Steagul lui Ștefan cel Mare poate fi văzut la Muzeul Național de Istorie

În zilele noastre sunt puţine obiecte care să fie legate direct de persoana lui Ştefan cel Mare şi a familiei sale. Dar în noua expoziție vernisată de Muzeul Național de Istorie a României este prezent stindardul liturgic dăruit de Ştefan cel Mare Mănăstirii Zografu.

Păstrat până astăzi, steagul este cea mai importantă și valoroasă piesă din timpul domniei lui Ștefan cel Mare. Printre piesele remarcabile ce pot fi admirate se numără panaghiarul dăruit de Alexandru, fiul lui Ştefan cel Mare, ctitoriei sale Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Bacău și fragmentul din racla Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Vor mai fi expuse, de asemenea, pisania Bisericii „Sfântul Procopie” de la Milișăuți (jud. Suceava) – ctitorită de Ștefan cel Mare și distrusă în timpul primului război mondial în timpul confruntărilor ruso-austriece -, documente și manuscrise datând din a doua jumătate a secolului XV.

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) anunță deschiderea expoziției temporare „Ștefan cel Mare – din istorie în veșnicie”. Vernisajul are loc joi, 26 aprilie a.c., începând cu ora 17:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, sector 3, București.

Muzeul Național de Istorie a României și Complexul Muzeal Bucovina din Suceava au demarat, în vara anului 2017, la aniversarea a 560 de ani de la urcarea pe tronul Moldovei a Domnitorului Ștefan cel Mare, proiectul expozițional ”Ștefan cel Mare. Din istorie în veșnicie”, beneficiind de sprijinul Consiliului Județean Suceava și de cel al Ministerului Culturii și Identității Naționale.

La acest demers expozițional s-au alăturat instituții muzeale de prestigiu precum: Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional al Literaturii Române (Bucureşti), Complexul Muzeal Naţional „Moldova” (Iaşi), Complexul Muzeal Judeţean „Iulian Antonescu” (Bacău), Muzeul Judeţean Botoşani, Complexul Muzeal Judeţean Neamţ, Muzeul Judeţean „Ștefan cel Mare” (Vaslui), şi Muzeul „Arta Lemnului” (Câmpulung Moldovenesc) care au contribuit cu bunuri culturale valoroase atât din punct de vedere științific, cât și artistic.

Vernisajul a avut loc la Suceava, apoi expoziția a fost găzduită la Iași de Muzeul de Istorie a Moldovei (în 2017), iar în perioada 26 aprilie – 28 iulie 2018 ea se mută și va fi deschisă la Muzeul Național de Istorie a României, urmând ca în cursul anului curent să poată fi admirată, de asemenea, la Bistrița și Alba Iulia, în preajma datei de 1 decembrie.

”Prin acest eveniment, cel mai mare dedicat domniei lui Ştefan cel Mare după anul 2004, organizatorii și-au propus să readucă în atenţia publicului pe marele voievod al Moldovei, ostaş neînfricat, bun diplomat şi mare ctitor. Personalitatea lui Ștefan cel Mare rămâne una dintre cele mai luminoase ale istoriei noastre, iar urmașii urmașilor lui îi cinstesc amintirea chiar și după mai bine de 500 de ani de la moartea sa”, spun organizatorii expoziției de la MNIR.

Expoziția conține peste 300 de obiecte descoperite în cursul cercetărilor arheologice de la Suceava, Iași, Bacău, Vaslui, Hârlău, Botoșani, Târgu Trotuș, aparţinând secolelor XV-XVII: arme, obiecte de podoabă, monede, vase, cahle pentru sobă și textile arheologice. Expoziția de la Muzeul Național de Istorie a României este însoțită și de un spectaculos catalog care cuprinde, alături de bunurile culturale incluse în expoziție, o serie de studii științifice dedicate domniei lui Ștefan cel Mare și felului cum a fost perceput de români de-a lungul secolelor.

Expoziţia va fi deschisă la MNIR în perioada 26 aprilie – 28 iulie a.c., putând fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. DE CE nu este adusa „macar temporar”, „sabia lui Stefan cel Mare” de la turci ???, ii este frica cuiva de EA ???, probabil ca da pentruca, astazi multi din tara ar trebui sa „dea seama” pentru multe !. Este unul din putinii fosti conducatori ai romanilor care s-au sacrificat pentru tara, si-au iubit tara dincolo de mormant si care merita intradevar sa fie respectati.

  2. „obiecte care să fie legate direct de persoana lui Ştefan cel Mare ” ..Pardon ! Stefan cel Mare nu avea persoana , nici fizica si nici persoana juridica . Era individ moldovean soveran care nu utiliza persoane , documente care sa autentifice cine este el . Se stia cine este si asta era suficient . Persoana inseamna un document care sa aiba inscris date despre individ si sa fie instrumentata in contracte in numele individului . Exemplu . Certificatul de nastere cu CNP este o persoana , o masca in limba greaca . Avea Stefan cel Mare certificat de nastere cu CNP ? Nu avea . Atunci !Am pretentii de la gurnalisti , care se mai dau si rotuzi cu ” desteptaciunea ” lor 🙂

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.