SRI nu va mai putea asculta pe oricine în dosarele penale?

Curtea Constituţională a desfiinţat teza a III-a a unui articol din Codul de procedură penală referitor la regimul ascultărilor. Se va ocupa SRI doar de ascultări pe siguranţă naţională?

Ce a decis CCR

Pe ordinea de zi a plenului Curţii Constituţionale s-a aflat excepţia de neconstituţionalitate a tezei a treia a art.142 din Codul de procedură penală, excepţie ridicată de un justiţiabil în cadrul unui proces aflat pe rol la Judecătoria oraşului Chişinău-Criş. Articolul contestat are următorul cuprins: „Procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul poliţiei ori de alte organe specializate ale statului”. Cu majoritate de voturi, sintagma „ori de alte organe specializate ale statului” a fost declarată neconstituţională.

Într-un comunicat al CCR se menţionează: „În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sintagma «ori de alte organe specializate ale statului» din cuprinsul dispoziţiilor art.142 alin.(1) din Codul de procedură penală este neconstituţională. Curtea a constatat că textul criticat contravine prevederilor constituţionale cuprinse în art.1 alin.(3) conform cărora România este stat de drept, în care drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor sunt garantate. De asemenea, sintagma supusă controlului nu respectă condiţiile de calitate inerente unei norme legale, sub aspectul clarităţii, preciziei şi previzibilităţii, întrucât nu permite subiecţilor de drept să determine care sunt organele specializate ale statului abilitate să realizeze măsurile dispuse prin mandatul de supraveghere tehnică, măsuri cu un grad ridicat de intruziune în viaţa privată a persoanelor”.

Se va înfiinţa o instituţie specială?

Precizările din comunicatul CCR sunt relativ confuze. La prima vedere, rezultă să SRI nu va mai putea asculta persoane aflate sub urmărire penală, ţinând cont de faptul că SRI intră sub „umbrela” sintagmei „ori de alte organe specializate ale statului”. Cotidianul.ro l-a consultat pe vicepreşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, deputatul PNL Octavian Popa, şi acesta a făcut următoarele precizări: „SRI este singurul organism din România abilitat de lege să efectueze interceptări de comunicaţii, iar rezultatul acestora se transmite către beneficiari. Până nu apare motivarea CCR îmi este greu să mă pronunţ mai departe. Nu îmi dau seama dacă este vorba de o posibilă înfiinţare a unui alt organism care să efectueze interceptările. Oricum, cele pe siguranţă naţională nu au cum să fie preluate de altineva, sunt strict apanajul SRI”. Teza înfiinţări unui alt organism care să efectueze interceptările în dosarele penale care nu intră sub incidenţa siguranţei naţionale a fost enunţată şi de Mircea Coşea la Realitatea Tv.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.