Sterian, Transgaz: Consumul de gaze se va dubla. Se ridică mari capacități industriale și vor reporni altele

Consumul de gaze al României, acum la niveluri istoric reduse, va crește semnificativ în următorii ani, odată cu înființarea unor noi termocentrale cu funcționare pe gaze, dar și odată cu repornirea unor capacități industriale energointensive. Despre acest lucru, dar și despre transformarea României într-un hub regional de gaze, unde se va putea face joncțiunea între est și vest, declară Ion Sterian, directorul Transgaz, într-un interviu pentru Cotidianul.ro.

cotidianul.ro: Ați precizat recent că, deja, de acum, am depășit 50% grad de umplere al depozitelor. În aceste condiții, când ajungem la 100% și care sunt implicațiile pentru viitorul sezon rece?

Ion Sterian, directorul Transgaz: Așa este! Însă acum, gradul de înmagazinare este de 60,5%, respectiv avem în depozite 1,92 miliarde mc de gaze naturale înmagazinate, cu 861 milioane mc de gaze naturale mai mult decât aveam anul trecut la aceeași dată. Capacitatea maximă de înmagazinare a țării noastre este de 3,17 miliarde mc și dacă totul se va desfășura normal, estimăm că până la jumătatea lunii septembrie vom fi la capacitatea de înmagazinare de 100%, cu aproape 2 luni față de perioada de sfârșit a ciclului de înmagazinare care este la sfârșitul lunii octombrie. Am început noul ciclu de injecție în condiții bune, ceea ce contează foarte mult în asigurarea securității în aprovizionarea cu gaze naturale pentru anul viitor.
Dacă luăm în calcul producția internă de circa 24 de milioane mc gaze naturale/zi și o medie de consum pentru intervalul 1 aprilie – 30 octombrie (210 zile), între 12 -14 miliarde metri cubi, avem deja o rezervă de 10, 12 milioane metri cubi din producția internă să-i înmagazinăm. Dacă luăm o medie de înmagazinat de 10 milioane mc/ zi, atunci sunt deja 2 – 2,1 miliarde metri cubi de gaze, ca potențial. Și luând volumul de gaze înmagazinate de la începutul ciclului de injecție, de cca 1,3 miliarde metri cubi, trecem la 3,3 miliarde metri cubi. Noi avem capacitatea de înmagazinare operabilă 100% de 3,17 miliarde de metri cubi, dar poate să se ducă până la 3,3 miliarde de metri cubi de gaze. Toate acestea în condițiile în care n-am importa niciun metru cub de gaze de nicăieri. În aceste considerente și având în vedere investițiile pe care Transgaz le-a realizat în infrastructura de transport gaze naturale, personal, pot să vă asigur că nu vor fi probleme cu disponibilul de gaze naturale nici iarna viitoare.

– De ce stocăm atât de multe gaze în depozite, de pe acum? Puneți în legătură volumele record stocate cu consumul. Recent, directorul Petrom, Christina Verchere, a spus că avem cel mai mic consum de gaz din ultimii 30 de ani, adică implicit, dintotdeauna. De ce acest lucru și cum va fi acest an, din acest punct de vedere?

-Este, într-adevăr, un consum foarte mic de gaze naturale, cu o medie zilnică de 10 milioane mc, un consum redus pe partea consumului industrial de gaze naturale și aici vă las pe dumneavoastră să analizați și să vedeți care sunt cauzele.

– Producția locală de gaze este destul de constantă, de mai mult de 1 an de zile, 22-24 milioane de metri cubi. Puteți să ne specificați cum se formează această producție, de la ce firme și cât, de fiecare?

– Informații în timp real despre sursele de consum de gaze ale României puteți găsi pe pagina de internet a Transgaz, la rubrica Linepack intraday. Informațiile din contracte comerciale, precum cele de transport gaze, pentru a individualiza fiecare societate comercială în parte, sunt supuse clauzei de confidențialitate.

–  A reușit BSOG să ridice producția zilnică peste 3 milioane de metri cubi, așa cum precizau? Dacă nu, de ce?
–  Au reușit, însă mai multe informații în acest sens apreciem că le puteți obține adresându-vă direct companiei BSOG.

– Care sunt ultimele evoluții privind începerea proiectului Neptun Deep, care are ca termen final de luare a unei decizii această vară? Care ar fi prognozele Transgaz, în acest sens? Cu ce producție se va începe aici, dacă începe, și la ce poate ajunge, în ce interval de timp?

– La data de 16 martie, Transgaz, OMV-Petrom și Romgaz au semnat contractul de rezervare de capacitate de intrare/ieșire în/din SNT în punctul Tuzla, penultimul pas pentru exploatarea gazelor din perimetrul Deep Neptun. Succesul acestei proceduri derulată de către Transgaz arată că suntem extrem de aproape de luarea de către concesionari a deciziei finale de investiții pentru începerea exploatării gazelor naturale din perimetrele offshore din Marea Neagră.
În cadrul analizei efectuate de SNTGN Transgaz SA s-a constatat că a fost atins pragul minim de capacitate menționat în documentația aferentă Etapei angajante a Procesului de capacitate incrementală pentru punctul de intrare/ieșire în/din SNT,Tuzla. Valoarea cumulată pe toată perioada ofertată a capacității alocate este de 1.323.920.520 MWh, mai mare decât pragul minim de 1.323.743.050 MWh, iar valoarea cumulată a angajamentelor solicitanților desemnați câștigători este de 2.819.621.116,80 lei, cu 378.012,80 lei mai mare decât valoarea actuală a creșterii estimate a venitului permis, asociată capacității incrementale oferite în cadrul acestei proceduri (2.819.243.104 lei).

Pentru a patra oară în tot atâția ani, ne aflăm în fața unui moment istoric pentru securitatea energetică regională și pentru cea a României. După finalizarea cu succes a BRUA, după finalizarea cu succes a gazoductului Ungheni – Chișinău, după finalizarea lucrărilor care permit tranzitul în regim de reverse-flow la toate punctele de interconectare și după începerea exploatărilor gazelor de la Marea Neagră din perimetrele de mică adâncime, acum suntem la linia de start a gazoductului Tuzla – Podișor, gazoduct care va permite ca gazele exploatate din Marea Neagră de către OMV Petrom și Romgaz să ajungă în Sistemul Național de Transport și, implicit, în fiecare localitate din România care are acces la rețeaua de gaze naturale.

Și când spun acest lucru, mă refer la faptul că, prin semnarea la data de 16 martie, de către Transgaz, OMV Petrom și Romgaz, a contractelor de transport al gazelor naturale încheiate în urma procedurii privind rezervarea de capacitate incrementală în Sistemul Național de Transport (SNT) gaze naturale, având ca obiect alocarea de capacitate incrementală în punctul de intrare/ieșire în/din SNT, Tuzla, facem penultimul pas pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră, gaze care asigură atât independența energetică a României, cât și dezvoltarea economiei și a societății românești.
Crearea unei infrastructuri de transport care să facă legătura între gazele naturale disponibile la țărmul Mării Negre și coridorul BRUA reprezintă un proiect de importanță deosebită pentru România în ceea ce privește securitatea energetică, iar semnarea contractelor de transport a gazelor naturale în urma încheierii procedurii de rezervare de capacitate reprezintă condiția principală pentru dezvoltarea acestei infrastructuri.

– Nu o dată, ați precizat că, consumul României de gaze ar urma să se dubleze, până la sfârșitul acestui deceniu. Având în vedere că o asemenea creștere nu poate veni din segmentul rezidențial, de unde va veni totuși? Apreciați o reindustrializare a României, focalizată și pe facilități mari consumatoare de gaz? În acest sens, vă așteptați la redeschideri de capacități sau la investiții greenfield și dacă da, în ce domenii?

– În următorii 3-4 ani, în România, consumul de gaze naturale va crește cu circa 9-10 miliarde metri cubi de gaze naturale. Acest lucru se va realiza prin construirea centralei electrice de la Mintia cu o capacitate de producție de 1700 MWH și un consum de 2,5 miliarde metri cubi de gaze pe an, prin construcția celor două centrale pe co-generare de la Ișalnița și Turceni, din cadrul planului de restructurare al CEO, aprobat deja de Comisia Europeană, cu o producție de
1200 MWH și un consum de 1,5 miliarde metri cubi gaze naturale, prin finalizarea lucrărilor, la sfârșitul anului, la Centrala de la Iernut, cu o capacitate de producție de 450 MWH și un consum de 1 miliard metri cubi gaze naturale, dar și prin repornirea Combinatului de îngrășăminte Azomureș, care consumă anual 1,2 miliarde metri cubi gaze naturale, prin repornirea Combinatului chimic de la Piatra-Neamț, care consumă peste 0,8 miliarde metri cubi gaze naturale pe an. În plus, trebuie să avem în vedere că un consum adițional de 2-3 miliarde metri cubi pe an va veni din partea localităților care se vor racorda la rețeaua de gaze naturale, unde administrațiile locale au pregătit deja proiecte de distribuție folosind instrumentele aflate la dispoziție: PNRR, Fondul de Modernizare, RepowerEU, sau Programele Guvernamentale, precum Anghel Saligny.

– În ceea ce privește importul de gaze, de unde importăm noi acum gaze, dacă puteți identifica sursele? Cum apreciați că vor evolua aceste importuri pe termen scurt și mediu și ce sursă vor avea ele?

– România este mai sigură, din punct de vedere gazier, în prezent, decât oricând altcândva în trecutul său modern. Mă refer la faptul că, acum suntem conectați prin reverse-flow la toate țările din regiune, mai puțin Serbia, dar și acolo am întreprins și întreprindem demersuri pentru a rezolva situația. Acest lucru, faptul că suntem interconectați în regim reverse-flow, înseamnă că putem să importăm gaze de pe diferite coridoare.

Până acum 4-5 ani nu aveam decât varianta de import de gaz rusesc de pe conducta de transport internațional T1. Acum lucrurile sunt radical diferite. Putem importa gaz din Ungaria, din Bulgaria, din Marea Caspică, prin gazoductele TANAP și apoi TAP, prin Coridorul Vertical, sau chiar gaz natural lichefiat din terminalele grecești sau turcești.
După construirea conductei Turkish Stream 2 în Bulgaria și Serbia, conductele de pe Coridorul Transbalcanic au devenit nefuncționale. Atunci, Transgaz a trecut la transformarea prin investiții cu forțe proprii a acestor conducte pe reverse-flow și astfel s-au creat premisele transportului gazelor naturale pe Coridorul Sudic și prin conducta de transport internațional T2 cu o capacitate de 14 miliarde metri cubi/an, din Azerbaidjan, dar și LNG din terminalele din Turcia și Grecia.
La data de 9 martie a.c, reprezentanți ai operatorilor de transport și sistem din Azerbaidjan, Bulgaria, Ungaria și Slovacia s-au întâlnit la București cu Transgaz, pentru a stabili metodologia de rezervare de capacitate pe acest nou coridor creat, care practic este un Nabucco 2. Acest lucru demonstrează că România este o țară cu viziune și curaj în a acționa în sectorul gazier, ceea ce este important și pentru prezent și pentru viitor și că Transgaz este un lider în sectorul energetic regional.
Odată ce vor începe să fie exploatate gazele naturale din perimetrele de adâncime din Marea Neagră, volumul de gaze produse în România crește considerabil, ceea ce, alături de capacitățile de interconectare pe care le avem deja și cele la dezvoltarea cărora lucrăm, ne fac să fim un hub de facto pentru regiune. România poate să fie nu doar un exploatator al rezervelor de gaze naturale, nu doar un punct strategic de tranzit, ci și un important jucător regional, printr-un hub gazier, iar argumentele pentru înființarea unui hub gazier românesc au la baza poziția geostrategică de care se bucură țara noastră, ea fiind localizată pe importante coridoare de transport între piețele bine dezvoltate din centrul Europei și sursele de aprovizionare din SudEstul Europei.

România are o rețea de conducte de transport gaze naturale de 14.000 km, din care 481 km reprezintă gazoductul BRUA Faza 1 (funcțională începând cu data de 01.12.2020), un nivel ridicat al producției interne de gaz natural și un consum de aproximativ 12,4 mld.mc/an. Rețeaua este operată în mod profesionist de Transgaz și dispune de cele mai bune condiții esențiale pentru crearea unui hub de gaze funcțional, lichid și bine acceptat pe piața energetică.

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Mihai Soare 1163 Articole
Author

13 Comentarii

  1. Un interviu excelent,avem ce discuta si invata !
    Atat timp cat suntem la intersectia dintre producatorii de gaze naturale tip Azerbaidjan si consumatori tip Ungaria,Austria ,ii avem la mana
    Interviuri cu profesionisti,nu cu politruci,sunt un castig pentru cititori

  2. Putem importa gaz rusesc din Ungaria, din Turcia, din Bulgaria la pret dublu. Ca basescu nu a vrut south stream sa facem si noi bani.

  3. se vor dubla preturile, poate se vor dubla salariile si primele burjoilor de la Transgaz, poate se vor intampla multe. Oricum, poporul va plati, s-a obisnuit.

  4. Văd că unii dau ochii peste cap.
    1 Dacă gazele, ca orice altă hidrocarbură, sînt organice, atunci, fiind finite, sînt pe sfîrșite. După cum a scăzut producția de gaze la noi, de la 37 miliarde m3 pe la 1985, la 8 miliarde azi, am zice că așa este, că în 10 ani sînt gata. Atunci pentru ce cheltuiala cu infrastructura? De ce să construiești centrale pe gaz? Colac peste pupăză, de ce să le vinzi, că ce-i legatul la BRUA? Nu are nici o noimă!
    2 Cei ce conduc lumea știu desigur că hidrocarburile sînt ANORGANICE, așadar fără sfîrșit, se fac continu din C și H la presiuni și temperaturi mari spre adîncul pămîntului. Tot ceea ce spune Sterian sînt păcăleli, praf în ochii noștrii pentru a ne prostii cu prețul mare la orice fel de energie. O fi Sterian specialist, numai că e în minciuni.
    3 Dacă ar fi organice precum mint și, atenie!, numai regimurile certate cu occidentul au sau locuri cît mai îndepărtate, cum ar fi Rusia și Iran, de unde aduci gaze prin BRUA? Azerbaijeanul, de unde se laudă, IMPORTĂ din Rusia!
    Minciuni și fraze-i totul ce statele susține (Eminescu)

  5. Și cam cine repornește acele combinate?
    Eu unul prefer să fie închise decât să fie susținute iar de la bugetul de stat.

  6. Se vorbeste doar la viitor,iar prezentul e sumbru, nici nu te poți aproia de gaz din motive de preț. Cred că nenea ăsta foarte entuziast ,aparține altei nații !

  7. „Prin obiectivele sale proiectul BRUA raspunde liniilor directoare pt.infrastructurile energetice trenseuropene asa cum sunt ele formulate de catre Parlamentul European de catre Consiliul European si de ctre Comisia Europeana ” .
    Prin „proiectele acceptate „de catre Transgaz,Romania a devenit o tara de conducte,de tranzit al gazelor catre Bulgaria,Ungaria,Austria,nu este nici-un fel de”hub de facto”,hub de drept este Ungaria care nu mai accepta hubul in Austria.
    Romania a raportat ca a scazut consumul sau intern de gaze-deoarece si-a omorit prin tradatorii nationali si externi industria si capacitatile si si-a pus teritoriul asupra caruia Transgaz are doar o concesiune pe termen lung la dispozitia unuia ca Sterian si Ministerul Economiei deține 58.51% din Transgaz, 30.73% persoane juridice (eg. Fondul Proprietatea), si 10.76% din acțiuni sunt deținute de persoane fizice.Societatea este la momentul actual singurul transportator național de gaze naturale, făcând legătura între companiile care se ocupă cu extracția (Romgaz, Petrom și alții) și distribuitorii autorizați (printre care E.ON Gaz România și GDF SUEZ Energy Romania).
    Nu degeaba spune ca impreuna cu „OMV-Petrom și Romgaz au semnat contractul de rezervare de capacitate de intrare/ieșire în/din SNT în punctul Tuzla, penultimul pas pentru exploatarea gazelor din perimetrul Deep Neptun.”,OMW nici nu s-a apucat sa exploateze -stim din sandalul Schengen-deci gaze iluzorii pt.tara ns.,mai este proiectul Agri prin care luam gaze lichefiate venite pe la Marea Neagra.
    Totul este praf si minciune, vinzarea suveranitatii teritoriale Sterian fiind un mafiot abuziv al regimului,prieten bun cu Carlyle-Black Sea Oil & Gas,tovarasul Mark Beacom(sau altul)investitorul (sau altul).

  8. Aoleu , nu cred ! Te pomenesti ca ca OMV, va aduce in Romania , gazul, din Marea Neagra, care ar fi trebuit sa ajunga, aici, din decembrie, anul trecut! Si daca nu a ajuns , ca asa-i in Romania, ce s-a intamplat ? Cumva a fost scoasa din tara OMV? A fost cumva , sanctionata , penalizata ? Cucu! In Romania aceasta este NORMALITATEA noastra de fiecare zi : minciuna! Ne scapam vesnic pe noi!

  9. As face ca obiectiv de tara, doar transportul gazului. NU as vine 1 mc de gaz din solul Romaniei pana nu termina toti aceste resurse. Apoi ce este in solul tarii sa fie doar pentru romani si Romania. Aceste resurse sunt finite, oamenii nu beneficiaza de aceste sume ci doar firmele private, producatorii care nu se mai satura de profit si export, apoi mari consumatori etc. Deci asa ar trebui sa gandeasca un om cu tiglele pe casa. Dar acum a vnit ciolacu, deci iar suntem condamnati.

  10. Cine si de ce a aprobat noi mari capacitati industriale super-consumatoare de gaz , acum in plina criza energetica ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.