Spre un triumf al dreptei la Berlin şi Paris

Dreapta franceză şi-a ales candidatul pentru alegerile prezidenţiale din aprilie-mai 2017. Pentru doi euro şi o declaraţie de adeziune la valorile conservatorismului francez, peste 4 milioane de alegători (circa 9% din electorat) au optat în turul al doilea al alegerilor primare din partidul Republicanilor pentru fostul premier Francois Fillon.

El are mari şanse să nu întâlnească un contracandidat socialist în turul decisiv al prezidenţialelor. Partidul Socialist este în derivă. Presa europeană scrie că premierul Manuel Valls ar putea demisiona, că preşedintele Francois Hollande este “cadavru politic ambulant”, iar partidul e lipist de unitate. În aceste condiţii, Fillon se va lupta cu Marine Le Pen, lidera Frontului Naţional, şi este creditat cu prima şansă.

Candidatul marilor companii

Pentru ce au votat francezii duminică? Pentru reducerea impozitului pentru companii de la 33,3% la 25% şi pentru compensarea pierderilor la buget din propriul buzunar, prin majorarea TVA. Au mai votat pentru ca statul să facă economii de 100 de miliarde de euro mandatul lui Fillon, majoritatea tăierilor fiind din fondurile securităţii sociale. Au mai votat pentru eliminarea programului de lucru de 35 de ore pe săptămână şi orientarea către maximum permis de legile UE, 48 de ore. Francois Fillon vine cu un program thatcherist de care se sperie până şi colegii de partid. “Nu e dreapta mea. Este o dreaptă fără generozitate, fără umanitate. Programul lui Fillon este o epurare cum nu a mai fost după al Doilea Război Mondial”, spune Henri Guaino, fost consilier al preşedintelui Nicolas Sarkozy.

Cum se va prezenta Franţa în lume

Fillon este considerat filorus, a fost chiar susţinut de Vladimir Putin, care spunea despre el că “se distinge de ceilalţi oameni politici din lume”. Fillon îşi doreşte anularea sancţiunilor economice împotriva Rusiei, să se coalizeze cu Rusia împotriva Statului Islamic şi să susţină regimul al-Assad din Siria. Poziţia lui Fillon faţă de islamism de cultura cotidiană musulmana abia de se distinge de cea a extremei-dreapta din Franţa, Frontul Naţional, scrie Die Welt. Cu asemenea orientare a politicii externe, Fillon nu poate decât să stârnească temeri mari la Berlin.

Cu cine va conduce Fillon Europa?

Între timp, dincolo de Rhin, Angela Merkel trage sforile astfel încât să se debaraseze de orice rival cu greutate din Partidul Social Democrat, pentru a-şi asigura al patrulea mandat de cancelar, la alegerile din toamna lui 2017. Mutarea de geniu a lui Merkel, spun analiştii, a fost trimiterea la cimitirul elefanţilor a celui mai respectat politician social-democrat, actualul ministru de Externe, Frank-Walter Steinmeier. Creştin-democraţii lui Merkel au decis să-l susţină pentru a-i succeda pastorului Joachim Gauck în funcţia ceremonială de preşedinte federal. Nici Steinmeier, nici şeful SPD (vicecancelarul Sigmar Gabriel) nu au refuzat şi astfel Merkel a rămas fără rival.

Martin Schulz, desfiinţat în presa germană

O mutare disperată a SPD a fost retragerea lui Martin Schulz din fruntea Parlamentului European pentru a candida la alegerile din 2017 şi pentru a prelua, cel mai probabil, şefia partidului. Parte a presei germane spune că Schulz poate “cutremura” politica naţională, însă nu sunt decât vorbe. Cotidianul economic Handelsblatt îl face una cu pământul pe Schulz, expunându-i toate pubctele slabe. Social-democratul Schulz este un “hoţoman şi un demagog”, obişnuit cu intrigile şi seratele poliglote de la Bruxelles, nu cu politica mare, pentru el “sectorul privat este o vacă de muls, iar dacă nu dă destul lapte, se îndreaptă spre bănci”, este un birocrat european tentat să treacă Germania în plan secund, este lipsit de experienţă în aparatul de stat (ar fi primul cancelar care nu a fost ministru federal, primar de mare oraş sau preşedinte de land).

Înlocuirea lui Sigmar Gabriel, actualul lider lipsit de charismă, cu Martin Schulz va fi un pas înainte pentru SPD. Însă partidul a pierdut mult electorat în ultimul deceniu (în favoarea stângii radicale) şi este puţin probabilă o guvernare condusă de social-democraţi. Europa se îndreapta către un tandem Merkel-Fillon, cu viziuni total opuse faţă de musulmani şi islam şi cu un potenţial conflitual mare în ce priveşte relaţia cu Rusia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.