Statul de drept pentru cei mici

Nu este prima data cînd mă aflu în fața unei asemenea povești urîte. Prima pe care am întîlnit-o a fost cea legată de privatizarea IAS-ului de la Segarcea. Celebrul dosar AgroPower, în care germanul Ahrend Hoper a avut sprijin german pînă la Gerhard Schröder și care s-a tradus în România printr-un proces prelung și infernal. Atunci ”prietenia” Adrian Năstase – Gerhard Schröder s-a simțit pînă în demersurile celor de la Ambasada Germaniei la București și au ajuns pînă în redacția ziarului la care lucram. Din fericire, procesul respectiv s-a terminat cu victoria lui Mihai Anghel și astfel România a putut să aibă astăzi faimoasa marcă de vinuri Domeniul Coroanei. Cît a cheltuit Mihai Anghel și cît l-a costat (nervi, timp, bani) rămîne pentru cînd omul de afaceri își va scrie memoriile.

A doua oară, a fost povestea celui mai vechi proces din România, povestită și documentată mie de un sîrb, Alexander Sekulovski. Firma la care lucra el, Metalimportexport, avea, din anul 1983, un proces cu o firmă germană care pe vremea lui Nicolae Ceaușescu importa oțel din România și-l vindea prin diverse țări din lume. Miza procesului era un vapor de oțel, în valoare de 30 de milioane de dolari, pe care firma românească, după 30 de ani de procese, l-a pierdut. Cum? Cu statul de drept folosit de cei puternici.

Iată ce-mi scria, în septembrie 2012, un faimos avocat român despre acest proces. Și mă ruga să îl semnez cu un pseudonim pentru că n-ar vrea să aibă de-a face cu asemenea coloși economici și cu asemenea rețele.

”Este o firma care dintotdeauna a avut o importanță geostrategică, fiind dintre acele firme vechi germane care au făcut afaceri bune cu guvernul nazist al lui Hitler și care, în prezent, sunt stîlpii economiei înfloritoare a Germaniei. Este nu numai o firmă bogată care, în anii lui Ceaușescu, a făcut afaceri bune cu regimul comunist român și i-a cam dat țeapă (refuzînd să plătească un transport de tablă de la Combinatul Siderurgic Galați, în valoare de 30 mil $ și ducînd la încarcerarea pe mulți ani a românilor implicați în acest transport, precum și la niște dosare penale în SUA, pentru încalcarea embargoului pe produse ale țărilor comuniste), ci și o firmă care este deosebit de influentă la nivel european și global și care, avînd mulți bani, foarte mulți bani, și-a angajat în acest proces cei mai influenți avocați români. E o firmă cu o atît de mare influență și putere de corupere sau manipulare încît, în toamna lui 2011, pentru a cîștiga “procesul cel mai lung din istorie”, a reușit să pună presiune asupra administrației judiciare românești (Ministerul Justiției, CSM, conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție), asupra Parlamentului român și asupra Președinției care, la unison, au cerut urgentarea soluționării favorabile a dosarului, sub amenințarea prelungirii la infinit a mecanismului de monitorizare a sistemului judiciar (celebrul Mecanism de Cooperare și Verificare – MCV). Asupra dosarului au luat poziție atât Bundestag-ul, cât și cancelarul german, ambasadorul german având chiar frecvente intervenții scrise în dosar. E interesant de văzut că dosarul a fost criticat pentru lipsa de celeritate, deși el zace, la propriu, la ICCJ, încă din anul 2000, când a început o incredibilă serie de recursuri cîștigate de Thyssen (3 în total), urmate de contestații în anulare (2, plus una, în curs de judecată), cîștigate de Metalexportimport. În toamna lui 2011, cînd se exercitau aceste presiuni, firma româneasca era – a treia oara – în postura de creditor al Thyssen, care încerca în van să își execute pe teritoriul României, titlul executoriu obținut în instanțele române, în 1999. În tot acest timp (12 ani), firma româneasca a avut în buzunar două hotărîri favorabile de la Tribunalul București și Curtea de Apel București, dar nu le-a putut executa nicicînd, întrucît Thyssen, prin influenții săi avocați, a ținut pe loc executarea cu contestații timp de 12 ani. Probabil în istoria dreptului, cînd se va analiza la calm această sagă, cineva normal la cap se va întreba dacă nu cumva cel prejudiciat de lipsa de celeritate a fost reclamantul, adică firma românească, și nu influentul său adversar, firma nemțească.

Sergiu Miat, redactorul nostru pentru Timișoara, a izbutit cu mult noroc să obțină o adresă a Ambasadei Republicii Federale a Germaniei la București către Ministerul Justiției și către CSM. O reproducem în facsimile începând de miercuri dimineața. Este vorba de un proces început la Timișoara, continuat la Arad și cu pedepse cumplite, inclusiv de 15 ani, la sentința de fond. Recursul s-a judecat la Alba Iulia și, la sfîrșitul lui, toată lumea a plecat acasă fericită. Adică nepedepsită. Și continuă în civil pînă… nu se știe cînd.

Iata ce scria Iohannes Dietrich, secretar I, șeful Secției Juridice și Consulare către Ministerul Justiției și către CSM:
”Astfel, pretențiile civile ale domnului Helmig în acest dosar și care se ridică la peste o sută de milioane de euro riscă sa fie prescrise. Următorul termen este stabilit pentru data de 16.12. 2013. În acest context, v-am fi recunoscători dacă ne-ați putea informa cu privire la evoluția acestei proceduri. Procurorul de caz este domnul Antonio Sandu de la Înalta Curte de Casație și Justiție…”.

Al cîtelea caz de adresare către instanțe în sprijinul (care ar putea fi interpretat și în favoarea) unui cetățean german în hulitul stat de drept din România este acesta? Ce alte ambasade au mai recurs la acest procedeu? Cîte procese au fost trîntite sau judecate așa?

Ce-ar fi făcut un DNA corect în acest caz și în celelalte? Cum ar fi reacționat CSM-ul în condiția unui adevărat stat de drept? Cît de mare este sforăria dincolo de aparențe? Și cît de mare este diferența între statul de drept pentru cei mici și statul de drept al celor care stabilesc regulile și dau notele „europene“?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 24

17 Comentarii

  1. Cam târziu cu aceste dezvăluiri. Românului i-a intrat deja în cap că neamțul este ușă de biserică!

    • Din cate imi amintesc Cotidianul a scris despre afacerea asta prin 2015. Am gasit „https://www.cotidianul.ro/inainte-de-procesul-civil-referitor-la-plati-am-crezut-ca-ie-o-golanie/”

    • NU este tirziu .Neamtul nu este si nu a fost usa de biserica iar iohanis este cea mai evidenta dovada.

    • Dar de prea cinstitul Dragnea ce zici? Sau de Manda vesnicul bugetar care si-a cumparat conac suplimentatar din spagi, ce parere ai? Cu asa conducatori corupti este normal ca si strainii sa vina si sa incerce sa profite, ca doar n-or fi mai prosti. De Romania trebuie sa aiba grija conducatorii romani, nu strainii de oriunde ar fi ei. Dar conducatorii romani pun botul la spaga pentru o imbogatire personala rapida, nu le pasa de consecintele grave impotriva tarii.

  2. Neamtul nu e usa de biserica, dimpotriva.
    Problema este la judecatorul roman car enu intelege ca este inamovibil, ca daca este corect si actioneaza legal nimeni nu-l poate santaja sau avea la mana !
    Toate statele santajiste, Germania, ANglia, Franta, AMerica pana si amarata de Olanda, Norvegia, Belgia intervin la nivele „iamlte”pe usa din dos prin niste afise de carton, hartie igienica pe care scrie- „ambasada, minister,oficial „etc.in fapt niste gangsteri ai intereselor economice ,afise de carton si hartie igienica de care „sefii” justitiei se lasa impresionati si merg pana la judecatorul de caza, „coplesindu-l”! Santajul cu MCV, ei si ? „Salveaza”de MCV, o solutie favorabila, lor?Nici gand! Dimpotriva isi fac loc si mai mult !Judecatorii in Ro sunt adevarata putere, au painea si cutitul si pana ei nu vor inceta sa faca o judecata substituita altor ratiuni decat legea, nimic nu s e va schimba,in civil ca si in penal. Pt.mituirea lor se vehiculeaza sume astronomice, basca politicul si economicul, interesate!

  3. Intrebati-o pe ”doamna” Angelica Grigorescu , consultant Oracle si ”spionul” germanilor in Romania.O gasiti pe facebook, unde barfeste politicenii romani si ”da din casa”.

  4. DNA a facut ce stia el mai bine: Politie Politica Damboviteana ! … cum nemtii nu sunt „pamanteni” damboviteni, nu a primit ordin de zi pe unitate sa-i intrebe macar de „sanatate”…

  5. Alcoolici de la UE așa au înțeles statul de drept la noi dar nu la ei de asta vor CUCUVEAUA procuror șef la UE că știe să primească ordine pe cine să ancheteze și de cine nu trebuie să se atingă.O să ancheteze tot fraierii din românia că să arate cât suntem noi de corupți.

  6. Presiunile diplomatilor germani asupra instantelor romane, dateaza de mult! Inclusiv pe timpul lui Ceausescu, acestia actionau fatis la instante, cu influente si presiuni, dar MAE, cind era informat, ii chema imediat la ordine! Azi, mai face ceva MAE, cind ambasadorii unei tari, merg direct la procurori, la sefii lor, la ministru, cu presiuni? In care tara din lume, participa ambasadori straini, cind se analizeaza activitatea parchetelor? Ce, suntem, pe protocoale si cu ambasadele?

    • Posibil, deoarece eu am pus ca si comentariu la un videoclip al Agerpres de ieri sau alaltaieri , in care parlamentarul ala german care zicea s-o sprijine si Tudorel Toader pe Kovesi pt. postul de procuror european, critica noile masuri din Romania legate de completele nelegale de 5, repet, am pus cateva fragmente din acest articol, de fapt ultimele paragrafe, iar adminul mi-a strers comentariul! Erau aceste paragrafe. In alt comentariu amus linkul acestui articol al domnului Nistorescu si mi l-au stres si pe acela!

  7. Calitatea statului de drept e data de calitatea institutiilor ce il compun si de calitatea oamenilor din aceste institutii. Asistenta consulara pentru cetatenii aflati in litigiu cu statul / cetateni tari unde se afla ambasada este (chiar si relativ) corecta. Interventiile si imixtiunea in institutiile si la persoanele de decizie tin de calitatea (mai bine spus de slugarnicia si lacomia) celor implicati in buleli. Ex. A Nastase, pentru sprijin politic, incheie un protocol cu presedintele FDGR -KWJ, iar printre altele garanteaza sa rezolve (si a rezolvat) retrocedarea „glorioasei” mostenirii GEG cu incalcale tuturor normelor de drept intern si international – nimeni din staul (de institutii corupte si de slugi cu norma intreaga) de drept nu reactioneaza. Concluzia: inutil plansul pentru slabiciunea cronica a statului de drept roman, noi toti am „faurit-o” si o „promovam” zi de zi (e adevarat: unii pe interes, alti prin tafna tampa si orgoliu bolnav).

  8. Cand prof Ilie Șerbănescu zicea ca Romania e o colonie a noului imperiu european cu sediul la Bruxelles,multi îl considerau nebun ori cu convingeri de sorginte comunistă.Ei uite ca acest articol cu statul de de drept pentru cei mici il confirmă cu varf si indesat nu numai economic ci si juridic sau politic,tot draqul ăla e.Din acest motiv nu ma mira deloc ca madam K sa ajunga procuror sef ue,ciolos premier,iar KWJ presedinte inca un mandat,alaturi de vesnicul Isarescu…Frumos tablou nu-i așa ? Am impresia si sper sa ma înșel,dar e numai speranța,ca cei care am mai indraznit sa rămânem in Romania incurca tare afacerile celor de la Bruxelles.Poate acum vor intelege si ai nostri( unii dintre ei) de ce britanicii au apelat la brexit !

  9. „Antena 1( 13.04.2012):”Fiul unui fost procuror general adjunct a fost saltat aseara de procurorii anticoruptie. Impreuna cu el a fost retinut si omul de afaceri Nicolae Man din Timisoara. Cei doi sunt suspectati ca ar fi incercat sa mituiasca magistrati de la Inalta Curte de Casatie si Justitie dar si de la Tribunalul Brasov. Mita se ridica la o suta de mii de euro”Cine este escrocul asta Mann si cum de s-a intors in Romania „sa ajute”?

  10. inpolitics.ro
    ,,Un bărbat, la spital după ce a fost împuşcat de poliţişti pentru că nu a oprit la semnale 5 februarie 2019″

    Opinați că polițiștii au făcut uz de armă în mod nelegal întrucât nu le-a fost pusă în pericol viața sau integritatea fizică, nici lor și nici altor persoane ?

  11. Nu spun ca nu exista adevar in ceea ce scrie domnul Nistorescu, dar momentul pentru a lansa pe piata aceste informatii este ales in cel mai pur mod diversionist pentru a abate atentia de la actiunile mult mai grave ale gruparii infractionale Dragnea reunite sub egida PSD. Dupa ce ne curatam de dusmanul perfid din interior ne putem ocupa si de abuzurile unor companii straine, dar mai intai trebuie sa nu fim vulnerabili din interior datorita grupurilor infractionale care alcatuiesc actuala putere. Prioritatea este sa scapam de Dragnea si toata increngatura lui corupta, bosevica si tradatoare de tara.

  12. ”Astfel, pretențiile civile ale domnului Helmig în acest dosar și care se ridică la peste o sută de milioane de euro riscă sa fie prescrise. Următorul termen este stabilit pentru data de 16.12. 2013. În acest context, v-am fi recunoscători dacă ne-ați putea informa cu privire la evoluția acestei proceduri. Procurorul de caz este domnul Antonio Sandu de la Înalta Curte de Casație și Justiție…”
    Nu e niciun abuz aici: consulatul are acest drept legal.
    Restul afirmatiilor din articol sunt barfe povestite de dl. Nistorescu in numele unui „sarb” si a unui „faimos avocat”. Asa se face jurnalismul „de investigatie”?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.