statul hoț și impotent s-a hotărât să șteargă iarăși urmele marilor datornici. Mă mai întreb cum o să fie în eventualitatea în care o să ajung pe o targă, într-un spital. O să mă lase acolo, pentru că nu sunt asigurată, deși mie mi s-au oprit banii din salariu. Și, în final, mă întreb cum e posibil să te duci să întrebi angajații Curții de Conturi, aflați în control în spital, unde poți verifica dacă spitalul a plătit contribuțiile și să ți se răspundă că nu intră în atribuțiile lor. Mă gândesc că e noua politică a sistemului de sănătate și a statului falimentar“, scria medicul. Șefa unităţii medicale spune că nu are cu ce să plătească salariile medicilor şi ale celorlalţi angajaţi şi că a informat ministrul Sănătății despre această situaţie.

„Este o problemă de management“

„Nu pot să mă trezesc că mă duc într-un spital și să mi se spună că nu sunt asigurată sau la pensie să mi se spună că eu nu am cotizat un an. Sunt niște lucruri foarte grave“, spune Camelia Roiu. La fel de grav e că managerul le-a spus angajaţilor că nu-şi vor primi salariile pe 15 februarie. Informaţia a fost confirmată de conducerea spitalului. Sindicaliştii spun că se încalcă drepturile angajaţilor. „Este o problemă clară de management și nu are legătură cu domeniul sanitar. Nu am auzit în sistemul de stat în spitale să nu se plătească contribuțiile“, spune Viorel Hușanu, președintele Uniunii Sindicale Sanitas București. Problemele de la Spitalul de Arși au apărut în luna iulie 2016, când Secția de Terapie Intensivă a fost închisă după ce în presă  au apărut imagini cu un pacient ars în rănile căruia colcăiau viermii. Conducerea unității medicale a trimis atunci un memoriu către Ministerul Sănătății, în care se plângea de lipsurile financiare cu care se confruntă. Situația nu este nici pe departe rezolvată, având în vedere criza din ultimele luni. Opt luni mai târziu secția a fost redeschisă, dar acum pot fi internați aici doar 5 pacienți în loc de 10, câți erau spitalizați înainte. În plus, doctorii se plâng că statul nu decontează serviciile la valoarea reală.

Memorii la minister, fără răspuns

„Pentru un ars mare ni se decontează maximum 15.000 euro, în condițiile în care un ars mare stă o lună, o lună jumate sau chiar două luni în terapie intensivă și consumă peste 100.000 euro sau poate chiar 200.000“, explică Cristian Nițescu, directorul medical al Spitalului de Arși. Conducerea spitalului susţine că a trimis în ultimul an şi jumătate mai multe memorii cu privire la situaţia financiară atât la minister, cât şi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Reprezentanții Ministerului Sănătății spun că vor încerca să identifice toate soluțiile pentru redresare, urmând ca ministrul Sănătății să se întâlnească și cu personalul medical din această unitate, împreună cu președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Spitalul are în acest moment datorii totale care se apropie de un milion de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Asta este o bagatela. Cel mai mare datornic la stat este tot statul. Prin televiziunile de propaganda ale ciumei rosii ”Marea matoleala ” si ”Sta sa ploua cu chiftele” nu contenesc sa arate cu degetul spre privati, multinationale, ca suntem colonie, etc. pervertesc mintea romanilor, in timp ce statul fura din contributiile angajatilor pentru sanatate si pensii mld. de euro si se imprumuta de alte mld. cu dobanda pentru a plati pensiile. ”Poporul este prea milos si las, Si sta capra la borfasi”

    • A-propos de „mintea romanilor”, credeti ca românii înţeleg că scandalul ANTI-DNA e ţipatul disperat al unor hoţi care sunt în pragul puşcăriei.
      Si ca această propagandă neruşinată îi va enerva şi vor înţelege că e nevoie de magistraţi duri care să-i bage la puşcărie pe politicienii care fură şi să le confişte integral averile – banii furaţi, plus dobândă şi daune morale pentru suferinţele cauzate poporului.
      Chiar crede cineva că Dragnea, Ghiţă, Tăriceanu sau Dan Voiculescu se luptă pentru drepturile omului?
      Cum se face că „dezvăluirile” de la Antena 3 şi RTV sunt făcute doar de indivizi care fie au fost trimişi în judecată, fie au fost condamnaţi de către judecători independenţi şi inamovibili?
      În China i-ar fi lecuit de mult…
      S-au strâns hienele pesediste la căpătâiul DNA!
      Ţara e aproape toată în ghearele Satanei de Teleorman, doar o mână de oameni şi de instituţii mai stau în calea controlului deplin. Dacă n-ar fi procurorii anti-corupţie, nimeni şi nimic nu i-ar opri să jefuiască în voie.

      Dacă NU e clar cum vrea Dragnea să pună mâna pe DNA şi care vor fi consecinţe, vă invit să vă uitaţi cum este controlată Secţia Parchetelor militare din Subordinea MAPN: timp de 27 de ani, procurorii militari au tergiversat Dosarele Revoluţiei şi Mineriadei din iunie 1990.

      Fie le ţineau la sertar, fie făceau intenţionat greşeli procedurale ca să-i oblige pe judecători să-l retrimită la Parchet…
      Aşa se explică faptul că Iliescu e liber şi ne râde în nas, la 27 de ani de la crimele prin care a preluat puterea şi a vrut să distrugă orice opoziţie.

  2. Aoleu!
    Spitalul de Arsi din Capitala Romaniei NU are Bani de Salarii, desi suntem abia la Inceput de an?!
    Oare ce-o fi pe la Spitalele din provincie, din Giurgiu, Ialomita, Vaslui, Teleorman, Buzau, Botosani, de exemplu?!
    Pai, cum va plati atunci Salariile de MII de Euro pentru Medici acest Spital, Salariile alea uriase de 4000 de Euro PROMISE de Dragnea si Olguta in campania electorala din 2016, scazute apoi la RTV sau Antena 3 la PESTE 3000 de Euro BRUT?!
    Din ce Bani vor Plati Spitalele Salariile de PESTE 3000 de Euro BRUT, incepand cu 1 Martie 2018, daca ACUM deja NU au bani pentru Salariile mai mici decat cele ce vor EXPLODA efectiv, conform spuselor Olgutei?!?!
    Ca asa a PROMIS Olguta, zi de zi anul asta!!!!

    https://www.antena3.ro/actualitate/lia-olguta-vasilescu-date-noi-despre-pensii-si-salariile-din-2018-unele-salarii-se-dubleaza-in-453871.html

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.