Spitalul Județean Ilfov aplică legea după ureche

Primim la redacție

„As dori sa va aduc la cunostinta situatia gravă in care am ajuns, dupa ce am lucrat 8 ani ca medic in cadrul deja celebrului Spital Judetean Ilfov, urmare a unor interpretari eronate ale angajatorului, dar si ale instantei de fond (Tribunalul Bucuresti), prin hăţisul de acte normative în continuă schimbare.
O sa va relatez mai jos cum cazurile a doi medici concediati pentru motive similare, unul din Cluj-Napoca, respectiv al subsemnatului, din Bucuresti, au ajuns sa fie interpretate diferit de instanțele de fond.
Am fost dat afara din spitalul Judetean Ilfov acum mai bine de un an de zile, in mod abuziv,
fara a mi se respecta drepturile decurgand din contractul individual de muncă pe perioada nedeterminată, pe care-l aveam incheiat cu Spitalul. De mentionat ca am lucrat și pe post de cadru universitar la Facultatea de Medicina, in perioada 2008- 2017, si am fost angajat al Spitalului in perioada 2010-2018, prin cumul de functii (medic si cadru universitar).
Din postura de cadru universitar, subsemnatul am fost angajat cu jumătate de normă în clinică, in cadrul Spitalului Judetean Ilfov.
Angajarea  s-a facut in baza unui contract individual de muncă, incepand cu 2010, in urma unui concurs promovat, angajarea facandu-se pe functia de medic specialist ORL, pe perioada nedeterminata, cu “integrare clinica”.
La aproape jumatate de an dupa incetarea raportului de munca cu Universitatea, in 2018, am fost concediat abuziv de Spital (unde activam cu jumătate de normă), pe motiv ca nu mai sunt cadru universitar, in conditiile in care legea imi permitea chiar continuarea activitatii cu norma intreaga, dupa incetarea raporturilor cu Universitatea, daca aveam vechime mai mare de 5 ani pe cumul de functii (vechimea mea fiind de 8 ani). Astfel, atat art. 9 din LEGEA-CADRU nr. 330 din 5 noiembrie 2009, privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, lege aplicabila la data integrarii clinice, cat si Art. 6 din LEGEA-CADRU nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice prevad ca: „(4)La încetarea raporturilor de muncă cu unităţile de învăţământ, cadrele didactice care au fost integrate o perioadă mai mare de 5 ani îşi pot continua activitatea, cu normă întreagă, în unităţile sanitare în care au fost integrate, în baza contractului individual de muncă pe perioadă nedeterminată.”
Am ajuns astfel in postura de a-mi fi luata chiar si jumatatea de norma pe care o aveam, in loc sa mi se permita sa practic chiar cu norma intreaga, conform legii. Un caz similar s-a petrecut la Cluj-Napoca, unde doctorul caruia i s-a desfacut contractul de munca, pentru ca a demisionat din functia de cadru universitar*, a dat Spitalul in judecata si a castigat procesul.  Solutia favorabila, sentinta civila 2091/12.04.2017, a fost pronuntata in Dosar  489/117/2017 de Tribunalul Cluj.

https://www.stiridecluj.ro/social/cluj-cum-a-fost-demis-un-medic-pediatru-de-la-spitalul-de-copii-dupa-ce-s-a-pus-cu-sistemul

Urmare a unei interpretari diferite a cazului meu de catre instanta de fond din Bucuresti, s-a ajuns la concluzia eronata ca decizia contestata de subsemnatul ar fi fost emisa in conformitate cu dispozitiile art. 56 alin. 1 lit g) din Codul Muncii, prevedere ce reglementeaza incetarea de drept a contractului individual de munca, de la data retragerii de catre autoritatile sau organismele competente a avizelor, autorizatiilor sau atestarilor necesare pentru exercitarea profesiei. Ceea ce nu a inteles instanta de fond era esential pentru solutionarea procesului. Contrar aprecierilor instantei, eu AM DREPTUL LEGAL DE EXERCITARE A PROFESIEI DE MEDIC.  Ca dovadă, eu mi-am exercitat si imi exercit, in continuare profesia de medic, in mediul privat si, mai mult, am primit oferte de lucru din strainatate pe care, in conditiile in care situatia se mentine, ma gandesc sa le iau in considerare, cu toate ca eu niciodată nu m-am gandit pana acum sa plec din tara. A fi cadru universitar nu reprezinta nicidecum un aviz/ autorizatie/ atestare necesara pentru exercitarea profesiei” in sensul art. 56 alin. 1 lit g) din Codul Muncii.
Din acest motiv, ma aflu inca in proces cu Spitalul, in apel…
Masura dispusa de Spital (imbratisata de instanta de fond cu titlu de „incetare de drept”) este total ilegala, abuziva si in dezacord cu politica guvernamentala insasi, potrivit careia se incearca limitarea exodului medicilor, printr-un pachet motivant pentru personalul medical ce implica masura de crestere a salariilor, deblocarea posturilor si socaterea lor la concurs etc.  Nu exista nicio justificare pentru care managerul intermiar al Spitalului Judetean Ilfov, in loc sa se asigure ca un medic cu vechime in munca, angajat prin concurs pe post, isi continua activitatea in conditii de munca normale (chiar cu norma intreaga, la cerere!), a ales sa-l concedieze intr-o modalitate ostila, vexatorie si degradanta, lasandu-l fara serviciu peste noapte, si a scapat, in schimb, din vedere modalitatea de colaborare a Spitalului Judeţean Ilfov cu falsul medic ginecolog ce a facut recent obiectul unui controversat scandal si activitatea lui cu adevarat ilegala in cadrul spitalului…

Printre alte abuzuri si umilinte la care sunt supusi medicii, persecutati profesional si prin prisma lipsei dotarilor necesare, binecunoscute in zilele noastre, nu pot sa ma abtin de la observatia ca secretara, in cadrul Spitalului Judetean Ilfov, are loc de parcare rezervat in curtea spitalului, pe cand medicilor nu li se permite nici macar sa intre in curtea spitalului cu masina.

Dr. Andrei Marcu 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. Ce le pasă autorităților cu drept de a opri nedreptățile astea? Acolo sunt puse rude, beizadele, amante, relații care nu au nici în clin, nici în mânecă cu îndatoririle postului. Iar la nevoie medicală se duc la privat sau la Viena. Ar trebui sa plecam din țara asta și sa nu ne mai uitam înapoi. Prefer sa dau cu matură în Vestul Europei și sa fiu privit și respectat ca cetățean, decât sa mi se tot pună piedici aici și sa nu fiu sigur de viata familiei mele.

  2. Domnule doctor Marcu, justiția de București este probabil sora Curții de apel Alba Iulia. Pe speța similară, luarea în calcul a acordului global la calculul pensiei în intitut de cercetări unde lucrul în acord a fost singura formă de salarizare, Clujul a dat dreptate oamenilor iar Alba le-a respins acțiunea. Abia peste ani Deciziea ÎCCJ dispus luarea în calcu a acordului la punctul de pensie dar tot prin procese individuale. Dar ceva și mai și! Instituție cu sediul în Sibiu cu punct de lucru, secție, în Brașov și Alba Iulia aceeași încadrare și condiții de muncă. Proces pentru recunoaștere retroactiv a grupa de muncă. Curtea de Apel Brașov a admis acțiunea iar Curtea de Apel Alba Iulia a redpins-o. Deci nu sunteți singurul beneficiar a unul sistem juridic unitar.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.